Eğer natürel sızma zeytinyağının yoğunluğunu sıcak tariflerde de deneyimlemek istiyorsanız bu besini hem soğuk hem sıcak yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kek, kurabiye gibi tatlı tariflerinde olduğu gibi et ya da sebze yemeklerinde de riviera ya da sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Et ya da kanepede yoğun bir zeytinyağı tadı hissetmek için sızma, tatlılarınıza hafif bir aroma vermek için ise riviera zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Araştırma, zeytinyağının özellikle de sızma zeytinyağının soteleme, kızartma gibi işlemlerde kullanabilecek kadar yüksek ısıya dayanıklı bir yapıda olduğunu söylüyor.
Natürel zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromaları nedeniyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
Naturel birinci zeytinyağı da sızma zeytinyağı gibi mekanik yollarla elde edilir, herhangi bir rafinasyon işlemi görmez. Asit oranı (oleik asit cinsinden) en fazla %2 olabilen bu zeytinyağı türü tat ve koku olarak sızma zeytinyağına göre daha hafiftir.
İlgili 43 soru bulundu
Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir.
Naturel sızma zeytinyağı, olgunlaşmaya başlayan ve hızla sıkılarak elde edilmesi ile oluşan bir zeytinyağı türüdür. Dünyanın en sağlıklı zeytinyağı türlerinden bir tanesi olarak kabul edilen zeytinyağı hem dünyada hem de Türkiye'de büyük bir kabul görmüştür.
Genellikle soğuk sıkım yöntemi ile üretilen natürel sızma zeytinyağı ürünleri, asit oranı düşük olduğundan her insanın gönül rahatlığı ile tüketebileceği bir besindir.
Düşük asit oranı, zeytin ağacının meyvesinin zarar görmediğini yani yağın daha nitelikli olacağını gösterir. Sızma zeytinyağı ise en düşük asit oranına sahip olan kaliteli bir yağ türüdür.
Natürel Sızma zeytinyağımız Soğuk Sıkım yöntemi ile üretilir. Hamur haline getirilmiş zeytinler, hidrolik presle sıkılarak süzülür. Süzülen yağ su ile temas ederek yabancı maddelerinden arınır, saf haline kavuşturulur. Soğuk sıkımda en fazla 27 derece su kullanılır.
Naturel sızma zeytinyağı, düşük asit oranına sahip doğal zeytinyağı demektir. O zaman marketlerde gördüğümüz zeytinyağı doğal değil mi? Zeytinyağı üreticileri, yağların market raflarındaki ömürlerini uzatmak için kimyasallar ekleyebiliyor veya ısıl işlem uygulayarak zeytinyağının kalitesini düşürüyor.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Zeytinyağını kokladığınızda meyvemsi bir koku almalısınız; diğer bir deyişle zeytin kokusu baskın olmalı. Sahte zeytinyağlarında ise baskın olan koku boya kokusuna benzer ve bu onun oksitlendiğini gösterir.
Dizem Naturel Birinci Zeytinyağı, Ayvalık Tipi yağlık zeytinden soğuk sıkım tekniği ile üretilmiştir. Oleik asit oranı %2'den düşük olduğu için tencere yemeklerinizde ve kızartmalarda kullanıma uygundur. Dizem Naturel Birinci Zeytinyağı, serin ve güneş ışığı almayan yerde muhafaza edilmelidir.
KIRLANGIÇ NATÜREL SIZMA
Listemize giren Kırlangıç Natürel Sızma, Ayvalık yöresinin seçilmiş zeytinlerinden sıkılarak üretiliyor.
Eğer natürel sızma zeytinyağının yoğunluğunu sıcak tariflerde de deneyimlemek istiyorsanız bu besini hem soğuk hem sıcak yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Sıcak yemeklere hem lezzet hem de sağlık katmak için az miktarda riviera zeytinyağı tercih edilebilir. Aroması hafif olduğu için sıcak yemeklerde yağ tadı yoğunluğu oluşturmayacaktır. Yemeklerinde daha yoğun zeytinyağı tadını hissetmek isteyenler, tercihlerini sızma zeytinyağı olarak yapmalıdır.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Tüm kızartma çeşitlerinde olduğu gibi, patates kızartmasında da zeytinyağı gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Çünkü zeytinyağı yanma derecesi yüksek, doğal ve bitkisel bir yağdır. Dolayısıyla zeytinyağıyla yapılan kızartma hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olacaktır.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Halk arasında sıvı altın adıyla da bilinen bu yağı yemeklerinizde kullanabilir ya da içebilirsiniz. Zeytinyağını içecekseniz, özellikle sabah kahvaltısında, birkaç yemek kaşığı kadar içmenizi tavsiye ederiz. Akşam zeytinyağı içmek, zararlı değildir; ancak uzmanlar genellikle sabahları içilmesini öneriyor.
Zeytin ağacından toplanan zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı, aroması ve lezzeti ile mutfakların favori bitkisel yağları arasında yer almaktadır. Zeytinyağı; rengi, kokusu, aroması ve hazım kolaylığı ile tüm sıvı yağların, en değerlisidir.
İçilebilir zeytinyağı seçerken natürel sızma zeytinyağı olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Buradaki seçenekler arasından seçmek size kalmıştır. Zeytinyağını tat ve koku bakımından daha yoğun almak istiyorsanız erken hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı seçmenizi isteriz.
Soğuk sıkım zeytinyağı ve sızma zeytinyağı arasındaki fark aslında budur. Üretim esnasında yüksek ısı kullanımının zeytinin içerdiği besin değerlerini ve aromayı olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Düşük ısıda yani soğuk sıkım yöntemiyle yapılan üretimde zeytinin aromatik yapısı ve besin değerleri kaybolmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri