Vücudunuzun keratin oranını yükseltmek için bu gıdaları yemeniz gerekir. Keza, karaciğer, balık, yoğurt ve süt, keratin içeren diğer besin kaynaklarıdır.
Kreatinin diyetsel kaynakları et ve balık ürünleridir. Vejetaryen diyetinde kreatin yer almaz çünkü bitkisel kaynaklı besinler kreatin içermezler. Her tür besini tüketen bir birey günde yaklaşık 1 gram kreatini diyetinden sağlarken, 1 gramı da karaciğer ve böbreğinde sentezler.
Aslında, keratin sentezinde yer alan temel bir besin olan büyük bir biyotin kaynağıdırlar. Tek bir pişmiş yumurta, günlük ihtiyacın %33'ünü sağlar. Dahası, yumurta proteini, 50 gramlık büyük bir yumurtada paketlenmiş 6 gram protein ile keratin üretimini destekler.
Kreatinin besin kaynakları arasında kırmızı et ve balık bulunur. Yaklaşık yarım kilo sığır eti veya somon balığı 1 ila 2 gram kreatin sağlar. Uluslararası Spor Beslenme Derneği'ne (ISSN) göre, yoğun bir şekilde antrenman yapan profesyonel sporcuların günde 5 ila 10 gram kreatin tüketmeleri gerekebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kreatin genel olarak amino asitlerden oluşur ve yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde önemli rol oynar. Çoğunlukla kırmızı et, süt ve balık türlerinde bulunan keratin, vücut içinde çoğunlukla iskelet kaslarında depolanır ve fiziksel aktivite sırasında kullanılır.
Hayvansal proteinler, özellikle kırmızı et ve balık, doğal olarak kreatin içerir ancak çoğu kreatin takviyesinde bulunan seviyeye ulaşmak için her bir kreatin kaynağından yüksek miktarda yemek gerekir.
Kreatin, omurgalılarda doğal olarak oluşan ve kas hücrelerine yağları indirgeyerek enerji desteği sağlayan organik bir asittir. Kreatin vücutta; L-Arjinin, Glisin ve L-Metiyonin aminoasitlerinden; böbrekte, karaciğerde ve pankreasta sentezlenir.
Hardline Kreatinin 1 tatlı kaşığı (5 gr) 20 kaloridir. 100 gram Hardline Kreatin 400 kaloridir. 1 tatlı kaşığında 5 gram protein bulunur.
Protein alımını azaltmak
Özellikle kırmızı et, kreatinin seviyelerinizi etkilemektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için beslenmenizde süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et tüketimini azaltmalı, sebze köftesi, mercimek çorbası gibi alternatiflere yönelmelisiniz.
tavuk göğsü) tamamen kreatin bakımından yüksek kas liflerinden oluşur (hızlı kasılan tip IIb lifleri).
Keratin, en çok lahana, brokoli, soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzelerde bulunur. Vücudunuzun keratin oranını yükseltmek için bu gıdaları yemeniz gerekir. Keza, karaciğer, balık, yoğurt ve süt, keratin içeren diğer besin kaynaklarıdır. Keratin üretimini artıran gıdaların meyve ve sebzeler olmasına şaşılmamalıdır.
Kreatinin yüksekliği; kan hacminde azalma, uzun süreli susuz kalma, tansiyon düşüklüğü ve çok ağır geçirilen enfeksiyonlarda görülebilmektedir. Ayrıca, mesane taşları, mesane kitlesi, üretra taşları da kreatinini yükseltebilir. Bunun dışında kullanılan ilaçlar da kreatinin seviyesini artırabilmektedir.
Bu hayvanların tavuk göğsü, hindi göğsü, kuzu pirzolası, piliç ve dana filetosu kreatin bakımından oldukça zengin olması ile bilinmektedir. Pek çok diyetisyen, hastalarının diyet listesine bu gibi besinleri ilave etmektedir.
“Kanda kreatinin kaç olursa tehlikeli?” diye merak ediyorsanız bu değerin kadınlarda 1.1mg/dl ve erkeklerde 1.2 mg/dl üzerinde olmasının tehlikeli olacağını bilmelisiniz. Bu değerin yüksek olması önemlidir ve bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından takip edilmelidir.
Özellikle kırmızı et, kreatin bakımından oldukça zengindir. 1 kilogram kırmızı ette yaklaşık olarak 2 gram bulunmaktadır. 2 gram kreatin alımı için 1 kg kırmızı et tüketmek ekonomik olmayacağından ihtiyaç duyulması durumunda besin takviyesi olarak alınabilir.
Kreatin, kas kütlesini artırmak isteyenler için yararlı olsa da, yine de aşıra kaçılmadığından emin olmanız gerekir. Günlük 3 ile 5 gram kreatin tüketimi bu konuda yeterli olmaktadır. Kreatin alan birçok kişi, belirli bir süre sonra vücudun takviyelere yanıt vermediğini belirtmiştir.
Tatlı kaşığı fazla olur. Ölçeğim yokken çay kaşığı ile alıyordum. Yaklaşık olarak 3-5 Gr arasına tekabül etmesi gerekiyor.
Aynı zamanda A vitamini açısından da zengindir. Yumurtanın bir protein kaynağı ve keratinin de bir protein olduğunu unutmamak gerekir. Tüm bunlar birleşince keratini arttıran yiyecekler arasında yumurta ilk sırada olmayı hak ediyor.
Günümüze kadar yapılmış hiçbir çalışmada sağlıklı olan ve kreatin takviyesi alan bireylerde kreatin ilişkili karaciğer ya da böbrek hasarı kanıtlanmamıştır. Yaklaşık 4 yıl süren ve kreatin konusunda günümüze kadar yapılmış en uzun çalışmalara göre kreatinin olumsuz bir etkisi görülmemiştir.
Daha önce duymuş olabileceğiniz gibi kreatin kas hücrelerinin içerisine su çekerek onların içindeki su miktarını artırır. Artan sıvı kas hücre zarlarını gererek protein sentezine artış sinyali gönderir ve bu da uzun vadede kas büyümesine neden olur.
Karaciğer, en konsantre biyotin kaynaklarından biridir ve keratin üretimini doğal olarak artırmak istiyorsanız bol bol yemeniz gerekir. Karaciğer ayrıca B12 vitamini, folat, riboflavin ve demir gibi diğer birçok vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynaktır.
Kreatinin karaciğerde üretilir, kaslarda bulunur ve vücutta enerji oluşumu süreci sırasında oluşur. Aslında kreatinin, kandaki normal kas fonksiyonunun yan ürünü olan kimyasal atık bir üründür. Bu atık kasların normal olarak aşınması ve yıpranmasından kaynaklanır.
Hızlı yükleme yöntemleri, ilk hafta boyunca günde 20 gram kreatin tüketimini hedefler. Takviye, her biri 5 gram olan 4 eşit parçaya bölünmeli ve 3-4 saat aralıklarla tüketilmelidir. Bir hafta sonra, kreatin takviyesi günde 3-5 grama düşürülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri