Kiraz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon kiraz 15 adettir. Kirazın 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir.
Ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler
Çilek, kiraz, ahududu, portakal, kivi gibi meyveler ve yumurta beyazı alerji riski nedeniyle küçük bebeklere verilmemelidir.
Kiraz sapi bebekler için olmasa da bizler için kaynatıp içmek için harika bir besin çünkü vücutski ödemin atılmasına yardımcı oluyor. Aman sakın ha bebeğinizin eline kiraz vermeyin. Boğazına kolaylıkla kaçabilir. Bir tülbentin içine sarıp verebilirsiniz ya da bu iş için üretilmiş meyve filelerinden kullanabilirsiniz.
Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Kiraz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. 1 porsiyon kiraz 15 adettir. Kirazın 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir.
6-8 aylık bebekte 2 öğün, 9-12 aylık bebekte 3 öğün tamamlayıcı beslenme yeterlidir. 12 ay üzerinde 1-2 ara öğün eklenebilir.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
6 aylık bebekler ortalama 5 saatte bir anne sütü emer.
Ek gıdaya alıştırma dönemi şöyle olmalı sabah kalktıklarında anne sütünü ya da devam sütünü almalı bebeklerimiz. Saat 10:30-11:00 civarında bir öğün meyve püresi, 13:30-14:00 civarında bir öğün sebze püresi, 16:00-17:00 civarında ise yoğurt öneriyoruz.
Kiraz, yaz ayı meyvesidir. Mayıs ve Haziran ayında hasat edilerek pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Ancak çilek de kivi gibi alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle bebeklere 1 yaşından önce yedirilmesi önerilmez. Bu risklere karşı çileği bebeğinize ilk olarak 12. aydan sonra günde 1 tane vererek başlayabilirsiniz.
6. aydan itibaren bebeğinizi şeftali ile tanıştırabilirsiniz. Şeftali satın alırken koyu turuncu ve kırmızı olanları tercih edin.
Kiraz gibi meyvelere karşı alerjiler genellikle oral alerji sendromu (OAS) adı verilen bir durumla ilgilidir. “Polen gıda sendromu” olarak da adlandırılan OAS, çiğ veya taze meyveyi yedikten sonra çoğunlukla ağız çevresinde ve yüz çevresinde hafif belirtilere neden olur.
Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir. Klinik belirtiler pişmiş, konserve ya da reçelinden ziyade çiğ meyvelerin yenmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Bebeklerin yürüteç kullanımı günümüzde oldukça fazladır. Fakat uzmanlara göre bebeklerin yürütece binmeleri için baz dönemler bulunmaktadır. Bu nedenle yürüteçler belirli dönemlerde kullanılmaya başlanması gerekir. Tüketici Raporlarına göre yürüteçler 4 ile 16 aylık bebekler tarafından kullanılması için tasarlanmıştır.
Peynir, kalsiyum, protein ve vitamin açısından zengindir; bebeğiniz için sağlıklı bir besindir. Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz.
6 aylık bebek kilosu değerleri ise kız bebeklerde 5.4 kg ile 9.2 kg arasında, erkek bebekler için ise 5.5 kg ile 9.5 kg arasında olabilir. Bu değerler genetik faktörlere bağlı olarak değişebileceği için hekim değerlendirmesini referans almak daha doğru olacaktır.
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Ara Öğün : Meyve püreleri ya da Yoğurt
½ bebek kavanozu (yarım çay bardağı) meyve püresi bebeğiniz için iyi bir ara öğün olabilir. Meyveler hem vitamin yönünden zengindir hem de sindirimleri kolaydır.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Armut Muz Püresi (6+ Ay) Tarifi Nasıl Yapılır? Armutun kabuğunu soyup tercihen cam rendede yada rendenin ince kısmı ile rendeleyelim.İçine yarım muzu ezelim. Afiyetle minik bebeğimize yedirelim.
Havuç Püresi (6+ Ay)
Sarımsak minicik kesilerek su ile sotelenir. Ardından minicik rendede rendelenmiş havuç ilave edilir, havuçların üzeri kapanana kadar su ile pişirilir. Havuçlar pişince zeytinyağı ilave edilir. Bebeğin ihtiyacına göre blendırlanır, püre haline getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri