Kasa hesabı doğrudan doğruya kasa ile ilgili ödeme ve tahsilatların kaydedildiği hesaptır. Kasaya giren paralar kasanın borcu, kasadan ödenen veya çıkan paralar da kasanın alacağı demektir. Buna göre hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşit olursa kasada mevcut olmadığı anlaşılır.
Kasa hesabı, şirketlerin nakit giriş ve çıkışını kaydeden hesaptır. Bilançonun 1-Dönen Varlıklar grubundadır, hesap kodu ise 100'dür. Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir.
Kasa hesabı aktif bir hesaptır. Herhangi bir nedenle kasadaki para çoğaldığında, yevmiye maddesinde borçlandırılır. Başka bir ifadeyle, yevmiyede sol tarafa kaydedilir. Kasada mevcut paranın azalması durumunda, yevmiye maddesinde alacaklı tarafa yani sağ tarafa yazılır.
100 Kasa Hesabının İşleyişi: İşletmelerin nakit girişleri kasa hesabının borcuna, nakit çıkışları ise kasa hesabının alacağına kaydedilir. Kasa hesabının borç bakiyesi o andaki kasa mevcudunu gösterir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde kasa hesabı alacak bakiyesi vermez.
100 Kasa hesabı borçlu olarak çalışmaktadır. Yani kasaya para girince borçlu, kasadan para çıkınca alacaklı olur. Kasa her zaman borç kalanı verir. Alacak kalanı veriyorsa kasa ters bakiye veriyor demektir.
İlgili 23 soru bulundu
Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
-2021 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının 5.455,00 TL, -2022 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının 7.249,00 TL, -2023 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının ise 16.561,00 TL olduğu görülmektedir.
Kasa hesabının alacak bakiye vermesi demek girişi olmayan, yani borç kaydı yapılmayan paranın, harcanmış olması demektir ki bu da fiziken mümkün değildir. Sayım sonucu fiziki kasa mevcudu ile kasa hesabının borç bakiyesi karşılaştırıldığı zaman arada fark tespit edilebilir.
Bir önceki mali dönem sonundaki cari hesap tutarlarını yeni döneme aktarmak için kullanılan işlem türüdür. Kullanıcı tarafından girilebileceği gibi, yılsonu devir işlemleri sırasında otomatik olarak da yapılabilir.
Kasaya giren paralar kasanın borcu, kasadan ödenen veya çıkan paralar da kasanın alacağı demektir. Buna göre hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşit olursa kasada mevcut olmadığı anlaşılır. Hesabın borç toplamı alacak toplamından fazla ise aradaki fark kasada bulunması gereken mevcudu gösterir.
Kasa defteri, günlük gelir ve gider girişleri yapılarak tutulur. Bu noktada önemli olan herhangi bir kalemin atlanmaması için düzenli ve günlük olarak giriş yapılması gerektiğidir. Her gelir ve giderin tarihi atılarak kaydedilir ve böylece gerektiğinde geçmiş kayıtlara kolayca ulaşılır.
2.Kasa Hesabının Değerlemesi
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 284'üncü maddesi gereğince kasa mevcutları itibari değeri ile değerlenir. Vergi Usul Kanununun 266'ncı maddesinde itibari değer her nevi senetlerle esham ve tahvillerin üzerinde yazılı olan değer olarak tanımlanmıştır.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Kasa içerisindeki varlıkların tümü mahremiyet ilkesi ile korunur. Kasalar bu özellikleri ile de büyük bir güvenlik sağlar. Ayrıca kasaya konulan varlıklar, hırsızlık ya da yangın durumlarında kesinlikle banka güvencesi altındadır.
Böyle bir durumun varlığı da atıl nakdin kasada gösteril mesine rağmen şirkete ait paraların şirket kayıtla rı dışında değerlendirildiğinin bir işaretidir.
Banka Kasasını 2 Kişi Kullanabilir Mi? Türkiye'de banka kasası hizmeti genellikle tek kişiye tahsis edilir. Yani, bir banka kasası genellikle sadece bir kişi tarafından kullanılabilir.
Kanununun 62 nci maddesi gereği, kasa açığının. işçinin ücretinden kesilemeyeceğidir. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 27.6.2014, Karar N. 2014/22091, Esas N.
Kasa açığının, doğrudan işçinin maaşından kesilmesi yasal değildir. Böyle bir kesinti için mahkeme kararı şarttır. İşçinin maaşından doğrudan kesinti yapılırsa, işçi haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebilir.
Kasa defterleri gelir ve gider durumunu günlük olarak görmek isteyen tüm işletmeler tarafından kullanılabilir. Vergi Usulü Kanunu'na göre mükelleflerin kasa defteri tutma zorunluluğu 1998 yılında kaldırıldı. Sadece esnaf odalarının kasa defteri tutması zorunlu olduğundan esnaf odalarında kasa defteri kullanılır.
Bilindiği üzere, Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre Kasa hesabı hiçbir zaman alacak bakiyesi vermemektedir.
Peşin Bedelle İşletmeye Mal Alışı Firmanıza mal alırken, ödemeleri nakit olarak yaparsanız muhasebe kaydı için kasa hesabını kullanmanız gerekir. Örneğin; tedarikçiden alınan 10 bin TL değerindeki mal için işletme ödemeyi nakit yapmıştır. Bu durumda kasadan para çıkışı olması nedeniyle 100 kasa hesabına alacak yazılır.
Devir, firmalar için tanımlanmış olan mali yılsonunda, muhasebe açısından tüm hesapların kapatılması ve resmi belgeler hazırlandıktan sonra muhasebe ve ticari sistem işlemlerinin etkilerinin yeni bir mali döneme açılış işlemleri şeklinde kaydedilmesidir. Devir işlemi zorunlu değildir.
Formül kasa adat yöntemine uyarlandığında ise, “Adat Faizi = (Fiktif Tutar x Gün x Faiz Oranı) / 36500” şeklinde yazılacaktır.
Avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı ise % 10 dur ( Hesaplama kolaylığı adına 10 olarak verilmiştir. )
Ortaklardan alınan (331) borç için adat hesaplaması yapılmaz. Şirketin borç vermesi (131) halinde adat hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri