Tezler: Yazarın soyadı, eserin yayımlandığı tarih ve sayfa numarası verilir. Şayet çalışma henüz yayımlanmamış ise kaynaklarda; Türkçe tezlerde “Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi”, İngilizce tezlerde ise “Unpublished Master's/Doctoral Thesis” şeklinde belirtilir.
Tezlerin kaynakça gösterim şekli:
Yazar Soyadı, Adı. Tez Adı. Yüksek Lisans Tezi/Doktora Tezi, Üniveriste Adı, Yıl.
Başvurular sekmesinde Alıntı Ekle'ye tıklayın. Kaynağı Oluştur iletişim kutusunda, Kaynak türü, yanındaki (örnek, bir kitap bölümü veya bir Web sitesi) kullanmak istediğiniz kaynak türünü seçin. Kaynağın ayrıntılarını girin ve Tamam'a tıklayın. Kaynak, belgenizde seçtiğiniz konuma alıntı olarak eklenir.
APA stilinde metin içi kaynak gösterim, atıfta bulunulan eserin yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve yayın yılının eklenmesini suretiyle yapılmaktadır. Ancak bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmanız durumunda, önüne p. veya pp. (s. veya ss.) ilave etmek suretiyle sayfa numara ya da numaralarının da eklenmesi gerekmektedir.
Bir tezde kullanılan bütün kaynaklar kaynakça listesinde yer almalıdır. Kullanılan diğer kaynaklar gibi yüksek lisans tezinin de kaynakçada gösterilmesi gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Erişim tarihi: Gün Ay Yıl, yazının linki. Yazarın Soyadı, Yazarın Adının Baş Harfleri. (Yıl). Tezin adı italik olarak, yalnızca ilk kelimenin ilk harfi büyük, geri kalanlar özel isim değilse küçük şekilde (Yayımlanmamış Yüksek Lisans/Doktora Tezi).
Kaynakçada: Yazarın Soyadı, Adı. ''Tezin adı''. Ne Tezi Olduğu (Yüksek Lisans, Doktora, Bitirme) Tezin verildiği üniversite, Tarih.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
Doğrudan yapılan atıf, alıntılanan cümle(ler)nin kaynaktan bire bir aynı şekilde aktarılmasıdır. Doğrudan yapılan atıflarda, alıntı yapılan kısımlar orijinal kaynaktaki ile aynı heceleme, yazım ve noktalamaya sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta heceleme hatası olsa bile değiştirilmeden aynen bırakılmalıdır.
Giriş Bölümünde başka kaynaklardan alıntı yapıyorsanız muhakkak bunları kaynakçada belirtmelisiniz. Aksi taktirde yazınız daha baştan yayın şansını yitirir. Eğer hazırladığınız bir tez ise içeriği ne kadar iyi olursa olsun kopyaladığınız bir şeyi yazınızın okunmamasına neden açar.
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
Kaynakça; hazırladığınız veya hazırlattığınız yüksek lisans tezi, doktora tezi veya projelerinizde yararlandığınız tüm kaynakların yer aldığı liste olarak tanımlanabilir. Kaynakça hazırlanırken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, yararlanılan tüm kaynaklara değinilmesi gerektiğidir.
Yazılan tez, makale veya projelerde kullanılan tüm kaynakların bulunduğu listeye kaynakça veya kaynak listesi denmektedir. Bu noktada atlanmaması gereken önemli bir nokta, kaynakça hazırlanırken metinde başvurulan tüm kaynaklara yer verilmesinin gerekliliğidir.
Yazar adı-soyadı, tez adı (italik olmadan tırnak içinde), yayımlanma bilgisi, üniversite adı, enstitü adı ve ana bilim dalı, şehir ve yılı belirtilmelidir. Aynı kaynağa ikinci kez atıflarda yazar soyadı, yıl, sayfa numarası ibaresi kullanılabilir.
Kaynakça bölümü yazılırken; yazarın ismi, eserin ismi, eserin yayın evinin ismi, basıldığı şehir ve son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır. Not tutma işlemi yapılmadığı takdirde kafa karışıklığına neden olabilir. Not tutulurken, hangi bölümden neyin alındığına dair ayrıntıların belirtilmesi önemlidir.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Tez özeti, tezin ana noktalarını özetleyen kısa bir yazı parçasıdır. Orijinal çalışmadan herhangi bir doğrudan alıntı içermemelidir. Ancak yazarın argümanını başka kelimelerle ifade edebilir veya özetleyebilir.
Metin içinde orijinal çalışma belirtilmeli ikincil kaynak için “aktaran”ın kısaltması olarak “Akt.” ibaresi konulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ikincil kaynakların da kaynaklarda gösterilmesidir.
Kopyala/Yapıştır
Özgün olmayan hiçbir çalışma akademik jüriden onay almaz. Bu nedenle koplaya/yapıştır yönteminden uzak durmalısınız.
Evet, tezde kaynak göstermeme durumları intihal olarak kabul edilebilir. Kaynak göstermeme durumları, başka bir çalışmanın fikirlerini veya bulgularını izinsiz olarak kullanmak anlamına gelir ve akademik etik kurallarına aykırıdır.
Kaynakçada isimler kaynakların ilk yazarlarının soyadına göre alfabetik sırada olmalıdır. Aynı ilk harfe sahip yazarların sıralaması da kendi içerisinde alfabetik olmalıdır. Aynı yazara ait birden fazla yayın kullanılacaksa bunlar yayın yılan göre geçmişten bugüne sıralanır.
5.Alıntılanan metin, orijinal kaynaktan değil de ondan yararlanan bir kaynaktansa; yani dolaylı alıntı yapılıyorsa bu durum, parantez içinde kısa künye bilgileri verilirken şöyle belirtilir: Orijinal kaynağın yazarının soyadı, yayın yılı; sayfa; aktaran, soyad, yayın yılı; sayfa.
Sonuç olarak, yüksek lisans tezi yazma süresi kişiseldir ve projenizin özel gereksinimlerine, hızınıza ve kaynaklarınıza bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle bu süreç birkaç aydan 1 yıla kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri