Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir.
Kompostosu idrarı söktürür ve kabızlığı giderir. Cildi nemlendirir ve besler. Kayısının Vücuda Faydası: Kayısı içerdiği zengin demir sayesinde anemi hastalığının ve aneminin neden olduğu diğer hastalıkların tedavisinde destekleyici rol oynamaktadır.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Bu nedenle böbrek hastalarını en çok dikkat etmeleri gereken nokta besinlerdeki potasyum miktarıdır. Potasyumla ilgili öneriler: Kanınızdaki potasyum seviyesini kontrol etmek için muz, kivi, kayısı ve kurutulmuş meyveler gibi yüksek miktarda potasyum içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlar. Günde 3-4 adet kayısı kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilir. Doğal bir lif deposu olan kayısı hastalıklara karşı koruyor.
İlgili 44 soru bulundu
Kayısı: A vitamini ve potasyum bakımından çok zengindir. Fazla tüketildiğinde sindirim sisteminin hızla çalışmasına yardımcı olur. Kaslarla beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağlar, cinsel gücü arttırır.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Kemik ve dişler için kuvvetlendiricidir. Konsantrasyonu artırır ve stresin etkisini azaltır. Karaciğerin onarılmasına yardımcıdır. Gün kurusu bağırsak ve mideyi korur, hazımsızlık ve sindirim problemlerinde etkilidir.
KAYISI: A, B ve C vitamini içerir. Cilt, göz ve bağışıklık sistemine fayda sağlar. Kemik gelişimini arttırır. Kansızlığa iyi gelir.
Kayısıya sarı-turuncu rengini veren beta-karoten vücutta A vitaminine dönüşerek gece körlüğünü engeller ve göz sağlığını korur. Kayısının içerdiği lifler sindirim sistemi sağlığı için çok faydalıdır. Ayrıca zengin bir potasyum kaynağıdır, bu sayede kalp sağlığını korur. Kolajen oluşumuna yardımcı olur.
Kanın Pıhtılaşmasını Sağlamaya Destek
Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Günde 1 adet kuru kayısı tüketerek, vücudunuzda K vitamini depolanmasına destek olabilirsiniz.
Kuru kayısının atıştırmalık olarak ideal tüketim adedi yetişkin bireylerde günde 8 adet olmak üzere bu miktarın ikişer – üçer adet şeklinde ara öğünlerde alınması önerilmektedir. Bu miktarlar vücudumuzun gereksinim duyduğu A, E ve C vitaminlerinin gerekli ve yeterli miktarda karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Kuru kayısı faydaları denince birçok kişinin aklına gelen ilk konu kabızlığa iyi geliyor olmasıdır. İçeriğinde bulunan selüloz ve pektik sayesinde bağırsakların çalışmasını ve metabolizmanın hız kazanmasını sağlayan kuru kayısı, kabızlık tedavisi için de uzmanların önerdiği bir besindir.
Karpuz, şeftali, ananas, armut, incir, elma, limon, greyfurt, muz üzüm, kavun, çilek, mango, yaban mersini, kızılcık, ahududu, böğürtlen, siyah kuş üzümü, papaya idrar söktürücü özelliği olan meyvelerdir.
Özellikle yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri lif ve mineraller sayesinde vücuttan fazla suyun atılmasına fayda sağlayacaktır. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan potasyum ve magnezyum mineralleri sodyumun etkisini azaltmaktadır.
Böbrek taşlarının düşürülmesine destek olur, B17 vitamini ile kanserli hücrelerle savaşır, Ağız kokusunu önler, ağız içinde yara ve aft oluşumunu engeller. Her haliyle sağlık deposu kayısı çok farklı şekillerde tüketilebiliyor.
Tat olarak taze kayısı daha tatlı ancak kuru kayısının tadı biraz daha ekşi, mayhoştur. Ama ikisi de vücuda sağladığı yarar yönünden büyük farklar içermezler ve ikisi de vücut için gerekli olan, düzenli olarak tüketilmesi gereken meyvelerdir.
Dünyanın en sağlıklı meyvesi: Acai.
Lif oranı yüksek gıdalar sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Kabızlık gibi kişiyi huzursuz eden ve kilo vermesine engel olan rahatsızlığa karşı sabahları aç karnına 2 adet kayısı ve 1 bardak ılık su tüketilmesi tavsiye edilir.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
İçerdiği potasyum ve magnezyum kalp, böbrek, tansiyon, karaciğer hastalıklarına karşı birebir.
Tuvalete gitmeye rağmen dışkının tam bitmemesi hissi, ya da bakiye dışkı kalması ciddi rahatsızlık veren bir durumdur. Tuvalete gitmeye rağmen, dışkının tam boşalmama hissi çeşitli nedenlerle olabilmektedir.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler. Ayrıca katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Sindirilen atıkların bağırsaklara geçişine destek olur. Zeytinyağı bağırsaklar için adeta bir müshil gibi etki gösterir.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri