Keçiboynuzu kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre bitişik olarak yazılmalıdır. Yani keçiboynuzu şeklinde yazılmalıdır. Keçi boynuzu olarak ayrı yazıldığında yanlış yazılmış olur. TDK'ye göre bu kelime keçiboynuzu şeklinde bitişik olarak yazılmaktadır.
Bazı yörelerde adı harnup… Ballıbaba ya da ballı boynuz dendiği de olur.
Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) veya harnup, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her dem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türü.
Keçiboynuzu meyvesi toplanıp kurutularak çiğ halde tüketilebiliyor. Fakat sert yapısından dolayı zor çiğnendiğinden bu meyve, geleneksel Türk mutfağında daha çok pekmez yapımında tercih ediliyor. Yüksek oranda doğal şeker bileşeni içeren keçiboynuzu, pekmezi yapıldığında kolay tüketilebilen tatlı bir besine dönüşüyor.
Kaynar su içerisindeki keçiboynuzları ağzı kapalı bir şekilde 4 ila 5 dakika arasında kaynatılmaya devam edilir. Kaynama bittikten sonra 20 dakika kenarda bekletilmesi gereken keçiboynuzu suyu ardından süzülür. Bu su ister sıcak ister soğuk bir şekilde içilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Keçiboynuzu, doğal bir afrodizyak olarak kabul edilir çünkü içerisinde bol miktarda L-arginin bulunur. L-arginin, vücuttaki nitrik oksit üretimini arttırarak kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Bu da daha fazla kan akışına neden olur ve erkeklerde sertleşme sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler. Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır. Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır. Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.
Bol miktarda çinko içeren keçiboynuzu, antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki sağlarken aynı zamanda sperm üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesini ve sperm sayısının yeteri miktarda olmasını sağlar.
Erkeklerde iktidarsızlığa karşı kür şöyle: Kaynamakta olan yaklaşık yarım litre klorsuz suya 6-7 adet keçiboynuzunu küçük küçük kırarak atın. Ağzı kapalı olarak kısık ateşte 3 dakika kaynatın. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatın ve 20 dakika dinlendirin.
Keçiboynuzunun tatlı bir tadı vardır. Genellikle keçiboynuzu unu ve suyu da çeşitli kullanım alanlarında verdiği tatlı tadın doğal kaynağı olarak kullanılır. Yapılan çalışmalar keçiboynuzunun şeker içeriğinin şeker kamışından bile daha fazla olduğunu gösterir.
Keçiboynuzu kelimesi yazım hatası oranı yüksek olan bir kelimedir. İki kelimeden oluştuğu için çoğunlukla ayrı yazma hatası yapılmaktadır. Ancak bu kelime bitişik yazılmaktadır.
Keçiboynuzu Nedir? Keçiboynuzu bilinen en eski bitkilerden biridir. İlk olarak M.Ö. 4000 yıllarında çıktığı tahmin edilmektedir.Farklı yörelerde “harnup”, “harup”, “boynuz”, “buynuz” ve “Kerti” gibi isimlerle de anılmakta olan bu bitki keçiboynuzu ağacı olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetişmektedir.
Keçiboynuzu (Ceratonia siliqua) veya harnup, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her zaman yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türüdür.
Keçiboynuzu nedir, keçiboynuzu ya da halk arasında bilinen diğer adıyla harnup, yüksek besin değerleri ile oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle pekmezi ve unu tüketilen keçiboynuzu besin değerleri oldukça yüksek bir bitkidir ve bu sebeple sık sık tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Keçiboynuzu, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin sağlık ve şifa kaynağı bir bitkidir. Türkiye'de Antalya, Manavgat, Muğla-Datça, Anamur ve Mersin gibi pek çok alanda yetişmektedir. Libya, Kıbrıs ve ABD de bol yetiştiği bölgelerdir.
Keçiboynuzu ağacı Akdeniz iklimi görülen diğer ülkelerde de görülmektedir. Kıbrıs, Libya ve ABD de kolaylıkla yetişen keçiboynuzu ağacı Türkiye'de Antalya Manavgat, Mersin Anamur, Muğla Datça gibi birçok şehirde yetişmektedir. Keçiboynuzu doğal ortamda ormanların içerisinde yetişen bir ağaç türü olarak yetişmektedir.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Meninin az ya da hiç gelmemesi sinirsel kaynaklı olabileceği gibi tıkanıklık, hormon eksikliği ya da mesaneye geri kaçma gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Meninin dışarı atılmasını sağlayan sinirler bel bölgesindeki omurların arasından çıkar ve rektum üzerinde bir ağ oluşturur.
Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür. Sperm kalitesi düşüklüğü; uygunsuz beslenme ve kötü alışkanlıkların miktarı ve süresine göre değişkenlik gösterir.
Tam anlamıyla enerji deposu olan keçiboynuzu, cinsel isteksizliği ortadan kaldırarak cinsel gücü arttırmaktadır. Ayrıca, sperm azlığında da etkili rol oynamaktadır.
Vaginanın dışında vulva dediğimiz dış kısma Semenin bulaşması bile asidik bir ortam olan vaginadan spermlerin geçerek rahim ağzından rahime ulaşması imkansızdır. Spermler, kadın vücudunda, yani uterusa ulaştıktan sonra tuba dediğimiz kanallarda ortalama 2 gün kadar canlı kalabilirler.
Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür.
- Keçiboynuzunun çiğ hali yani direkt bitki hali de tüketime uygundur. - Faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzu kapsül olarak da kullanılabilir. - Keçiboynuzu bitkisi kaynatılarak çay şeklinde tüketilebilir. - Keçiboynuzunun çeşitli kürleri hazırlanarak da kullanılabilir.
Keçiboynuzu kürü kadınlar için özellikle kansızlık problemlerinde uygulanan bir kürdür. Bunun yanı sıra kemik erimesine karşı da etkilidir. Kadınlar, düzenli olarak keçiboynuzu tüketirlerse kemik sağlıklarını koruyabilirler. Keçiboynuzunun içinde bulunan kalsiyum, diş sağlığı için de çok faydalıdır.
Keçiboynuzu, ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgelerinde özellikle deniz kıyısına yakın makilik alanlarda herdem yeşil olarak bulunan doğal floranın karakteristik bir türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri