Yeşil Işık : Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken, durmadan geçilir. Kavşakta doğrultu değiştirilecek ise dönüş manevrasına başlanır ve trafik kurallarına uyulmak suretiyle hareket edilir.
Yeşil ışıkta geç demektir. Yayalar için de trafik ışıkları vardır. Yayalar için kırmızı ışık yandığı zaman bu dur demektir. Yeşil yandığında ise yaya karşıdan karşıya geçebilir.
Yeşilden sonra yanan sarı ışık: Yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Güvenle duramayacak yaklaşmış olan araçlar dikkatli geçiş yapabilirler. Diğer araçların ışığı geçmeden durmaları gerekir. Sarı ve kırmızı ışığın birlikte yanması halinde: Yolun trafiğe açılmakta olduğunu bildirir.
Aralıklı (fasılalı) yanıp sönen ışıklar:
Aralıklı yanıp sönen yeşil ışığı gören sürücü yavaşlayıp yolu kontrol etmeli, yol müsaitse devam etmeli değilse geçen araca yol vermelidir. Işıklı trafik cihazı ile birlikte ışıklı ok varsa, ok yönündeki dönüş ok yeşil yandığı zaman yapılır.
Kırmızı yandıysa duracağız, yeşil yandıysa geçeceğiz. Eğer bunlar da yoksa, işaret levhası varsa işarete uyacağız. Yaya geçidi olan bir yerde, kavşakta, aynı zamanda ışık varsa, yaya da ışığa uyacak. Kavşakta yaya geçidi var ama kırmızı yanmış yayaya, 'ben yayayım, benim hakkım, paldır küldür geçeceğim' diyemez.
İlgili 45 soru bulundu
Yeni trafik yasasında yaya geçidinde durmayan sürücüye ceza artıyor! Yaya geçidinde durmayan sürücüye tam 488 TL ceza geliyor!
Yayaya Yol Vermemenin Cezası Ne Kadar? Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçen yayaya yol vermemek, ülkemizde sıklıkla yapılan kural ihlallerinden biri. Yayaya yol vermemenin cezası ise 1.917 TL.
Yeşil Işık : Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken, durmadan geçilir. Kavşakta doğrultu değiştirilecek ise dönüş manevrasına başlanır ve trafik kurallarına uyulmak suretiyle hareket edilir.
Yeşil ışık: ilgili doğrultuda trafiğin akabileceğini, Sarı ışık: ışığın yeşilden kırmızıya ya da kırmızıdan yeşile değişmek üzere olduğunu, Kırmızı ışık: trafiğin durması gerektiğini gösterir.
3. Yeşil ışık: Yolun trafiğe açık olduğunu bildirir, aksine bir işaret yoksa durmadan geçilir.
Hayır, sarı ışıkta geçmenin tam olarak belirli bir cezası yoktur fakat bilmelisiniz ki yollarda EDS kamera sistemleri bulunmaktadır. Bu kamera sistemleri sizi denetleyen ve belirlenen kurallara uymadığınızda sizlerin araç plakalarınızı çeken bir sistemdir.
"Sarı ışığın yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Bu ışık yandığında, emniyetle durulamayacak kadar yaklaşılmış ise normal geçiş yapılır, aksi halde yaya geçidi işgal edilmeden durulur."
EDS ve diğer denetleyici kamera sistemleri kırmızı ışık yandıktan 2 sn sonra devreye giriyor ve o anda geçmekte olan bir araç yakalarsa resmini çekiveriyor.
Aşağıdaki durumlarda, trafik ışığı “yeşil” gösterse bile kavşağa girmemelisiniz: Örneğin durağan trafik varken, çünkü kavşaklar acil durum araçları için serbest kalmalıdır. Ya da polis memurları trafiği düzenler ve trafik ışıklarının renklerinin anlamlarından sapan talimatlar verirken.
A Alt ve üst geçit yoksa; Yaya geçitlerinin bulunduğu yerlerden geçiniz. Karşıdan karşıya geçerken önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakarak geçmelisiniz. Işıksız kavşaklarda çapraz geçmeyin yaya geçitlerinin bulunduğu çizgileri kullanın.
Trafikte üç tane ışık vardır. Bunlardan biri kırmızı biri sarı ve biri de yeşildir. Eğer yeşil yanar ise o zaman karşıdan karşıya geçebiliriz. Ancak eğer kırmızı yanar ise o zaman trafikte araçların geçmesini beklemeli ve karşıdan karşıya kesinlikle geçmemeliyiz.
Yeşilden sonra yanan sarı ışık, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu belirtir. Kırmızı ışıkla birlikte yanan sarı ışık yolun trafiğe açılmak üzere olduğunu bildirir.
İlçe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüklerinin sorumluluğundadır.
Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Kırmızı Işık : Dur işareti levhası anlamında olup gidilecek yolun açık olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir.
Dönel kavşaklar trafik ışığı gerektirmeyen kavşaklardır.
Yeşil ışık süresi değişkenlik gösterir ve trafik yoğunluğuna, kavşak tipine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle ortalama 30 saniye ile 120 saniye (2 dakika) arasında sürer.
yolda kırmızı ışıkta sağa dönüş yapamazsınız. yakışmıyor.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Yaya geçidine park cezası dışında ceza puanı da uygulanır. Kural ihlalinin tespiti akan trafikte trafik polisleri tarafından gerçekleştirilebilir. Bunun dışında ülkemizin her ilinde bulunan mobil trafik denetleme sistemleri tarafından da tespit edilebilir.
Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde hem yayalar hem de araç sürücüleri trafik ışıklarına uymak zorundadır. Ancak bazı yaya geçidinde sinyalizasyon bulunmuyor. Bu nedenle araç sürücüleri bu durumlarda durarak ya da yavaşlayarak yayaya geçiş üstünlüğü vermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri