Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Çoğalan bakterilerin ürettikleri asit miktarı da hızlı bir şekilde artar. Sütteki bu asit artışı ise sütün yapısındaki proteinleri bozmaya başlar ve bozulan proteinler topaklaşarak sütün alt tabakasında çökelti oluştururlar. Bu olayı süt kesilmesi olarak tanımlayabiliriz.
Sütün kesilmesinin sebebi, bakterilerin ürettiği asitlerin kazein adlı proteini etkilemesidir. Asit ile kazein arasında etkileşim meydana gelir ve kazein proteinleri topaklaşarak çözelti oluştururlar. Bu olaya süt kesilmesi denmektedir.
Süt bozulmaya başladıkça kıvamı da yoğunlaşır. Çok bekletilen süt, zamanla yoğurt kıvamına döner. Ayrıca bozuk süt pişirildiğinde dibe çöker ya da topaklanmaya başlar. Sütün tadı; Süt bozulmaya başladıkça tadı acı, yanık veya ekşileşmeye başlar.
Marketlerde paketli olarak satılan keçi sütü paket açılıp buz poşetine doldurulur. Açıkta satılan keçi sütü kullanacaksanız kaynatılıp soğuduktan sonra aynı şekilde buz poşetine doldurularak derin dondurucuda dondurulur. Dondurduktan sonra 6 aya kadar kullanabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Çiğ sütü sağlığınız açısından mutlaka kaynatarak tüketmenizi öneririz. Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor.
2 kabı 8 dakika ısınan fırına sarmadan koydum. 1 kabı da yoğurt yapma makinesini 45 derece ve 8 saate ayarlayarak mayaladım. 8 saatin sonunda yoğurt makinesinin alarmı ile bütün kapları üzerlerine kağıt havlu koyarak buzdolabına koyup 1 gece beklettim.
Çiğ keçi sütü nasıl kaynatılır? Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Bu nedenle sütü tencerede veya büyük bir cezvede kaynatırken 10 dakika kaynaması ideal bir süre olacaktır. Sütü kaynatırken dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da ateşin şiddeti olacaktır. Süt kaynatma esnasında kısık ateş kullanmanız her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Kesilmiş sütten peynir yapmak en çok tercih edilen değerlendirme yöntemidir. Kesilen sütün içine biraz limon sıkarak kaynatmaya devam edin. Böylece peynire dönüşmesi mümkün olacaktır. Peynir altı suyunu süzün dökmeyin, çünkü bu su oldukça faydalıdır.
Süt kaynayıp köpürmeye başladığında sütün kesilmesi için yarım limon su, birkaç kaşık yoğurt veyahut yarım çay bardağı elma sirkesinden birini ekleyin. Burda amaç süte asit ekleyerek kesilmesini sağlamaktır. Eğer kesilme gerçekleşmediyse sütü biraz daha kaynatmalısınız.
Sütü kaynatmadan önce temiz ve ince bir tülbentle sütü süzün. Geniş ve temiz bir çelik tencereyi kullanmadan önce bir miktar su ile çalkalayın. Tülbentle süzdüğünüz sütü tencereye aktarın. Hafif ıslak tencerenizin içi sayesinde süt kaynarken altının tutmasını önlemiş olursunuz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sıcak süte soğuk süt dökülür mü? Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
Doktorunuzdan izin aldıktan sonra besin değerleri bakımından oldukça zengin olduğundan ve bebeklerde hazımsızlığa neden olabileceğinden keçi sütünü bebeğinize 1'e 1 oranında sulandırarak verebilirsiniz.
Bu nedenle siyah noktaların ve ölü derilerin vücuttan atılmasını kolaylastırır. Cildinizin genç ve pürüzsüz kalmasını saglamaya yardımcı olur. Kostik ve paraben içermez. Kullanımı: Kil sabunu ile yüzünüzü bol köpük ile yıkadıktan sonra maske seklinde 2-3 dakika beklettikten sonra yüzünüzü soguk su ile durulayın.
Keçi sütünün faydalarından maksimum derecede yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Keçi sütü iltihaplara karşı çok etkili bir besin olup bağırsak enfeksiyonlarına karşı da diğer süt ürünlerine göre çok daha fazla etkilidir.
1 litre keçi sütünü bir tencereye alıp ısıtıcağız. Mayamdan 1 yemek kaşığı aldım bir kaba koydum. Daha sonra bir kapta mayamı süte katıp hafifçe tahta kaşıkla karıştırarak yayılmasını sağlıyorum.
☑️30-35 dereceye kadar süt soğutulur. ☑️Mayalama: yaklaşık bir çay kaşığı peynir mayası bir fincan içine konur. Daha sonra fincana süt ilave edilerek seyrelltilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Keçi sütü kaç günde bozulur? Tüm şartlara uygun bir şekilde saklanırsa çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak tüm saklanma şartları uygun değilse 1 gün içerisinde bozulabiliyor.
İyi bir besleme yapılırken, mineraller ihmal edilmez. Keçiler yemle birlikte tuz, kalsiyum, fosfor, kükürt alırsa iştahlı olur. Zayıflamaz, süt verimi artar. Tuz çok önemli bir mineraldir.
Satın almış olduğunuz sütü dondurucuda saklamanın en doğru hali sütü çiğden saklamaktır. Derin dondurucuda süt saklamak istiyorsanız pişirerek değil çiğden saklamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri