Kavrulmuş susamın faydaları çiğ susama kıyasla daha azdır ama doğru ısıda ve doğru biçimde kavurma işlemi uygulanırsa kavrulmuş susamdan da verim alınabilir. Kavurma işlemi mutlaka düşük ısıda, tek defada ve sürekli karıştırılarak gerçekleştirilmelidir.
Türkiye'nin En İyi Susamı
Bölgedeki iklim sayesinde yüksek yağ oranı ve lezzetli aromaya sahip olan Gökova susamı Türkiye'nin en güzel susamı olarak gösterilmektedir. Gökova susamının “yerel tür” olması sebebiyle coğrafi işaretleme çalışmalarına birkaç sene önce başlanmıştı.
Susam stres giderici mineraller olarak bilinen kalsiyum ve magnezyum içerir. Ayrıca sakinleştirici vitaminler de içermektedir. Bu sayede ruh halini iyileştirir, ağrıları azaltır ve derin bir uyku çekmenize yardımcı olur. Siyah susam demir bakımından çok zengindir.
Susamı kavurma susamın ömrünü uzatmak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kavrulan susam daha lezzetli hale getirilmiş olur, böylelikle hazırlanan yiyeceklerin üzerine çeşni olarak kullanılmaya hazır hale getirilir.
Susamdaki yüksek bakır içeriği artriti önler, rahatlatır, kemikleri, eklemleri ve kan damarlarını güçlendirir. Susam yağı, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının cildinize zarar vermesini önleyerek kırışıklık ve pigmentasyon görünümünü önler.
İlgili 25 soru bulundu
Susam özellikle hamur işlerinde börekte ve simit gibi yiyeceklerde en sık kullanılan besinlerden birisidir. Susam içerisinde yüksek derecede yağ bulunmaktadır. Bu nedenle kilo aldıran besinlerden birisi olarak bilinmektedir.
Alerji ya da ailesinde alerjiye eğilimi olan çocukların susam tüketmesi çok tehlikeli olabilir. Susamın alerji belirtileri ise; kusma, kaşıntı, öksürük, tıkanıklık, ishal, hapşırık, burun akıntısı… Bu ilk belirtiler susam alerjisi olan bünyelerde susam yedikten 1 saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat devam etmektedir.
Doğal susam tohumlarından yapılan tahinler ise markettekiler kadar pürüzsüz olmaz ancak daha zengin bir tada ve daha besleyici bir yapıya sahiptir. Susamları ham ya da kavrulmuş olarak kullanma tercihi markadan markaya değişir. Susamların öncesinde kavrulmuş olması lezzeti arttırır ve acılığı alır.
Susamları tahta kaşık yardımıyla 2-3 dakika, susamlar kahverengileşene ve patlayıp zıplayana kadar, karıştırın. Susamları kavurmak için tavaya yağ koymanıza gerek yoktur. Susamın tadının keskin olması için kapsamlı kavurma tekniğini uygulayabilirsiniz.
Beyaz susam; tahin yapımında, simitlerde, ekmeklerde, pastalarda, böreklerde, çöreklerde ve kuru pastalarda kullanılır.
Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye'den talep ettiği yerli susam tohumudur.
Protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller ve B vitaminleri açısından hayli zengin olan susamın vücuda enerji verdiğini söyleyen uzmanlar, "Cinsel gücü de artırır, performansı yükseltir" diyor.
Susam yüksek miktarda lif içerir. Çok fazla tüketmek ishal ya da kabızlığa neden olabilir. Alerjisi olan kişilerde şiddetli anafilaksiye neden olabilir. Fazla tüketildiğinde kan şekerini ve tansiyonu düşürebilir.
Kilogram fiyatı bir yılda yüzde 74 artan susamdaki pahalılığın ardında döviz kuru, Uzak Doğu ithalatı ve bazı üreticilere göre "stokçuluk" yatıyor. Susamdaki hızlı pahalılaşma nedeniyle susamlı simit üretimi durma noktasında.
9) Susam. B vitamini kaynakları arasında yer alan susam, kansızlık hastalığını kısa sürede iyileştirmektedir. Susamı tüketmek için salata içine eklemeniz önerilir. Susamda bulunan vitamin ve mineraller, kırmızı kan hücrelerinin sayısını korur ve kansızlığa iyi gelir.
SUSAMIN FAYDALARI
“Susamın sağlığa faydaları, kansere karşı, saç sağlığı, kalp sağlığı açısından faydalıdır. Kolesterolü düşürür, artriti giderir, kırışıklıkları önler. Kemik sağlığını iyileştirir. Kemik erimesine karşı faydalıdır.
Yağ oranı yüksek bir baharat olduğu için özellikle sıcak mevsimlerde kokusunun bozulma riskine karşı susamı hava almayan cam kaplarda ve buzdolabında saklayın. Çiğ susam tohumları 1 yıl, kavrulmuş susam tohumları ise 2 yıl boyunca bu şekilde saklanabilir.
Türkiye'de üretilen bu tahinde ithal susam kullanılmış. Firma da mevzuatın verdiği yetkiye dayanarak susamı hangi ülkeden ithal ettiğini açıklamıyor. Ürün yerli gibi gözüküyor fakat ithal susamdan imaldir.
3 yemek kaşığı (30 gram) susam tohumu porsiyonu, lif için günlük % 12'sini sağlar; bu, sindirim sağlığınız için çok önemlidir (K, K).
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Taşıdığı bileşikler: Susam tanelerinin bileşiminde büyük oranda sabit yağ (%55), protein, koenzim Q10, karbonhidratlar, A, B1 (tiamin), E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko mineralleri, sesamin, sesaminol, sesamolin bulunmaktadır.
Her derde deva olan bal ile susam ikilisi güç ve enerjiyi artırırken birçok rahatsızlığa da şifa oluyor. "1'er çorba kaşığı bal ile susamı karıştırıp aç karnına günde 1 kere tüketin" diyen uzmanlar bu karışımın faydalarını şöyle sıralıyor: "Karın ağrısını hafifletir, kan şekerini düzenler, iltihapları giderir, inme ...
Susamın kompleks protein yapısı, bası hassas bünyelerde alerjiye yol açabilmektedir. Fazla tüketimi halinde tansiyon, baş dönmesi ve deri döküntüsü gibi yan etkileri gözlenebilen susam, yine aşırı tüketime bağlı olarak ciltte yağ üretimini tetikleyerek sivilcelere sebep olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri