Büyük çoğunlukla sığır etinden yapılan kavurma için bazen dana, keçi, manda veya koyun etleri de kullanılabilmektedir. İç yağlarından ayrılmayan etler, kavurma yapımına hazır hâle gelmeleri için yapımdan bir gün önce 4 derece sıcaklıkta dinlenmeye alınmaktadır.
Kavurma, koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından hazırlanır. *Kuyruk yağı yerine sıvı yağ kullanabilirsiniz.
Sac kavurma hangi etten yapılır? Sac kavurma daha çok kırmızı etten yapılmaktadır. Bunun için dana kuşbaşı ya da kuzu eti de kullanabilirsiniz.
Geniş bir çelik tencereye sıvıyağ koyun ve kızdırın, etler suyunu salana kadar orta ateşte pişirin ve içine kabuğu soyulmuş bütün soğan ekleyin. Ocağı kısın, etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirin, et kavurma piştikten sonra, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katın.
Kavurma yaparken tercihen döküm tencere kullanılmalıdır. Kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde etler kendi suyu ile pişirilmelidir. Bu şekilde pişen etler lokum gibi yumuşak ve çok lezzetli olur.
İlgili 19 soru bulundu
Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın. Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın. Etler kızarmaya başlayınca ocağın altını kapatın.
İdeal olanı eti kendi iç yağında kavurmak ve başka yağ kullanmamak. Bununla birlikte tereyağında kavrulan etin lezzeti de bir başka olur. Tereyağı kullanacaksanız yağı ya önceden kızdırıp eti sonra ekleyin ya da önce eti koyup suyunu salmasını bekleyin Suyunu tekrar çektiğinde tereyağını ekleyin.
Nefis Kavurma Pişirmenin Püf Noktaları Dana kavurmanın yavaş yavaş uzun sürede kavrulması gerekir. Bu tarifte bol yağ kullanıldığı için az yağlı dana kuşbaşı kullanılmalıdır. Kavurma sadece etin kendi suyu ve yağında pişirilmeli, ilave su gerekmedikçe eklenmemelidir.
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
Türk, "Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Yağ eridikten sonra tencereye küçük küçük doğranan etler alınır. Etler iyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Et kısık ateş tepişmeye bırakılır. Etler ara ara kontrol edilerek pişirilir.
Sac kavurma, Türk mutfağında yer alan önemli lezzetler arasında yer alır. Özellikle Kurban Bayramı'nda sıkça yapılan ve tüketilen yemekler arasında yer alan Sac Kavurma kuzu etiyle ve dana etiyle yapılmaktadır.
Çoban kavurma tarifi dana eti ya da kuzu eti fark etmezden, sebzelerle piştiği zaman lezzetine doyum olmuyor. Arpacık soğanlar, sarımsaklar ve yeşil biberler de bu işin olmazsa olmazı. Etinizi seçerken hafif yağlı kuşbaşı eti olması da çoban kavurmanın lezzetine lezzet katar.
Sac Kavurma Tarifinin Pişirme Önerisi
Dilerseniz sac yerine ince tabanlı vok tavada da pişirebilirsiniz.
Yılların değiştiremediği bir kalite: Başyazıcı Blok Kavurma. Çeşit çeşit et ürünleriyle yıllar yılı sofralara konuk olan en kaliteli kavurma markası Başyazıcı'nın en sevilenleri arasında Blok Kavurma ürünü yer alıyor. 1. kalite etlerden üretilen kavurma, %100 dana eti, iç yağ ve tuzdan üretiliyor.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
15′er dakikalık aralarla etinizi karıştırın ve kapağını vakit kaybetmeden tekrar kapatın. 1 saat kadar sonra tuz, karabiber ve kekiğini de ilave ettikten sonra 15-20 dakika kadar daha pişirin. Böylece 80-90 dakika aralığında ağır ateşte kendi suyunun lezzetiyle pişmiş ve yumuşacık bir kavurma hazırlayabilirsiniz.
Dana etiyle kavurmayı yaparken, önce tencereye yağ konulur ve yağ eridikten sonra etler ilave edilir. Hiç bir şekilde etin kendi yağının dışında yağ ilave etmiyoruz.
Etinizi yıkayıp pişirmeyi tercih edenlerdenseniz yanılıyorsunuz. Eti özellikle de sıcak su ile yıkamak kavurmanın hem lezzetini azaltır, hem de etin pişerken sertleşmesine neden olur.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Daha lezzetli kavurmalar için etin dinlenmesi önemlidir. Kesimden sonra en az 3 saat dinlenen etin tadı daha lezzetli gelir. Kolayca kavrulur ve yerken damağı yormaz. Eğer kurban eti sabahtan kesildiyse, akşama kadar serin bir yerde dinlendirip akşam yemeğinde lezzetli kavurma hazırlayabilirsiniz.
Etinizin içerisine ekleyeceğiniz iç yağ etlerinizin yumuşak olmasını ve daha sonra donmasını sağlayacaktır. Bu yüzden etlerinize iç yağ eklemelisiniz.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri