Kars kaşarı adı verilen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Görünüşü, Kars Vilayeti' nin 1878'den 1918'e kadar 40 yıllık işgalini içerir. İsviçreliler Kafkasya'dan Kars'a geldiklerinde ilk mandıra çiftliğini kurdular ve ilk parti Kars Gravyer peynirini ürettiler.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Ortaya çıkış zamanı ise Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihini içerir.
Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve ardından dinlendirilmesiyle lezzet kazanıyor. Yıllanmış emekle üretilen bu lezzetli peynir, içerisinde katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle besin değerleri açısından diğer diğer peynirlerden daha yüksektir.
Kars gravyer peyniri eski kaşar olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni ise taze kaşardan ayrılan özellikleridir. Bu peynir, birçok işlemden geçerek mayalandırılır ve dinlendirilir. Bu sebeple eski denir.
Sert bir kıvama sahip olan bu peynir, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle hazırlanır. Üretimi oldukça zahmetlidir. İçinde katkı maddesi bulunmadığı için, besin değerleri diğer peynirlerden daha yüksektir. Kars gravyerinde, yüksek rakımlı yaylalarda beslenen hayvanların sütü kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Kars Gravyer peyniri veya kısaca Kars gravyeri, İsviçre kökenli Gravyer peynir ailesine ait Türk peynir çeşidi. Genellikle saf inek sütü veya inek ve keçi sütü karışımı ile yapılır.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Kars Kaşarı üretimi mevsimlik bir faaliyettir ve hayvanların Mayıs-Ağustos aylarında merada serbest dolaşımla beslendiği dönemde elde edilen sütlerden üretilmektedir. Söz konusu ürün, muadillerinden merada otlayan hayvanların sütüyle üretilmesi yönüyle ayrılmaktadır.
Gravyer peyniri, gözlü ve sert peynir çeşitlerinden yalnız birisidir. Göz ve delikler, belirli mikroorganizmaların çıkardığı gazların peynir kitlesinde toplanmasıyla meydana gelir.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir.
Kars kaşarı, bu ilin meşhur peynirlerinden bir tanesidir. Bu peynir yapımının ardından bir süre dinlendirilmektedir. Bu şekilde tadı çok daha güzel olmaktadır. Kendine özgü tadı nedeni ile insanlar tarafından sevilen bir peynirdir.
Yaklaşık 145,00 TL dir. Bir paket ağırlığı 400 ile 600 gr arasında değişebilir. Genellikle meze sofralarında tercih edilir. Tadı yoğun olduğundan kahvaltı sofralarında tercih edilmez.
aromasında tarihsel, geleneksel bir miras olan peynirdir. tadı insanı isviçre'ye, hollanda'ya götürür rusya üstünden kars'a geri bırakır. baskın bir tadı olmakla birlikte; insanın ağzında hoş, kremamsı bir tat bırakır. üstüne peynir rendeleyeceğiniz yemeklerde kullanırsanız yemeğe aroma ve karakter kazandırır.
Dilin arka kısımlarından yaşlanmış Kars kaşarı tereyağı ve süt aroması hissi verir. Dilin üzerinde tereyağı tabakası gibi bir his verir. Bu, olgunlaşmış Kars kaşarının temel özelliğidir. Olgunlaşmamış olanlarında da süt kreması ve belirgin süt tadı özelliği oluşur.
Kars'ta Gravyer'in babası olan David Moser, işte bu yatırımcılardan biridir. Çarın özel daveti üzerine İsviçre'den Kars'a gelen Moser, bölgenin İsviçre ile benzer özelliklerini, yüksek rakımı ve floral çeşitliliği görünce İsviçre'ye özgü Gruyere peyniri üretimi yapmak için ilk zavotu kurar.
1927-1933 yılları arasında 40'tan fazla kaşar imalathanesi faaliyete geçmiştir. Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş,ülke genelinde ünü KARS ili ile özdeşleşmiştir.
Gravyer peyniri besin değeri yüksek, kaliteli ve çok zengin probiyotik yapısı sayesinde sağlık açısından oldukça değerli bir peynir çeşididir. Yüksek rakımlı coğrafyada, zengin floral yapıda ot çeşitliliği ile beslenen hayvanların sütünden üretildiği için yüksek oranda iyi yağ, iyi protein ve kalsiyum içerir.
Çünkü Kars gravyeri tam yağlı inek sütünden yapılır. Kars gravyer peyniri kaç kg sütten elde edilir? Ortalama 20-25 kg sütten 1 kg gravyer peyniri elde edilir. 90 kg'lık bir gravyer peynirinde 2000 kg süt kullanılır. Sağılan taze sütler yöreye özgü bakır kazanlarda ısıtılır.
Eski Trakya Kaşar ile Kars Eski Kaşarı Arasındaki Farklar
Eski Trakya Kaşarı daha çok küçükbaş hayvanların sütü ile yapılırken Kars Eski Kaşarı inek sütü ile yapılır. Ayrıca Kars Eski Kaşar peynirinin lezzeti, üretim yöntemi ve rengi Trakya Eski Kaşar Peynirinden farklıdır.
Kars kaşarı, yüksek protein içeriği nedeniyle vejeteryan tüketiciler tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Kalp ve damar hastalıklarında koruyucu ve önleyici bir besin olması nedeniyle, Kars kaşarı kalp ve damar dostudur.
gravyer peyniri mayalanma vesaire için saklandığı yerde kurtlanır. bu kurtlar peynirde o görmüş olduğunuz delikleri dolduracak kadar çoktur.
Beyaz peynirde de üst nokta Ezine… Çanakkale'nin neredeyse boğazı kadar meşhur peyniri. Tam yağlı, enfes lezzetli, yedikçe yenesi, domatesin, biberin, kavunun, karpuzun can dostu Ezine peyniri, Çanakkale'nin lezzet dünyasına bir armağanı desek yalan olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri