Peynir Süzekten çıkarıldıktan sonra daha taze iken tuzlanır ve o şekilde bir süre bekletilir. Peynirler Bidona vurulur ve soğuk dolaplarımıza girmeden yine 2 güne yakın bekletilmeye alınır.
Keçi ve inek sütü ile yapılan peynirlerin olgunlaştırılması için soğuk hava depolarında 1 yıl kadar bekletilmesi gerekmektedir.
Bu yüzden keçi sütünden beyaz peynir hem az, hem pahalı. Ayrıca, keçi sütünün mevsime bağlı bir üretimi var. İdeal lezzet ve kıvamına ulaşması için de en az 9 ay olgunlaştırılması gerekmekte..
70 dereceye kadar ısıtılan keçi peyniri karıştırılarak yapılır. Soğumaya bırakılan süte keçi peyniri yapımı için seyreltilmiş peynir mayası kullanılır. Mayalanan sütte oluşan pıhtılar alınır ve istenilen ölçülerde kesilir.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
İlgili 18 soru bulundu
Keçi peyniri kaç gün dayanır? Peynir sert yapıda olduğu için , su miktarı düşüktür. Vakumlu pakette en az 12 ay , buzdolabında +4 derecede saklayabilirsiniz.
Bu sütün yağ oranı ile ilgili bir durumdur. Lakin sonbahar mevsiminde keçinin sütü azalmaya başlar. Bu süt daha az yağlıdır. Bu süt ile yapılan peynir daha sert kıvamlı olmaktadır.
2 yemek kaşığı yoğurdu bir kapta üzerine biraz sütten ekleyerek çırpıp süte ekliyoruz ve tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Süt fazla olduğu için ben 3 kaba böldüm. 2 kabı 8 dakika ısınan fırına sarmadan koydum. 1 kabı da yoğurt yapma makinesini 45 derece ve 8 saate ayarlayarak mayaladım.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur.
Peynirin, ambalajından çıkarıldıysa cam, metal veya seramik kap içerisinde ağzı kapalı şekilde saklanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ürünlerin mutlaka buzdolabında genelde kahvaltılık bölümü olarak tarif edilen kapaklı çekmecede muhafaza edilmesini tavsiye ediyor.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. BBC Türkçe'nin haberine göre, Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Keçi peyniri dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa batırın. Kızgın yağda 25-30 saniye üstündeki pane altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın. Kızaran peynirleri havlu kağıt serilmiş tabağa alın. Fazla yağını çektirdikten sonra yeşilliklerle servis yapın.
Çiğ sütten yapılan taze peynirler, olgunlaşma süresini tamamlamadan tüketildiğinde birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerin tüketilmeden önce 4 ay olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
· Keçi peynirinin diğer peynirlere oranla besin değeri daha fazladır. Hem mineral hem vitamin bakımından oldukça zengindir. İçerisinde yüksek miktarda kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve B vitamini, fosfor, esansiyel yağ bulunmaktadır. Bu açıdan en sağlıklı ve güvenilir besinler arasındadır.
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
Isınınca yoğurdun miktarına bağlı olarak (1 kg yoğurda 1/3 çay bardağı kadar) sirke ilave edin. Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz.
Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir. Beyaz peynirlerde şirden her zaman çok iyi sonuç verir. Pıhtısı sonradan haşlanmayan peynirlerde fermantasyon mayası kullanılması arzu edilmez.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
hafif yanık tadı olan, toprak kokusuna benzer bir kokusu olan, alışık olmayanların ilk etapta zorlanabileceği ama aslında acayip lezzetli olan bir yoğurttur. yanik tadi ve kokusu cok hafif olan,super lezzetli,yogun bir yogurt cesidir.
Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tutmayan yoğurt ile peynir de yapabilirsiniz.
Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Probiyotik İçerir
Çeşidine bağlı olarak keçi peyniri, L. acidophilus ve L. plantarum da dahil olmak üzere çok çeşitli probiyotikler içerebilir. Probiyotikler açısından zengin diyetlerin sindirim sağlığını desteklediği, vücuttaki enflamasyonu azalttığı ve bağışıklığı artırdığı gösterilmiştir.
Normalde keçi peyniri kokmaz, biraz daha şekerli bir tadı vardır ama laktozu çok düşüktür ve insanların vücudunun tolere edeceği bir miktardadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri