Ispanak yaprakları tek tek ayıklandıktan sonra 5-6 dakika sirkeli suda bekletilir ve bol su ile yıkanır. Ardından yıkanan yapraklar su dolu tencerenin içine atılarak 10 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra gün içinde 2-3 bardak içilebilir. Ispanak suyu, aralıklı olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Ispanak suyunu bu yüzden faydalarından yararlanmak amacıyla tüketebilirsiniz. Bağırsak ile ilgili sıkıntı yaşayanlar için ıspanak suyu bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ispanak içerisinde yer alan mineraller alkali olduğundan dolayı insan sağlığına olumlu dokunuşlar yapar.
Ispanağın Yararları
Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
Bugüne kadar haşladığınız sebzelerin suyunu lavaboya dökmüş olabilirsiniz. Ancak bundan sonra bu alışkanlığınıza bir son vermelisiniz. Çünkü haşlanmış sebze suyu bitki ve çiçekler için çok besleyici. Haşlanmış sebze suyunu çiçeklere dökmeden önce mutlaka oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Ispanağın faydaları arasında antioksidan etkileri ilk sıralarda yer alır. Bu sayede vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Bol miktarda demir içerdiğinden, kansızlık gibi sorunlarla mücadele edenler için iyi bir yardımcı besin kaynağıdır. Ispanak vitamini ve mineralleri ile sağlık için oldukça faydalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan ıspanak suyu, bağırsakların düzenli çalışmasına destek sağlar. Kabızlıktan oluşan şişkinlik ve ödemin atılmasına yardımcı olur. Ispanak, uzun süre tok tuttuğu, vitamin ve mineral kaynağı olduğu için sağlıklı kilo vermeye yardım eder.
Ispanak suyu içmek, antioksidan alımınızı artırmanın harika bir yoludur. Antioksidanlar, serbest radikaller adı verilen kararsız molekülleri nötralize ederek sizi oksidatif strese ve kronik hastalığa karşı korur.
Ispanak yaprakları tek tek ayıklandıktan sonra 5-6 dakika sirkeli suda bekletilir ve bol su ile durulanıp yıkanır. Ardından yıkanan yapraklar su dolu tencerenin içine atılarak 10 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra gün içinde 2-3 bardak içilebilir. Ispanak suyu, aralıklı olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Bunlara bağlı zehirlenmeler, sanki ıspanağa bağlı zehirlenme gibi yanlış algı yaratabilir." dedi. Koran, yarım saat sirkeli suda bekletilen ıspanağın yarım saat de duru suda bekletilmesi, daha sonra aynı gün veya ertesi gün tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Ispanak suda bekletildiği zaman kumu dibe çökse de kili ovalamadan çıkmadığı için mutlaka kalıyor. Çamurlu suyun içinde beklediğini de unutmamak gerek elbette. İyi yıkanmayan sebzelerden bulaşan ve tahmin edilebilecekten daha sık görülen hastalık e coli. Ölüme kadar gidebilen ciddi etkilere sahip bir hastalık.
· Daha sonra temizlediğiniz ıspanakları tencereye koyup üzerine bir miktar tuz ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı 3-4 dakika pişirmeye bırakın.
Ispanak yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktardaki tüketildiğinde bu besin ürik aside dönüşmektedir. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır.
İstediğiniz baharatı atabilirsiniz. Ben acı olarak Arnavut biberi doğradım 2 tane. Servis ederken limon sıkarsanız tam vitaminli hemde çok lezzetli bir yemeğiniz olacaktır afiyet olsun.
Zayıflamak isteyenlerin de ilk tercih edeceği sebzelerden biri olmalıdır. Ispanak sindirimi kolaylaştırır ve idrar söktürür. Her iki durumun da kilo vermede etkisi vardır.
D vitamini kalsiyum emilimi için esastır ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur. Bu nedenle de kireçlenme tedavisi gören kişilerin yeşil yapraklı sebzeleri tüketmesi önerilmektedir.
İyi bir antioksidan ve E vitamini kaynağıdır. Ispanakta bulunan alfa-lionelik isimli asit, iltihap kurutmaya yardımcı olur ve iltihaptan kaynaklı ağrıları yok eder.
Bu nedenle sağlıklı yemeklerin sırrı ıspanak nasıl yıkanır sorusunun yanıtında saklıdır. Böbrek taşı oluşumunu önlemek için ıspanak gibi sebzelerin mükemmel derecede yıkanması önerilir. Folik asit kaynakları arasında en üst sıralarda yer alan ıspanak hem çocuklar için hem de yetişkinler için önemli bir besindir.
Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.
Pişmiş olan yemek en fazla 2 saat dışarda tutulmalı, sonrasında buzdolabında saklanmalı. Hava çok sıcak ise yemek bir saatten fazla dışarıda tutulmamalı. Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı. Yani ıspanak 2 gün buzdolabında kalabilir.
Avustralyalı beslenme uzmanı Zoe Bingley-Pullin, depresyondan korunmak isteyenlere ıspanak tüketmelerini önerdi. Bingley-Pullin, “Ispanaktaki çinko ve folik asit depresyonu önleyici etkileriyle tanınıyor. İçeriğindeki magnezyum da mutluluk hormonu serotonini artırıyor” dedi. tarafından sağlanmaktadır.
Son günlerde merak edilen bir diğer konu da ıspanak çiğ yenir mi? sorusudur. Uzmanlar ıspanağın çiğ tüketildiğinde faydasının artacağını belirtiyor. Hem çiğ olarak, hem de pişirerek yemek ve tatlılarınızda kullanabileceğiniz ıspanağı salatalarınıza katarak da yiyebilirsiniz.
Ispanak kürünü bir sürahiye alın. Son olarak yarım limonu dilimleyip suya ekleyin. 3 saat bekledikten sonra gün boyunca için.
Ödem attıran besinler
Ispanak, lahana, roka, nane, kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, taze fasulye, ananas, kabak, soğan, pırasa, sarımsak, B vitamini ve demir içeren kepekli tahılların ödemin atılmasına yardım eder.
Ispanaktaki yüksek antioksidan içeriği, saçtaki kırıklıkları önlemeye yardımcı olur. B ve C vitaminleri, kolajen ve keratin seviyelerini artırarak saçın sağlıklı büyümesini hızlandırır. Ispanak ağırlaştırılmış saç derisini yatıştırmaya yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri