Kapalı kedi tuvalet kabinleri en fazla tercih edilen ürünlerdir. Kapalı tuvaletler, kumun dağılması, etrafa tozun saçılması gibi olumsuzlukları en aza indirdiği gibi kokunun da hapsolmasında oldukça başarılıdır. Kum kabı kapalı olsa da kabin kolay açılarak içerisinin kontrolü her gün yapılmalıdır.
Petshop'lardan kapalı, filtreli, kapılı veya açık tuvalet kabı çeşitlerinden eviniz için uygun olan bir tuvalet kabı seçerken özellikle gizlilik ihtiyacını gözeterek kapalı bir kap seçmeniz kedinizin gizlenme duygusunu tatmin edeceği gibi kötü kokuların ve kum tanelerinin etrafa yayılmasını da önleyecektir.
Kapalı kedi tuvaletleri yapısı gereği kokuyu hapseder. Kedi tuvaletinin içinde koku fazla olur ve kedi tuvalete girmek istemez. Filtre ise kokunun temizlenerek dışarı çıkmasını sağlar bu sayede siz ve kediniz için rahatsız edici koku çok daha az olur.
Evde birden fazla kedi besleniyorsa en az iki kedi tuvaleti kullanılmalıdır. Kapalı tuvaletler kedi mahremiyetini sağladıkları gibi dışarıya yayılan kötü kokuyu da büyük ölçüde engeller.
Temel olarak kedi tuvaletlerinin boyut, şekil ve derinlik olarak iyi tasarlanmalıdır. Kedilerin tuvaletlerini yaparken, rahat olmaları önemlidir. Bu yüzden sıkışık bir kedi tuvaletini kullanmak kedileri yoracaktır. Bu yüzden kedi tuvaleti seçilirken büyüklüğü, kolay taşınabilir olması, içerisinin akmaması gereklidir.
İlgili 43 soru bulundu
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Kediler nane kokusuna bayılırken limon, portakal, mandalina, turunç ve greyfurt gibi narenciye kokularından deyim yerindeyse nefret ederler. Hatta içeriğinde turunçgillerin kokularının esansı bulunan özel spreyler kedi uzaklaştırıcı olarak kullanılır.
Bu sorunun cevabına ise, bir sodyum bikarbonat yani evlerde kolayca bulunabilen karbonat, sirke ve enzimatik temizleyicilerle bu işlemi gerçekleştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu ürünleri kullanarak idrar kokusundan etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin. Karbonatın kötü kokuları uzaklaştırdığı bilinen bir ip ucudur. Kabın içini arap sabunu ile yıkayın.
Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde risk daha fazla olacağı için tuvaletlerin en az günde bir kez temizlenmesi gerekir. Ancak evde tek bir kedi dahi olsa her gün en az bir kez kumun temizlenmesi ve 2 - 3 haftada bir değiştirilmesi tavsiye edilir.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Gece ışık açık bırakılmalı mı yoksa kapatılmalı mı? Unutmayın, kediler karanlıkta sizin veya benim görebildiğimden çok daha iyi görebilirler. Dolayısıyla yavru kediniz minimum ışıkta bile ihtiyaç duyduğu şeyi (mama, su veya kum kabı gibi) bulmakta sorun yaşamayacaktır.
Ne yazık ki kum kabı boş olduğunda önlem alınmazsa, patili dostlar etrafı kirletirler. En kötüsü de tuvalet ihtiyaçlarını bir kez farklı yere yaptıklarında bu durum art arda devam etmesidir. Kokuyu gidermek kolay olmadığı gibi tekrar tuvalet kabı eğitimi vermek gerekebilir.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
Kötü kokan idrardan şüphe ederek, veteriner hekiminize muayene için randevu almalısınız! Karaciğer Yetmezliği: Karaciğer yetmezliği yine kedinizin idrarında kötü kokuya neden olabilir. Tedavi edilmediği sürece kediniz için yaşam tehlikesi oluşturur.
Kediler Kalabalık Ortamdan ve Yüksek Seslerden Nefret Eder
Kediler kargaşayı, kavgayı, gürültüyü ve kalabalık ortamları sevmez ve hoşlanmazlar. Eve misafir geldiğinde, ortam kalabalıklaştığında tedirgin olurlar.
Kedinizin rahatsızlanması, bir odada kapalı kalması veya aniden korkuya neden olacak bir durumla karşılaşması evin içine dışkılama sebeplerinin başında gelir. Fakat bu hoş olmayan davranış birden fazla yaşanırsa ve sürekli olarak devam ederse, kedinin sağlık ve refah durumu incelenmelidir.
Kediler hangi sesi sevmez? Kediler çivi çakma, tıraş makinesi, sayfa çevirme ve ıslık sesi gibi sesleri sevmezler. Bu gibi sesler etrafında çıkarıldığında saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Çünkü seslerden oldukça rahatsız olurlar.
Yaşlı kedilerde genelde böbrek yetersizliği görülü ve fazla asitli bir idrar yaşlı böbrekleri daha çok yorar. Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar. Burada hem bilinçli, hem de bilinçsiz komutlar idrar yapımını denetler.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri