Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır. Fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır.
Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
Kar yiyip metabolizmasını soğuğa göre ayarladıktan sonra kesilen kazlar, artık son yıllarda yaşanan iklim değişikliği nedeniyle kar yağmayınca sıcak havalarda kesilmeğe başlandı.
Ekmek çeşitlerinin çoğu, ördekler için besin değeri az gıda konumunda ve beyaz ekmek de bunların içinden en kötü olanı. Bu beslenme tarzı geniş bir skalada problemlere neden olabiliyor. Bu problemlere, sakat bırakan bir hastalık olan ''angel wing'' (melek kanadı) de dahil.
Çünkü kaz suyu çok sever ve yüzdüğü zaman tüyleri de temizleniyor. Kazları kış için özel besiye alıyoruz. Bu sürede kar yağışlarının da başlamasıyla arpayla kar yedikten sonra kazlarımız kesilmeye hazır olur" diye konuştu.
İlgili 40 soru bulundu
Kazlar, birinci haftadan itibaren çayırlarda otlayabilirler. Ancak kuru otların olduğu alanları sevmezler. Çayırların kalitesine ve kazların büyüklüklerine bağlı olarak, bir dönüm çayır 20–40 kaz için yeterli gelmektedir.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur. Kartallar ve şahinler de geceleri uyuduklarından tehdit oluşturmaz, yüzerek yaklaşan yırtıcı da sudan titreşimler gönderip onları uyandıracaktır.
Konrad Lorenz, bu olguya “imprintentiondamgalama” adını vermiş, bağlanmış canlıda bu etkinin sürdüğünü göstermiştir. “İşte, ne olacak, kazlar böyleymiş” dememek gerekiyor. İnsanların kullandığı “kaz kafalı” deyimiyle “pek akıllı değil” anlamının aksine kazlar zeki hayvanlardır. İçgüdüleri güçlüdür.
Tilki, çakal, kurt, tavşan, kuğu, kaz, ördek gibi yaban hayvanları yiyecek bulduğu sürece soğuk hava etkilemez.
Yumurtlama dönemine girilmeden dört hafta öncesinden itibaren kazların yumurta yemi ile beslenmeye başlamaları ve yumurtlama dönemi boyunca da yumurta yemi ile beslenmeleri gerekir. Otlatılan çayırın kalitesine, kazların ırkına bağlı olarak günde 150-250 g yumurta yemi tükettirilmesi gerekmektedir.
Kazların çiftleşip çiftleşmediğini görmek için dişilerin bazılarını ağıldan çıkartın , çıkarttığınız dişinin eşi olan erkek size bağıracaktır . Eğer bağıran olmaz ise eşi olmayan bir kaz demektir .
Kazların yağlanmasında ve etinin sıkılaşmasında karın etkili olduğuna dikkati çeken Özyılmaz, şunları kaydetti: "Saklanan kazlar her mevsim yenir. Fakat saklama koşullarından dolayı teknolojinin geri planda olduğu, teknolojinin olmadığı dönemlerde yaz boyu beslediği kazları kar sayesinde bekletiyorlardı.
Peki, kaz eti kaç saatte pişer? Tuz, karabiber, kırmızıbiber gibi baharatlar eklenerek derin bir kızartma tavasına kaz alınır ve yaklaşık bir saat fırında pişirilir.
Nişastalı tahıllar ve tohumlar hem bektaşi yetiştirir hem de kazlara ihtiyaç duyduğu yağı sağlar. Sebzeler, pişmiş pirinç ve fırında patates kazlar için diğer iyi gıdalardır.
Kişinin işaret parmağı kloaka adı verilen bölgeden içeri tarafa 1.5 ile 2 santimetre olacak şekilde girdirilir. İşaret parmağı yardımıyla kazın mevcut cinsiyet organı dış tarafa doğru çıkartılır. Kaz palası erkekse kazın penisi dış kısma doğru çıkartılır.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur.
Kazların yumurta verimi Ocak-Şubat ayında başlar ve Haziran-Temmuz aylarına kadar sürer. Bu periyot ırklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 130 gün sürer. Daha erken yumurta üretimini uyarmak için, yumurta sezonundan önce kazların barındıkları yerde her gün 14 ile 16 saat aydınlatma yapılabilir.
Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar. Kazlar yaşamları boyunca tek eşlidir.
Kaz ciğeri, huni ile semizletme yöntemiyle büyütülüyor. Bu sayede kazların karaciğeri altı ila sekiz kat büyüyor.
1.ŞEMPANZELER
İki türü olan ve iki türünün de Dünya üzerinde yaşamsal açıdan insanlara en çok benzeyen, hatta “insanların en yakın akrabaları” olarak bilinen şempanzeler, 'Dünya'nın en akıllı on hayvanı' kategorisinde birinci sırada yer alıyor.
Nöbet Tutan Kazlar
Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da herhangi bir tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, yılan gibi tısıldar, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar.
Amblemimizin, 9.000 metre yükseklikte kıtalararası uçabilen tek kuş olan “yaban kazı”nı temsil ettiğini biliyor muydunuz?
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Ördek ile kaz çiftleşemez çiftleşse bile canlı türlerinin farklı olmasından dolayı bir döllenme olayı gerçekleşemez.
Botu, Arapçada deve yavrusu anlamına gelse de Türkçede kaz yavrusu manasında kullanılır. Kaz Yavrusu Nedir? Bazı yörelerde kaz yavrularına pepil denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri