Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Ekşi mayalı ekmek kesinlikle kilo aldırmamaktadır. Hatta kilo vermeye yardımcı olduğu bile söylenebilir. Bu nedenle zayıflamak amacı ile bir diyet programını uygulamaya karar verdiyseniz bu ekmeği gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Üstelik ekşi maya sindirimi kolaylaştırmaya yaramaktadır.
EKŞİ MAYALI EKMEK DİYETTE YENİR Mİ? Uzman diyetisyenlerin sıkça beslenme programlarında yer verdiği ekşi mayalı ekmek kilo aldırmamaktadır. Ayrıca bağırsakları çalıştırdığı için de kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
İlgili 16 soru bulundu
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Ekşi Mayalı Ekmek, diğer ekmeklere oranla daha yüksek Lactobacillus bakteri içerir. Daha yüksek Lactobacillus daha az fitik asit demektir. Ve bu ne anlama geliyor? Daha çok mineral emilimi artar (özellikle demir ve kalsiyum eksiği yaşayanlar için) ve hazmı kolaylaştırır!
Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Ekşi maya ekmeği E vitamini, B1 vitami- ni, B6, B12, tiamin, niasin, folat, ribofla- vin, potasyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, kalsiyum, fosfor ve manganez sağlamaktadır.
Daha çok mineral emilimi artar (özellikle demir ve kalsiyum eksiği yaşayanlar için) ve hazmı kolaylaştırır. Tahıllarda nişastanın ön sindirimi için çalışan ekşi maya bakterileri kolay sindirim sağlar.
Sindirimi kolay olan ekşi mayalı ekmek, özellikle sindirim problemi yaşayanların tüketmesine uygundur. Şişkinlik yapmaz. Glisemik indeksi düşük olan ekşi mayalı ekmek, mideyi geç terk ederek kan şekerini yavaş yavaş yükseltir.
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
Beyaz ekmeğe göre elbette çok daha doyurucudur ancak bir tam tahıllı ekmek, yulaf ekmeği ya da tam buğday ekmeği ile kıyaslandığında daha az doyuruculuğa sahiptir diyebiliriz. Diyette hangi ekmek yenir sorusunun en ideal cevaplarından biri kepekli ekmektir.
Ekşi mayalı ekmek, üretiminde kullanılan tahıldan daha besleyicidir. Bunun nedeni ekşi mayanın, ekmekte bulunan besin maddelerinin ve minerallerin serbest bırakılmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırması ve vücutta bunlara daha kolay erişilmesini sağlamasıdır. Ekşi mayalı ekmek düşük glisemik indekse sahiptir.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI:
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir. Mayasız ekmek olarak bilinen yufka veya lavaş ekmeği demir emilimini azaltır. Ayrıca kurubaklagillerin iyi pişirilmemesi ve kepekli ekmeğin veya esmer undan yapılan köy ekmeğinin tüketimi de demirin yeterli bir şekilde emilememesini sağlar.
TAM BUĞDAYLI EKMEKLER
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor. Ancak kimi bireyler beyaz ekmeği tercih etmeye devam ediyor.
Ekmek maya çeşitleri arasında ekşi maya kullanıldığında ekmeğin daha sağlıklı olduğunu söyleyen uzmanlar vardır. Tek kullanımlık paketlerin ömrü de diğer mayalara göre oldukça uzundur.
Tam buğday ürünlerinde, tam buğday tanesi kullanılır ve tam buğday unu içerir. Tam tahıllı ürünlerde ise arpa, mısır, çavdar, kinoa, buğday gibi ürünler de kullanılır. Öte yandan bütün tam buğday ürünleri aslında birer tam tahıllıdır. Ancak tüm tam tahıllı ürünler tam buğday değildir.
Kilo vermek isteyenler için önerilen kinoa unu, yüksek lif oranıyla sindirim sistemini düzenliyor. Kinoa gluten içermediğinden, kinoa unuyla yapılan hamur işlerinde kabarma özelliği az oluyor. Keçiboynuzu baklagil olarak sınıflandırılan bir bitki.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri