Meyveler arasında en fazla yetiştirilen tür 94 bin tonu aşan üretimi ile elma olup ikinci sırada kayısı yer almaktadır. Bu türlerle birlikte kiraz da bölgeye iyi uyum sağlayabilecek bir tür olarak değerlendirilebilir. Bölge ekolojisine uygun türler arasında erik, armut ve ceviz de yer almaktadır.
Meyve ağaçlı parkta; elma, erik, şeftali, kiraz, ayva, armut, kayısı, iğde, vişne, ceviz, badem, akdut, karadut, üzüm, gilaburu, ahududu, böğürtlen ve frambuaz gibi Kayseri bölgesinde yetişen envari çeşit ağaçların bulunduğu bir yaşam alanının Kayseri'ye hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Çolakbayrakdar; “ ...
İlimiz toprakları genel olarak tarıma elverişli olup konveksiyonel tarım modeli benimsenmiştir. Modern tarım tekniklerinin uygulandığı İlimizde, ağırlıklı olarak, buğday, arpa, şekerpancarı, çerezlik ayçiçeği, çerezlik kabak, patates, baklagiller, yem bitkileri, elma, üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Ülkemizde kivi ağacı yetiştiriciliği en çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yapılır. Bu bölgeler denizden yüksek, dağlık, nem ve yağış alan bölgelerdir. Genel iklim ve sıcaklık özellikleri kivi ağacının yetişmesi için elverişlidir.
İlgili 22 soru bulundu
Yaban mersini, Türkiye'de en çok Giresun, Sürmene, Rize, Erzurum, Trabzon ve Uludağ'da yetişmektedir.
Kayseri genelinde kapama bahçeler hariç tohumdan yetişmiş 38 bin ceviz ağacının yaklaşık yüzde 13'ü Gesi bölgesinde yer alıyor. Bölgede tahmini 4 bin 900-5 bin 200 arası, tohumdan yetiştiği bilinen ceviz ağaçlarından halen meyve veren çok sayıda asırlık ceviz ağaçları da dikkati çekiyor.
Müh. Tanju TURGUT'un katıldığı incelemelerde bitkilerin gayet iyi geliştiği, herhangi bir sorunun olmadığı tespit edildi. Lavanta bitkisi konusunda uzman Hasan ASLANCAN tarafından Kayseri için birim alanda yüksek gelir getiren Lavanta bitkisinin iyi bir alternatif olduğu belirtildi.
Badem'in hemen hemen tüm çeşitleri Kayseri'de rahatlıkla olabilmektedir.
Avokado dünyada en çok Kolombiya ve Meksika gibi sıcak ülkelerde yetişir. Bunun yanı sıra diğer tropikal ülkelerde de yetiştirilebilir. Türkiye'de ise en çok Antalya ve Mersin'de avokado yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Kayseri'nin Neyi Meşhur Meyve
Kayseri'nin meşhur meyvesi gilâburudur. Gilâburu çalıyı benzer ağaçlarda yetişen küçük kırmızı bir meyvedir. Tadı oldukça ekşi olan bu Gilâburu faydaları sebebiyle bölgede sıklıkla tercih edilen bir besindir.
Yani Kayseri nüfusunun yüzde 70'i Kayserili. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, 2021 yılının başı itibariyle, Kayseri nüfusuna kayıtlı olan toplam kişi sayısı 1 milyon 494 bin 933. Bunun 984 bin 249'u Kayseri'de, 510 bin 684'ü başka illerde yaşıyor.
Kayseri ilindeki başlıca sanayi kuruluşları un, unlu ürünler, şeker, süt, et ürünleri, meyve suyu, konserve, yem, dokuma, deri, traktör takım tezgâhları, makine, metal eşya, mukavva, orman ürünleri, kablo, boru, plastik, tuğla, kiremit fabrikaları ile ordu için pil ve batarya üreten fabrikalardır.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Gürcan'ın yaptığı çalışma sonrası, karasal iklimin görüldüğü kentte yetişen fındık ağaçlarının DNA yapısının, ne Karadeniz ne de Avrupa tipi fındık türlerine benzediği, tamamen Kayseri'ye özgü bir tür olduğu ortaya çıktı.
Defne ağacı ilk olarak saksıda bitki formunda yetiştirilen bir bitkidir. Bunun dışında direkt olarak toprağa dikmeniz de mümkündür. Bu ağaç Akdeniz iklimi olan her bölgede yetişir.
İller bazında Mersin ili 10.491 ton badem üretimi ile birinci sırada yer almakta ve ortalama verim 30 kg ağaç-1, Antalya ili 5.785 ton badem üretimi ile ikinci sırada bulunmakta ve ortalama verim 22 kg ağaç-1 ve Çanakkale ili 5.290 ton badem üretimi ile üçüncü sırada yer almakta ve ortalama verimi 24 kg/ağaç'tır (TÜİK, ...
Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştirilen badem en çok Muğla, ardından İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illerinde yetiştirilmektedir.
Salep Bitkisi Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Salep bitkisi Türkiye'de neredeyse her bölgede yetiştirilebilir. Antalya ve çevresi, Ege kıyıları, İç Anadolu ve Van gibi farklı illerimizde salep yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kayseri'de farklı ilçelerde uygulanan proje ile lavanta, melissa, tıbbi çörekotu, kekik ve salep gibi bitkiler yetiştiriliyor.
Türkiye'de ekonomik anlamda sadece Isparta Keçiborlu yöresinde Kuyucak başta olmak üzere Kuşcular ve Çukurören köylerinde lavanta (L.x intermedia var. Super A) tarımı yapılmakta, bu yörelerin özellikle sulanmayan, kıraç ve eğimli arazilerine çok iyi uyum sağlamaktadır.
Türkiye'de En Çok Ceviz Yetiştirilen Bölgeler
İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir. Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.
Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, “Anadolu cevizi”, “İran cevizi” ve “İngiliz cevizi” olarak da adlandırılan J. regia'dır. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Şili cevizi ayrıcalıklı bir ortamda yetişir. Doğal engellerinden dolayı Şili, bitki sağlığı açısından çok zengin bir ülke olarak kabul edilmektedir. Doğuda And Dağları, batıda Pasifik Okyanusu, kuzeyde Atacama çölü ve güneyde Antartika. Bunların hepsi tarımı zararlılardan ve dış hastalıklardan korumaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri