Kaşık tırnak (koilonişi) En sık baş parmaklar etkilenir,erişkinde en çok demir eksikliği anemisinde görülür. Bunun dışında mantar enfeksiyonu, diyabet, lupus, tiroid hastalıklarında da görülebilir.Madeni yağlarla mesleki temas, kuaförlerde perma solüsyonları nedenler arasında sayılabilir.
Nikel Alerjisi. Koilonişya(Koilonychia) şeklinden dolayı kaşık trınak olarak bilinen tırnağın şekilsel deformitesidir. Yunanca kaşık için kullanılan koilos kelimesinden türetilmiştir.
Demir eksikliği tırnakların rengi, şekli ve dokusundaki anormalliklerle ilişkilendirilebilir. Özellikle de ortası çökük, kenarları yüksek olacak şekilde kaşığa benzeyen yuvarlak yapıdaki tırnaklar demir eksikliği anemisiyle ilişkilendirilir.
Kaşık tırnak: Genelde tırnak yüzeyinde incelme, yumuşama ve düzleşmeyle karakterize olan bu durum yenidoğan döneminde normaldir. Fakat bebek büyüdüğünde tırnak düzelir. Süt çocuklarında ve daha büyük çocuklarda bunun görülmesi demir eksikliği anemisi şeklinde bir kansızlığın belirtisi olabilir.
Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Çinko, vücuttaki proteinlerin büyümesini ve güçlü kalmasını sağlar. Buna tırnaklardaki proteinler dahildir. Uzmanlar yeterli çinko olmadığında, tırnak uzama hızının azaldığını ve tırnakların kırılgan hale gelip çatlamalarına neden olduğunu öne sürüyor.
C vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.
Anemi durumu kan testinde düşük hemoglobin veya hematokrit olarak yer alır. Aşırı yorgunluk, el ve ayaklarda soğukluk, kan kaybına bağlı cildin soluklaşması, tırnakların kırılgan hale gelmesi ve nefes darlığı aneminin yaygın belirtileridir.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
PİNCER TIRNAK ( KERPETEN TIRNAK ) :
Kerpeten tırnak şekil bozukluğu tırnağın kendi içerisinde döner bir rulo halini almasıyla oluşmaktadır. Genellikle tırnak yatağına batmaktadır. Bunun nedenleri ise dar ayakkabı giymek, tırnağa yapılan yanlış uygulamalar, ayaktaki basış bozukluğu ve genetik rahatsızlıklardır.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Fiziki muayene: Demir eksikliğinin en yaygın fiziki belirtileri arasında soluk cilt, tırnak kırılması ve saç dökülmesi gözlemlenir. Kan Testleri: Bu aşamada, kişinin tam kan sayımlarına bakılır. Bu testler kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayılarını ölçer.
H vitamini ve B7 vitamini olarak da bilinen biotin, suda çözünür ve vücut tarafından depolanmaz. Bu nedenle günlük olarak bu vitamin türünü gıdalar yoluyla aldığınızdan emin olmalısınız. Sardalya, yumurta ve baklagiller gibi gıdalarda bulunabilir. Biotin tırnakları güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Kalp Yetmezliği ve Tırnak
Prokzimal trınak katlantısına basınç uygulandığında kaybolmayan lunulada kırmızık gelişmekte. Bu sıklıkla başparmak trınakta gözlenmekte. Koroner tronbozlar, koroner aterosklerozlar, anjina, hipertansiyon, myokart enfektüs ve romatizmal kalp hastalıklarında kırmızı lunula görülmektedir.
Genetik olan çomak parmak genellikle puberte (ergenliğe geçiş) döneminde bulgu verir, el ve ayak tüm parmaklarda gözlenir. Sonradan çomak parmak gelişmesinin nedenleri; kronik akciğer hastalıkları, kardiyak hastalıklar, karaciğer ve tiroit (hipertiroidi) ile ilgili hastalıklar olabilir.
Çevresel Tırnak Bozuklukları
Genellikle kıymık- diken batması, tırnak yeme, parmak emme, şeytan tırnağının koparılması, hijyenik olmayan ve / veya yanlış manikür uygulamaları ve sık su ile temas en sık etkenlerdendir. Bakterilerin dışında viruslar, mantarlar da dolamaya neden olabilir.
Bazı vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir.
Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Tıpkı saçlar gibi ciltte kurur, soluklaşır, sararır ve mat bir görünüm kazanır. Demir eksikliği sonucu tırnaklar kırılır ve uzamaz.
Demir, B12 vitamini ve folik asit açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir. Altta Yatan Nedenin Tedavisi: Kansızlığın altında yatan başka bir sağlık sorunu varsa, bu sorunun tedavisi de kansızlık tedavisini içerir.
Yumurta sarısı, süt ürünleri, somon, avokado, tatlı patates, fındık, karnabahar gibi besinler iyi birer biotin kaynağıdır. Kalsiyum eksikliği tırnakları güçsüzleştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, dereotu, kereviz, susam, badem gibi besinler kalsiyum açısından oldukça zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri