Katılım hesabı, faizsiz kazandıran bankacılık uygulamalarından biridir. Katılım hesabında toplanan fonlar, ticari ya da sanayi yatırımlarıyla değer kazanır. Bankalar tarafından işletilen bu hesaplarda bankalar hem elde edilen kâr payını hem de işletimden doğan zararı hesap sahipleriyle paylaşmak durumundadır.
Geleneksel bankalar müşterilerine kredi (faizli borç) verir. Katılım bankaları ise ticaret yöntemiyle fon kullandırırken müşterisinin ihtiyaç duyduğu malı, hizmeti veya hakkı peşin olarak satıcısından satın alır ve üzerine kâr ilave edip müşterisine vadeli olarak satar.
Katılma Hesabını vadeli hesap türlerinden ayıran en büyük fark faiz uygulanmamasıdır. Katılma Hesabından elde edilecek getiri vade başında değil vade sonunda belli olur ve katılma hesabının dahil olduğu kâr havuzu oranında kâr payı sağlar.
Topladığı fonları, doğrudan kredi olarak değil müşterilerinin talep ettiği mal, hak ve hizmetleri peşin satın alıp veya kiralayıp, müşterilerine vadeli satarak veya kiralayarak getiriye dönüştürmektedir.
Katılma Hesabından hesap türüne göre belirlenen limitler dahilinde vade tarihi bozulmadan para çekilebilir, kalan tutar üzerinden vade sonunda kâr payı alınabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Söz konusu katılım bankalarının 2021 yılında aktif toplamı 716,5 milyar lira düzeyinde idi. Kuveyt Türk, 284,7 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip katılım bankası unvanını korudu. Kuveyt Türk'ün aktif büyüklüğü, 3 aylık dönemde yüzde 12 arttı.
Faizin hesaba geçmesi doğrultusunda talimat verdiyseniz, vadeli mevduatın vadesi dolduktan sonra, istediğiniz zaman işleyen faizi çekebilirsiniz. Bu para çekme işlemi, ana paranıza içinde bulunulan dönemde faiz işlemesini engellemez. Vade sonunda para çekmeniz durumunda faiz kaybınız olmayacaktır.
Kuveyt Türk, uluslararası alanda katılım bankalarının prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen IRBA'da “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görüldü.
Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir. Faiz içeren, spekülatif ve yüksek risk barındıran işlemler katılım bankacılığı prensiplerine uygun değildir.
İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Hesap açma alt limiti 250 TL'dir. Hesap sadece yurt içi yerleşik gerçek kişilere açılabilmektedir. Hesaba stopaj uygulanmamaktadır.
Katılma Hesabınızı en az 250 TL, USD, EUR ve 50 GR XAU olarak açabilirsiniz.
Bu formüllerin ilki günlük kâr payı getirisini hesaplamayı sağlayan (Anapara/100)x (Kâr Payı/365)x Gün Sayısı formülüdür. Diğer formül aylık kâr payı getirisini hesaplamayı sağlayan (Anapara/100)x (Kâr Payı/12)x Ay Sayısı formülüdür.
Özetlemek gerekirse faiz ve kâr payı arasındaki fark, vade sonunda kazancın taahhüt edilmemesidir. Kâr payında kazanç oranı paranın değerlendirildiği projenin verimliliğine göre değişiklik gösterir. Yatırım yapılan projenin kâr oranı düşükse tasarruf sahibinin elde edeceği kazanç da az miktarda olur.
Faizsiz kazanç, yatırımların faiz geliri elde edilmeden değerlendirilmesine imkân tanıyan bir getiri modelidir. Katılım bankacılığı sisteminin esasını oluşturan, kar/zarar paylaşım modeline dayanan bu yöntem ile tasarruf sahipleri kazanç elde ederken âtıl kalan fonlar ekonomiye kazandırılmış olur.
Bu bankalarda, her türlü bankacılık işlemlerinde faiz ve belirsizlik ihtiva eden, aşırı riskli ve spekülatif işlemlere yer verilmez. Alkollü içecek, şans oyunları, silah ve tütün ürünleri gibi toplum için zararlı bulunan konularda bankacılık işlemi yapılmaz.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
Saudi National Bank, %67,03 hissesini elinde bulundurduğu Türkiye Finans'ın hakim ortağıdır.
Kuveyt Türk, kurulduğu 31 Mart 1989 tarihinden bu yana faizsiz finans alanında faaliyetlerini yürütmektedir. Kuveyt Türk, dinamik kurumsal yönetim anlayışıyla, müşterilerinin hizmetine sunduğu yenilikçi ürünleriyle ve yurt dışı açılımıyla katılım finansın gelişimine katkı sağlamaktadır.
Kuveyt Türk, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), tarafından sektöre kazandırdığı çalışmalar nedeniyle ödüle layık görülmüştür. Banka, Global Finance tarafından “Türkiye'nin En İyi İslami Finansal Kuruluşu”, Islamic Finance News tarafından “Türkiye'de Yılın İhraççısı” ödülüne değer bulunmuştur.
Ziraat Katılım Bankası A.Ş. tamamı T.C. Hazinesi tarafından ödenmiş 675.000.000 -TL sermayesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 15.10.2014 tarih ve 29146 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10.10.2014 tarih ve 6046 sayılı izniyle kurulmuştur.
Vadeli hesaba istenildiği zaman para yatırılabilir ya da para çekilebilir. Ancak günlük faiz işleyen mevduat hesapları dışında para çekme/yatırma işlemi genel olarak vadenin bozulmasına, bu durum da faiz getirisi elde edilememesi veya bir kayıp yaşanmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri