Bu cep ile boyundaki toplardamar arası lokal anestezi ile uyuşturulur. Cep bölgesinden kateter boyun bölgesine ilerletilir, oradan da özel klavuzlar yardımıyla kalp komşuluğundaki süperior vena cava toplardamarının içine uç kısmı gelecek şekilde yerleştirilir. Tüm işlem floroskopi kontrolünde yapılır.
Uygulama yaklaşık olarak 40 ila 60 dakika sürer. Port takılan hastanın yürüyüş yapması, duş alması ve yüzme gibi aktiviteleri yapması konusunda bir sakınca yoktur. Uygulama sonrasında hasta, altı saat sonra taburcu edilir. Herhangi bir sorunla karşı karşıya kalınmadığı sürece port uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Vücut boşluğuna yerleştirilen kateter, genellikle idrar yolları, kalp ve damarlara erişim sağlanmasını sağlayarak sıvı akışının kontrolünde tıbbi cihaz olarak kullanılır. Tıbbi açıdan önemli bir yeri olan kateter, damar içi yani intravenöz tedavilerinde, idrar sondası takılmasında ve kalp kateterizasyonunda kullanılır.
Hemodiyaliz Kateterinin Takılması
Gerektiği taktirde sedasyonla yani uyutularak da gerçekleştirilebilen bu işlemde hasta belli belirsiz bir acıya neden olur. Uygulama sırasında hastanın boyun venası ve kolları ultrason teknolojisi ile değerlendirilir. Yüzeysel bölgenin temizliği solüsyonlar kullanılarak sağlanır.
Santral venöz kateter öncelikli olarak boyun ve üst kol bölgesi ana toplardamarlarına takılır. Bunun dışında nadiren de olsa kasık bölgesindeki ana toplardamarlar da tercih edilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
Kateterizasyonun sınıflandırılması: Kısa süreli kateterizasyon: 1 - 7 gün kateterin takılı kalmasıdır. Ameliyat sonrası uygulamalar genellikle böyledir. Kateterler olguların üçtebirinden daha fazlasında bir günden daha kısa süre kalırken, ortalama uygulama süresi 2-4 gündür.
Takılmazsa ne olur ? Bu bebekler ağır hasta oldukları için tetkik için sıklıkla kan örneği alınması gerekir. Göbek kateteri takılmazsa her girişim için bebeğin kolunun delinmesi gerekir. Bu durum bebekte enfeksiyon gelişimini kolaylaştırır.
Kalıcı Kateterler
Literatürlere göre kullanımı 6 ay, pratikte bu süre 2 yıla kadar uzayabilmektedir.
7.Katater boyun ve köprücük kemiği altı toplardamarına takıldıysa işlem sonrası akciğer filmi çekilebilir. İŞLEMİNİZ Uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. İŞLEMİN TAHMİNİ SÜRESİ: Bu işlem tahmini olarak 30-60 dk. arasında sürebilir.
Bu kateterler cilt bütünlüğünü bozarak bakteri ve/veya fungi enfeksiyonlarına sebebiyet verirler. Enfeksiyon kan dolaşımına yayılabilir (bakteremi) ve hemodinamik (kan dolaşımsal) değişiklikler ve organ işlev bozukluğu (şiddetli sepsis) ölümle sonuçlanabilir.
Sonda tipleri
Foley kateterin aksine ucunda balon yoktur ve bu nedenle yerinde kalaması mümkün değildir. Çocuklarda veya sadece idrar numunesi almak için kullanılabilir. Tiemann kateteri,prostatik üretranın eğriliğinden geçmeyi kolaylaştıran kavisli bir uçla tasarlanmıştır.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Üriner Kateterin Çıkarılması İşlem Basamakları
Kateter çıkarılmasına kararı verildikten sonra kateter klemp ile kapatılır. 1- 2 saat kapalı kaldıktan sonra klemp 10 dakika boyunca açık bırakılır ve daha sonra tekrar klemplenir. Bu açma ve kapama 3– 4 kez tekrarlandıktan sonra sonda çıkarılabilir.
Kateter, ameliyat sonrasında vücuda takılan ve vücut boşluğunda biriken sıvılarla kanın drenajında kullanılan cerrahi tüptür. Bu tüp genellikle dar ve esnek yapıda olur. Ancak bazı durumlarda geniş ve sert yapıda olan kateterler de kullanılabilir. Kateterin kullanım amacına bağlı olarak pek çok çeşidi bulunur.
Lazerle varis tedavisinde kullanılan kateter yaklaşık 1-2 mm lik bir delikten yerleştirildiği için, bu kadar küçük bir delik fark edilebilir bir iz bırakmaz.
8.4.Kateter pansuman değişimi yapılırken; cilt temizliği için %2'lik sıvı klorheksidin tercih edilir. 8.5.Kısa süreli SVK larda kateter pansumanı için gazlı bez kullanılmış ise 2 günde bir, yarı geçirgen şeffaf örtü kullanılmış ise pansuman 7 günde bir yapılır.
Santral kateterlerin bakımı
Santral kateterin çıkış yeri steril gazlı bez veya havayı ge- çiren, su geçirmez ürünlerle kapatılmalıdır. Pansuman 48 satte bir ve ıslandığında veya kirlendiğnde değiştirilmelidir.
7.1.17.Kateter tespit yerinde tahriş olup olmadığı kontrol edilmelidir. 7.1.18.Üriner kateter gerekliliği her gün değerlendirilmelidir. Ameliyat sonrası dönemde endikasyon yoksa 24 saat sonra kateter çıkarılmalıdır.
Kateter kullanımında infeksiyon oranları zamanla artmaktadır. Bu nedenle geçici juguler ya da subklav yen kateterier üç haftadan uzun kullanılmamalıdır. Geçici femoral kateterlerde ise bu süre en fazla beş gündür.
Stent takılan hasta kaç yıl yaşar? Stentlerin belli bir ömrü yoktur.
Kateterin alt ucu böbrek küvet içine yerleştirilir ve kateter meatüsten içeri doğru itilir. Kadınlarda; aktif el ile kateterin uç kısmına yakın yerden tutulur ve kateter 5- 7,5 cm ya da idrar gelinceye kadar kateter yavaşça içeri doğru ilerletilir.
Kateter: Geçici damar yolu için kullanılan kateter, kasıktan, boyundan ya da köprücük kemiğinin alt kısmından takılır. Takıldıktan hemen sonra kullanılabilen katetere, çoğunlukla acil durumlarda gerek duyulur. Fistül: Hemodiyaliz için en güvenilir yol olan fistül, aynı zamanda en uzun süre ile kullanılabilen yöntemdir.
Tıpta kateter, bir vücut boşluğuna, damarına veya kanalına sokulabilen bir tüptür. Bu sayede kateterler cerrahi aletlerle beraber drenaja, sıvıların zerk edilmesine veya dışarı çıkarılmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri