Kayınpeder ve kayınvalidenin kendilerine "anne" ve "baba" denmediğinden ötürü rencide olabilecekleri de düşünülebilir. Ama bu, örften ve günümüzde öyle alışıldığından dolayıdır. Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir.
Kayınpeder, kayınbaba veya kaynata; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin babası için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda baba olarak hitap edilir.
Kaynata, çiftlerin eşlerinin babalarına verilen isimdir. Kısaca, kayınpederin diğer kullanım şekli kaynatadır. Gelin, kocasının babasından; damat da karısının babasından kaynata diye bahseder. Kaynata kelimesi, zamanla yerini “baba” kelimesine bırakır.
Kayınvalide, kaynana, kayınanne, veya hanımanne; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin annesi için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda anne olarak hitap edilir.
5-Tek Sözcük Dönemi (12-18 ay): Çocukların ilk anlamlı kelimelerinin çıktığı dönemdir. Mama ve baba gibi kelimeleri anlamlı olarak söylemeye başlarlar.
İlgili 19 soru bulundu
Annen seni aleme sunar, Baban ise alemi sana sunar. Annen sana hayat verir, Baban ise bu hayatı nasıl yaşarsın onu öğretir, yönlendirir, rehberlik yapar. Annen seni karnında 9 ay taşır, Baban ise hayati boyunca taşır. Annen seni doğururken ağlar ama sen duymazsın, Baban ise sen doğduktan sonra ağlar ama sen görmezsin.
Akrabalık ilişkisiyle birbirlerine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği topluluk. Yeni doğan çocuğa veya ihtida eden kimseye İslâmî geleneklere göre isim verme.
Gelin, kayınvalidesi ve kayınpederine bakmakla doğrudan yükümlü değildir. Ancak, kayınvalide ve kayınpederin kendilerine bakacak yakınları bulunmazsa ya da bulunduğu halde bakacak durumda değillerse, doğal ihtiyaçlarını karşılamasında kayınvalidesi ve kayınpederine yardımcı olması da gelinin ahlaki görevidir.
Bununda bir günahı yoktur... (Gelinin, kaynana ve kayın baba'ya bakma zorunluluğu yok... bakmazsa günahı da yok..)
Kayınvalideye ve kayınpedere, "Ana-baba" demek ise daha tabiidir. Riya maksadıyla söylenirse, riya, saygı için söylenirse saygı olur. Ceddimiz, kayınvalideye ve kayınpedere, "Hanım anne", "Bey baba" da demişlerdir.
Berdel, ailelerin karşılıklı olarak kızlarını birbirine gelin vermeleri ya da evlenecek iki erkeğin, ailelerindeki kızları karşılıklı olarak kendilerine eş olarak seçmeleri ile gerçekleşen bir evlilik yöntemidir. Simetrik evlilik ve mübadele evliliği olarak da isimlendirilmektedir.
Kayınpeder veya kaynata: Gelin için damadın, damat için gelinin babasıdır.
🔸 Terken, Türk hakanlarına, eşlerine ve kızlarına verilen bir unvandı. Bu sıfat zamanla sadece hükümdarın eşleri ve kızları için kullanıldı. ↪ "Hatun" kelimesi ile birlikte kullanımı yaygın olan bu unvan, Arapça kaynaklarda "türkan hatun" şeklinde ifade edilse de doğru okunuşu "terken" şeklindedir.
Yani, bir hanım için kayınpederi, bir erkek için de kayınvalidesi gerçek baba ve annesi gibidir, aralarında ebedî mahremiyet vardır. Hiçbir şekilde oğlu ölse veya hanımını boşasa da kayınpeder geliniyle, damat da kayınvalidesi ile evlenemez.
Kayın hısımlığı, bir kimsenin eşinin kan hısımları ile olan hısımlık bağıdır. MK 18 I bunu şöyle ifade eder; eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımı olurlar. Buna göre mesela kayınpeder, kayınvalide yani bir kimsenin eşinin babası veya annesi, o kimsenin üstsoy kayın hısımıdır.
Büyüklerimiz her ne kadar hatalı da olsalar, alttan alıp şefkatle yaklaşması gereken küçüklerdir. Anne babanızın hataları varsa, güzel bir dille onları incitmeden uyarabilirsiniz; küsmek kesinlikle caiz değildir.
Cevap 3- Annenizin sizin yanınızda kalması eşinizin iznine ve halinin uygun olmasına bağlıdır. Bakmak istemezse caizdir. Hatırınızı gözetirse ecir alır.
Değerli kardeşimiz, Kişinin kayınbabası öz babası gibidir. Bu bakımdan gelinin kayınbabası ile yalnız kalması ve onun hizmetinde bulunması caizdir.
“Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur." İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir. Yani bir gelin kayınvalidesine bakmamakla haram işlemiş olmaz.
Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.
Yani eşinin annesi ile karşılıklı konuşarak duygularını ifade etmesi konusunda rahat olabilmelidir. Gelin kaynanasına duygularını kırıcı olmadan, ben diliyle ifade edebilirse ve eğer kaynanası da kendisini ifade edip, gelininin duygularını dinleyebilirse, genellikle ilişki devam edebilecek düzeyde kalmaktadır.
Çocuk her ne kadar irsî olarak atasına, ötesine çekse de, günahlarından ve kusurlarından kendisi sorumludur. Atasının günahından kendisine hesap gelmez. Öte yandan hak, hukuk ve adalet de dededen toruna insanlar arasında sarmaş dolaşlık içindedir.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Anne ve babanın emirlerine itaatsizlik, Hz. Peygamber tarafından, "ş irkten sonra büyük günahların en büyüğü" olarak nitelendirilmiştir<5). Hadis-i şerif anne ile babayı razı etmenin evlat üzerine farz; gücendirmenin ise haram olduğuna delil dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri