Kıbrıs'ta Venedik Cumhuriyeti hâkimiyeti, 26 Şubat 1489'da başladı.
KIBRIS MESELESİNİN TARİHÇESİ, BM MÜZAKERELERİNİN BAŞLANGICI / T.C. Dışişleri Bakanlığı 1571 yılında Venedikliler'den alınan ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kıbrıs'ın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda kalmak kaydıyla, İngiltere'ye devredilmiştir.
Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev Antalya'nın fethinin ardından Kıbrıslılara çeşitli ticarî ayrıcalıklar tanımıştır. Kıbrıs, Osmanlı Devleti'ne karşı ilk kez 1472 yılında Venedik, Rodos şövalyeleri ve Uzun Hasan tarafından oluşturulan birliğe katılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu için büyük koru yucu etkisi olan Kıbrıs'ın fethi ile Türkler için bir çıban başı durumundaki Kıbrıs sorunu uzun bir süre için çözüme kavuşturulmuştur.
İnebahtı Deniz Savaşı ya da İnebahtı Deniz Muharebesi, Osmanlı Devleti ile İspanya, Papalık, Venedik, Ceneviz ve Malta'dan oluşan Haçlı donanması arasında yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin mağlubiyetiyle sonuçlanan İnebahtı Deniz Savaşı tarihi, 1571'dir.
İlgili 25 soru bulundu
Olaylar. Osmanlı İmparatorluğu Kıbrıs adasını fethetti. 24 Mayıs - Moskova Yangını. 7 Ekim - İnebahtı Deniz Muharebesi gerçekleşti.
Osmanlıların Eğriboz'u fethi (1470)
II. Mehmed ise ordusuyla karadan gelerek 18 Haziran'da adanın en önemli kalesi Negroponte'yi kuşattı ve 12 Temmuz'da fethetti. Venedik komutanı Paolo Erizzo idam edildi. Böylelikle Venedik'in Ege'deki en büyük üssü Osmanlıların eline geçti.
1537 ile 1540 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı Venedik Savaşı dendiği zaman, akla ilk gelen Preveze Deniz Savaşı olacaktır. 1538 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması ile Andre Doria komutasında Haçlı Donanması arasında gerçekleşen savaşı Osmanlı Devleti kazanmıştır.
Sultan II. Selim'in baştan itibaren Kıbrıs'ın fethini planladığı zaten bilinen bir husustu. Şeyhülislam Ebussuûd Efendi'nin fetva ile verdiği destek, başta Lala Mustafa Paşa ve diğer devlet ricalinin teşviki sonucunda Doğu Akdeniz'in bu en stratejik adası için sefer kararı alındı.
Kıbrıs, Lala Mustafa Paşa komutasındaki ordu ve Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkması ve 4 Ağustos 1571'de Mağusa'nın Venedikli Mağusa Kale komutanı Bragadino'nun 5 maddelik bir antlaşmayla kaleyi teslim etmesiyle sonuçlanan bir ...
Kıbrıs'ın ilk beylerbeyi olan Muzaffer Paşanın 26 Ağustos 1571'de başka bir yere atanmasıyla, yerine Sinan Paşa beylerbeyi olur. 1573 yılında Sinan Paşa da bu görevden alınarak yerine Cafer Paşa atanır.
Kıbrıs'ın fethi (1570-1571)
Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte komutasındaki yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusunu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkardı. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girdi. 15 Eylül 1571'de adadan ayrıldı ve İstanbul'a döndü.
Özet. Venedik ile askerî ve ticarî ilişkiler Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşu öncesine, hatta beylikler dönemine dayanır. 1499 yılında Sultan II. Bayezid tahtta iken patlak veren deniz savaşı, kısa sürede barış ile neticelenmekle birlikte, Venedik tarihi açısından oldukça büyük önem taşır.
Osmanlı ordusu Lala Mustafa Paşa kumandası altında 1570 yılının Mart ve Mayıs aylarında Kıbrıs adasının zorlu fethine başlamıştır. Osmanlı askeri 2 Temmuz'da Limasol kalesi önüne ulaşır.
Halife Hz. Osman'dan Kıbrıs seferi için izin alan Şam Valisi Muaviye Kıbrıs'ı fethetmek için harekete geçmiş ve 649 yılında Kıbrıs fethedilmiştir.
Anabolu, Mora Yarımadası'nın kuzey doğusunda bulunan bir liman kentidir. 1540'larda Venedik egemenliğinden Osmanlı Devleti'nin idaresine geçmiştir.
Osmanlı-Venedik Savaşları 15. yüzyıl - 18. yüzyıl arasında Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında savaşılmış savaşlardır.
Lala Mustafa Paşa komutanlığındaki 50 bin piyade, 6 bin yeniçeri ve süvariden oluşan 200 gemilik Osmanlı donanması, 15 Mayıs 1570'te Kıbrıs'ı fethetmek üzere yola çıktı. Osmanlı donanması, temmuz başında nihayet Kıbrıs'a ulaştı. İlk olarak Lefteri Kalesi, 9 Temmuz'da da kuzeydeki Girne Kalesi alındı.
Osmanlı-Venedik Antlaşması (1479), Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasında 25 Ocak 1479 tarihinde imzalanmış bir barış ve ticaret antlaşmasıdır. Osmanlıların Balkanlarda kazanmış oldukları topraklar Osmanlıları Venediklilerle komşu haline getirdi.
Öz. 1570 yılında Osmanlı Devleti'nin Kıbrıs seferi ile başlayan Osmanlı Venedik Savaşı, kısa zamanda bir Osmanlı-Kutsal Birlik savaşı haline dönüşmüş, bu mücadeleler esnasında İnebahtı'da Osmanlı donanması ağır bir mağlubiyet almıştır.
Kapitülasyonlar ilk olarak 1352 yılında Orhan Bey Döneminde Cenevizlilere verilmiş, I. Murat Döneminden itibaren ise (1384) Venediklilere verilmiştir.
II. Selim dönemindeki bu muharebede donanma büyük hasar görmüş ve Osmanlı Devleti'nin yükselme dönemindeki en büyük deniz mağlubiyeti olarak addedilir.
Osmanlı devletinin en önemli ve tarihin dönüm noktalarından biri olarak da gösterilen savaşlardan olan İnebahtı deniz savaşı deniz savaşlarından biridir. Haçlı ordusu ile Osmanlı imparatorluğu ordusunun çarpıştığı bu muharebe en çok araştırılanlar arasındadır.
Bu nispeten kısa dönemde Osmanlı Devleti 1571 yılı itibariyle öncelikle Kıbrıs'da önemli bir zafer elde etmiş ardından Kutsal Birliğe karşı İnebahtı'da her bakımdan ses getirecek bir mağlubiyet yaşamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri