Sarımsak soğuktan ve sıcaktan çok çabuk etkilendiği için pişirilerek ya da dondurularak saklanmalıdır; bunlar tadını etkiler. Sarımsağın en iyi saklanma yöntemi çiğ olarak saklamak; uzun sapları ile birlikte örgü yapıp, serin, havadar ve ışık almayan bir yere asmaktır. Sarımsağı nemden korumak gerekir.
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
Sarımsaklarınızın kabuklarını güzelce soyun ve yıkayın. Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken, kabuklu sarımsaklarınızı, kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamaktır. Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Kastamonu temmuz ayında hasat edilir ve 9-10 ay dayanır.
SARIMSAK Sarımsak, kuru ve serin ortamlarda 3 ay boyunca kimseye zararı olmadan usul usul bekler. Buzdolabındayken etrafında dolaşan hava antisarımsak etkisi yapar. KAHVE Buzdolabı sayesinde nemlenen kahve çekirdekleri hem lezzetini yitirir hem de kısa sürede bayatlar.
Sarımsakları kabuklu bir şekilde buzdolabına koymak bir çözüm gibi gelse de bunu asla yapmamalısın çünkü bu şekilde sarımsaklar nemlenir ve çok hızlı bir şekilde bozulur.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
SERİN YERDE SAKLAYIN
Ancak yine de en serin noktayı belirleyip (pencere ya da balkon yanı, fırından, ocaktan ve diğer ısı kaynaklarından uzak bir dolap) sarımsağınızı ortaya yerleştirebilirsiniz.
Bunun için yapmanız gereken, kabuklu sarımsaklarınızı, kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamaktır. Bu durumda ilk akla gelen saklama yeri buzdolabı olsa da, sarımsak buzdolabına konmaz. Oda sıcaklığında ve fırın, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta tutulmalıdır.
Taşköprü Sarımsağı'nın baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır. Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır.
Sarımsakların kabukları güzel bir şekilde soyulup yıkanır ve kurulanır. Ardından sarımsakları küçük küçük kesilir, rendelenir veya havanda ezilir. Bu işlemden sonra sarımsaklar hava almayacak biçimde kapanabilen cam yapılı kavanozlara aktarılır.
Taşköprü sarımsağı başka yerlerde de yetiştirilmek istenmiş maalesef Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır. Burada yetişen sarımsakların büyük kısmı ilaç fabrikalarına antibiyotik imalatı için verilmektedir.
Serin ve kuru yerleri tercih edin
Nem ve sıcaklık değişimini sevmeyen bu gıda maddeleri bir arada değil mutlaka ayrı yerlerde ve serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Sarımsak soğuk hava ile depolanması
Depolanacak sarımsaklar iyice kurumuş olmalıdır. 0 °C sıcaklıkta, %60-65 bağıl nemde 7-8 ay süreyle depolanabilir. Depolamada sıcaklık 4 °C ile 8 °C arasında olursa, hızla çimlenirler.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
KABUKLU SARIMSAK NASIL SAKLANIR? Kabuğu soyulmamış sarımsağı uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Bunun için sarımsak alırken uzun sapları olanları tercih edin.Daha sonra sarımsakları sap kısımlarından örerek bağlayın. Son olarak karanlık, serin ve nemsiz bir ortamda saklayın.
Tek tek ayırarak saklama yöntemi:
Gerek kabuğunu soyarak gerekse de soymayarak tercih size kalmış, sarımsakları temiz cam bir kavanoz da hava almayacak şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak her yıl şubat ve mart aylarında ekilip temmuz ayında hasat ediliyor.
Sarımsaklı Yoğurt Bozulur Mu? Yemeklerin yanında bazen meze ya da katık olarak kullanılan sarımsaklı yoğurt, sağlıklı olmasının yanında dayanıksızdır. Bu sebeple uzun süre boyunca tüketmek doğru değildir. Hazırlanan sarımsaklı yoğurdu ertesi gün, tekrar üstüne yoğurt ekleyerek kullanmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri