İade talebi en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup Şubat ayı içinde veya en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek KDV Beyannameleri ile yapılabilecektir.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
İadeye ilişkin YMM raporunun 6 ay içinde ibraz edilmesi halinde, KDVİRA, YMM raporuna ilişkin kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller iki ay içerisinde tamamlanır.
'KDV İadesi Ön Kontrol Raporu'na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50'si, raporun oluşturulmasından itibaren 10 iş günü içinde mükellefe iade edilecek.
KDV iadesi, işletmelerin alışveriş yaptıkları mal ve hizmetler üzerinden ödedikleri Katma Değer Vergisi'nin (KDV) belirli şartlar altında geri alınmasını sağlayan bir süreçtir. Bu süreç, işletmelere KDV yükünü hafifletme imkânı sunarak finansal açıdan olumlu bir etki yaratır.
İlgili 16 soru bulundu
Mükellefler ve mali müşavirlerin kullanımına deneme amaçlı olarak açılan bu sistem sayesinde, KDV iadesi talebi olan mükellefler, iade sürecinin hangi aşamada olduğunu artık www.ivdb.gov.tr/iadeweb/kdvsorgu.php adresinden sorgulayabileceklerdir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
“KDV iadesi nasıl alınır?” sorusu gündemde. KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
İşverenlerce veya sorumlularca nakten veya hesaben alınan vergi iadesi, iadenin alındığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde hak sahiplerine nakten ödenir. Bu süre içinde ödenmeyen vergi iadeleri müteakip ilk işgününde vergi dairelerine geri verilir.
raporu veya teminat alınarak nakden iade işlemi yapılır. raporuna dayanılarak nakit iade işlemi yapılır.
Yeminli Mali Müşavirimiz KDV İade Tasdik raporunu hazırlar. İadeye esas listeleri ve hesaplama tablosunu sistem formatında hazırlayarak sisteme yükler.
KDV Listesi, Yüklenilen KDV Listesi, Satış Faturaları Listesi, Gümrük (Çıkış) Beyannamesi Listesi gibi KDV İade talebi için ibrazı gereken listelerin internet vergi dairesi üzerinden gönderilmesi gerekmektedir.
KDV İadesi Kontrol Raporlarının oluşması için mükelleflerin; İnternet Vergi Dairesi üzerinden ilgili dönem KDV iade liste girişlerini elektronik ortamda yapmaları ve onaylamaları ve İlgili döneme ait Standart İade Talep Dilekçelerini elektronik ortamda girmeleri ve onaylamaları gerekmektedir. gerekmektedir.
Buna göre, 01.01.2019 tarihinden sonra gerçekleşen işlemler için, tam istisnadan kaynaklanan KDV iade alacakları istisna işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılbaşından itibaren iki yıl içinde iade talep dilekçesi verilmek suretiyle talep edilmez ise zamanaşımına uğrayacaktır.
İade talebinde bulunacak mükelleflerin, ihracatın gerçekleştiği dönemi izleyen 2.takvim yılının sonuna kadar standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle vergi dairelerine başvurmaları zorunludur.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
Yıllık beyan süresi sonrasında tevkif yoluyla kesilen vergilerin beyannamede mahsubundan sonra kalan tutarın mahsup ve iade süreci 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren vergi dairelerince yapılmaya başlanacaktır.
İnternet Vergi Dairesi “Gelir/Kurumlar Vergisi İade Kontrol Raporu Görüntüleme” ekranında yeralan “GEKSİS Kontrol Raporu Oluşma Kıriterleri Sorgulama” menüsünden sorgulama yapılabilmektedir.
Vergi İade Talebin Elektronik Ortamda Yapılması:
Tebliğe göre, vergi iade (nakden ve mahsuben) taleplerinin 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren, Gelir İadesi Başkanlığı internet vergi dairesi üzerinden (www.gib.gov.tr) elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.
Geçmiş dönemlerden gelen “Devreden KDV” ayrı tutularak, belli bir limite kadar olanı YMM raporuyla üstü ise merkezi denetim raporuyla çözülebilir. Bundan sonra oluşacak “Devreden KDV” nin ise üç ayda bir merkezi denetim raporu veya YMM raporu ile nakden veya mahsuben iadesi sağlanabilir.
İşletmenin hizmet ve mal alım satımlarına dair ödediği tüketime dayalı şirket vergisidir. Faturalandırılan her işlemden belli %1, %8, %18 oranlarında hizmete göre değişen kesintiler yapılır. KDV beyannamesi süresi de damga vergisindeki gibi aylıktır; izleyen ayın 24. günü beyan edilerek ödemesi 26. günde yapılır.
KDV iadesini hesaplamak için, satın alınan ürünlerin toplam tutarından satıştan KDV'si çıkartılır ve sonra iade edilmek istenen KDV oranıyla çarpılarak hesaplanır. İade edilmek istenen tutar iadesi tarafından eksiye düşürülür. KDV İadesi, satın alınan tüm ürünler için uygulanabilir.
İnternet Vergi Dairesine giriş yapıldıktan sonra “KDV İade İşlemleri” üst başlığından “KDV İadesi Talebi Girişi” bölümüne tıklanması gerekmektedir. indirilebilecektir.
6 Nisan 2018 CUMA Resmî Gazetede yayınlanan Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar İle 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 7104 nolu Kanun ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere KDV iadesinde rapor düzenleme hakkı verilmiştir.
Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri