Bence Türkiye'nin en iyi inciri İstanbul ve Batı Karadeniz'de yetişen kavak inciri.
Kavak inciri, "Sultan Selim İnciri" de denilen, özellikle ballı bir incirdir. Kuran'ın Tin Suresi'nde, "İncire ve zeytine and olsun" mealinde bir yemin vardır. Kâbe, Kudüs ve Kavak tam olarak tek bir çizgi üstündedir. Kavak'ın İNCİRİ meşhur, Kudüs'ün (Zeytinlik Dağı) ZEYTİNİ meşhur...
Meyve olgunlaşma zamanı Ağustos sonu, Eylül başıdır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Bursa Siyah İnciri “Dürdane” çeşidinden üretilir. Koyu mor renkli bir dış kabuğu, kırmızı et rengi ve iri boyutlu (55–65 mm genişliğe sahip) bir incirdir. Bursa İlinde yetiştirilmekte ve taze olarak tüketilmektedir.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir.
İlgili 21 soru bulundu
İncir yazları sıcak, kışları ise ılık geçen iklimlerde kolaylıkla yetişmektedir. İncir nerede yetişir sorusuna il bazında cevap vermek gerekirse, Türkiye'nin incir merkezi olarak Aydın'ı göstermek mümkündür. Aydın'dan sonra ise İzmir gelmektedir.
En iyi, kaliteli, olgun incir ise dağ inciri olarak bilinir.
İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına ait olan incir cinsinin içerdiği yaklaşık 800 tür içinde ticari önemli meyve veren tek bitkidir. Dişi ve erkek olarak ağaçları ikiye ayrılır, aynı ağaç üstünde hem dişi hem de erkek nitelikli organlar bulunmaz.
İncir üretimi bakımından Aydın, İzmir, Bursa ve Gaziantep önde gelen iller arasında yer almaktadır (4).
Patlıcan incir Karadeniz bölgesine has bir çeşit olup meyvesi siyah, çatlamaya karşı hassas lezzeti güzel olan bir çeşittir.
Büyük ve Küçük Menderes havzaları; iklim ve toprak şartları yönünden, kuru incirin yetiştirilmesi ve kurutulması bakımından ideal şartlara sahiptir ve dünyanın en kaliteli kuru inciri olan Sarılop bu bölgemizden elde edilir.
Dikenli incirin dikiminden itibaren 3. Yıldan itibaren meyve alımı başlar. 8 yılda tam verime ulaşır. Ağacın meyve verme ömrü ise 20 yıl ve üzeridir. Ülkemizde meyve hasadı Temmuz ayında başlar, Ağustos, Eylül, Ekim ayında devam eder.
Bursa siyah inciri; Türkiye'de en yoğun olarak Güney Marmara bölgesinin BURSA sınırları içinde deniz etkisi olan bölgelerinde yetişir. Aynı zamanda Akdeniz kıyılarında Mersin-İskenderun bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Bakım maliyetleri çok düşük bir meyve türüdür.
Frenk incirinin ağızda, tatlı bir burukluk veren tadı vardır. Bazıları bu tadı beğenmezler. Fakat biz Akdenizliler, çocukluğumuzdan beri bu meyvelerle büyüdüğümüzden frenk inciri, bizler için özel meyvelerden biridir.
*Toz şeker, su ve sirkeyi derin bir reçel tenceresine alın, açık ateşte kaynamaya başlayınca 10 dakika kaynattıktan sonra incirleri ekleyin. Açık ateşte 30 dakika pişirip karanfilleri ilave edin, 5 dakika sonra ocağı kapatın. *Sıcakken kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatın. Tüketene kadar buzdolabında saklayın.
Sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığa, yorgunluğa, kolesterolü düşürmeye, cilt ve saç bakımına faydalı etkileri olduğu iddia edilen meyvenin C vitamini deposu olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği de uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur.
Bu üretimin ortalama %27'si Türkiye'ye aittir. Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
Bölgemiz- de siyah taze incirin kesim tarihi iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte genelde Eylül ayının ilk haftası- na denk düşmektedir. Subtropik bir meyve olan İncir geniş bir ekolojik uyum yeteneğine sahip olması nedeniyle dünyanın ılıman iklim özelliği gösteren birçok yerinde yetiş- mektedir.
Taze incir, kuru incire göre daha fazla C vitamini, A vitamini ve beta-karoten barındırır. Kuru incir de taze incir de faydaları ile öne çıkan besinlerdendir.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Bardacık incirinin rengi sarılop incirine göre daha koyu renklidir. Koyu renkli olmasının nedeni ise bal oranı ve iç kısmının yoğunluğundan kaynaklıdır. Kabuk kısmı daha incedir. Farklı incir türlerine göre bardacık incirinin tat ve aroması daha ilgi çekicidir.
Beyazlatılmış olarak satılan incirlerin üzerinde kimyasal ilaçlar bulunuyor. Uzmanlar hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
Meyve Verim ve Hasat: Yediveren incir ağaçları, olgunlaşma süreçleri ve yetiştiği bölgeye bağlı olarak değişen meyve verimine sahiptir. Genellikle olgunlaşan incir meyvesi, yumuşak dokulu ve tatlı bir iç kısma sahiptir. Olgunlaşan incirler, ağaçtan koparılarak kolayca toplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri