KATETMEK KELİMESİNİN ANLAMI Katetmek; bir yeri aşmak, kesmek, bölmek anlamlarında kullanılmaktadır. Arapçadan dilimize yerleşen bu kelime, kat etmek şeklinde ayrı ayrı yazılamaz. Doğru yazım şeklinin bitişik olması gerekir.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Hayır. Birleşik yapılı bir fiili olduğundan dolayı katetmek birleşik yazılır.
Değişik anlam ortaya çıkardığı içinde bitişik olarak yazılması gereken bir sözcüktür. Türk Dil Kurumu kapsamında da yine aynı şekilde bitişik olarak yazılması gerektiği söylenen bir kelimedir. ''Bu iş konusunda biz çok yol katettik.''
kara yel, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, l harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'r', 'a', ' ', 'y', 'e', 'l', şeklindedir.
İlgili 43 soru bulundu
Kartopu yazımı Türk Dil Kurumuna göre bitişik olmalıdır. Ayrı yazılması Türkçe yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir. Kar ve top kelimelerinden oluşan, birleşik türde olan kartopu kelimesi bazı kurallara göre bitişik yazılmak zorundadır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre katsayı kelimesinin doğru yazılışı "katsayı"dır.
(-i) (ka'tletmek) 1. İnsan öldürmek.
Peşi sıra kelimesi TDK verilerine göre ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılması TDK'ye göre yanlıştır. Peşi sıra kelimesi en çok yazım hatası yapılan kelimelerden biri olarak biliniyor. Bu kelimenin en doğru yazılış şekli peşi sıra şeklindedir.
TDK'ye göre kelimenin doğru yazılışı "katbekat" şeklindedir.
Bu kelimenin ikide bir mi, ikidebir olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı ikide bir şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Bankacılık uygulamasında yer alan hesap kat ihtarnamesi, kredi ödemelerinin vadesinde yapılmaması halinde kredinin durdurulduğunu ve alacağın tamamının yasal yollardan tahsil edilmeye başlanacağını ve tüm kredi borçlarının muaccel kılınacağını borçluya bildiren bir ihtarnamedir.
Sorusu da merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Yüzyıl TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır. 15.
Katiyen, bir şeyin hiçbir zaman, hiçbir koşulda gerçekleşmeyeceği anlamına gelir. Bu kelime cümleye kesinlik katar. Hem soru hem de teklif cümlelerinde cevap olarak "katiyen" kelimesi kullanılabilir.
Sazangillerden, yüzgeçleri kırmızı, 25-30 santimetre boyunda, eti kılçıklı bir tatlı su balığı anlamına gelir. Bu kelime genellikle kızıl kanat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kızılkanat şeklinde olmalıdır.
İki kelimesinin sonuna getirilen -de ismin hal eklerinden biridir. Bu nedenle ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
KATETMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Katetmek; bir yeri aşmak, kesmek, bölmek anlamlarında kullanılmaktadır. Arapçadan dilimize yerleşen bu kelime, kat etmek şeklinde ayrı ayrı yazılamaz. Doğru yazım şeklinin bitişik olması gerekir.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
HİPODROM NASIL YAZILIR? Hipodrom kelimesi, önünde bir özel isim yer almadığı sürece küçük harflerle yazılır. Ancak 'Roma Hipodromu' gibi özel isim olarak kullanıldığında büyük harfle yazılmalıdır. Ve kendisinden sonra alınan takı ayıraç ile kullanılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
TDK'ya göre altyapı kelimesinin doğru yazılışı "altyapıdır"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri