uzun süredir yıkanmamış birine banyoya girmeden önce söylenebilecek söz öbeği. söyleyen kişinin aklından saatlerce temiz kalman dileğiyle gibi bir düşünce geçiyordur yüksek muhtemel.
Sıhhatler olsun kelimesi yıkananlara veya tıraş olanlara söylenen bir nezaket sözüdür. Sıhhatler Olsun mu, Saatler Olsun mu Doğrusu Nedir? Halk arasında kimi zaman sıhhatler olsun, kimi zaman ise saatler olsun şeklinde kullanılan kelimelerin TDK sözlüğündeki en doğru kullanımı sıhhatler olsun şeklindedir.
Bu kelime 'saatler olsun' olarak da bilinir ancak doğru olanı sıhhatler olsun denir. Sıhhat, sağlık manasına gelir. Bu nedenle tıraş olan bireye karşı iyi dilekleri bildirmek adına söylenen sıhhatler olsun, toplum arasında oldukça sık kullanılmaktadır. Bir başka söz grubu ise 'Yüzün Gözün Açılmış' olabilir.
Banyo ve saatin ne ilgisi olabilir ki? Bu nokta dikkatinizi çektiyse kalıplaşmış bu cümlenin yanlış olduğunu fark edeceksiniz. Aslında söylenmek istenen “sıhhatler olsun” demektir. Ancak bu söyleyiş yanlış aktarılarak “saatler olsun” şekline dönmüş.
Sıhhatler olsun günlük konuşma diyalogları arasında çok fazla kullanılır. Genelde nezaket sözü olarak kullanılan bu ifade banyodan çıkan ya da yeni tıraş olan kişilere söylenir.
İlgili 15 soru bulundu
tıraş olmamış adama sıhhatler olsun demek kadar garip olmayan eylem. sakal tıraşı ise eğer makas da alınır bunu söylerken.
Tıraş olana, banyodan çıkana “saatler olsun” değil "sıhhatler olsun" denir.
uzun süredir yıkanmamış birine banyoya girmeden önce söylenebilecek söz öbeği. söyleyen kişinin aklından saatlerce temiz kalman dileğiyle gibi bir düşünce geçiyordur yüksek muhtemel.
Esenlik ve sağlık dilerim anlamına gelen sıhhatler olsun'un doğru yazılışı; sıhhatler olsun şeklindedir. Saatler olsun şeklinde kullanımı ise genellikle Anadolu'nun farklı bölgelerindeki halk tarafından yanlış şekilde telaffuz edilmekte ve bu kullanım ise tamamen yanlıştır.
Berber, erkek saçı kesen; sakal ve bıyık tıraşı yapan meslek erbâbı. Günümüzde pek çok berber saç boyama ve fön çekimi gibi işlemleri de gerçekleştirmektedir. Türkçeye Farsça berber kelimesinden geçmiştir.
Tıraş olana, banyodan çıkana “saatler olsun” değil "sıhhatler olsun" denir.
Sıhhat kelimesi, dilimizde sağlıklı olmak anlamında sıkça kullanılır. Çünkü sıhhat, sağlık, esenlik anlamına gelir. "Sıhhatler olsun" deyimi de buradan gelir. Aynı zamanda sıhhat kelimesi ile sağlık kelimesi eş anlamlıdır.
ortak kullanılan saunalara girerken ve çıkarken de selamlamak amacıyla kullanılan hitap şekli.
Ciltte kızarıklık, tahriş, pullanma, sivilce, batık ile yanma ve batma hissi gibi sorunları önlemek için tıraş sonrası cilt tipine uygun losyonlar kullanılmalı. Yağlı cilt yapısına sahip kişiler su bazlı nemlendiricileri tercih etmeli. Kuru cilt yapısı olanlarda ise yağ bazlı nemlendiriciler kullanılabilir.
TDK'ya göre tıraş kelimesinin doğru yazılışı "tıraş"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
1. (Saç, sakal) benzeri tıraş işini yapmak.
Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz. Onun matemine dâhil olmak için bir gün oruç tutan kadınlar da vardır.
Tıpkı sıcak su gibi uzun banyolar da ciltte kızarıklıklara, kurumaya ve kaşıntılara neden olur. İdeal duş süresi 7-10 dakikadır. Her duşta vücudunuzu duş jeliyle yıkamanız düşündüğünüzün aksine hiçte size iyi gelen bir uygulama değildir.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Araştırmalar, çoğu erkeğin yüz kıllarını 12 ile 19 yaş arasında tıraş etmeye başladığını gösteriyor. Yani daha zamanınız olabilir. Hem belki de birkaç sene sonra her sabah erken kalkıp tıraş olmanız gereken bir işte çalışacaksınız.
Tıraşa başlamak için doğru zaman herkes için farklıdır. Yakınlarda yapılan bir araştırma, erkeklerin yaklaşık %85'inin sakallarını ilk kez 12 ila 16 yaşları arasında fark ettiğini, %76'sının ise ilk kez 14 ila 17 yaşları arasında tıraş olduğunu gösteriyor.
Duştan hemen sonra veya duş alırken tıraş olmanızı öneriyoruz. Nemlendirme sakallarınızı yumuşatarak tıraş bıçağının daha kolay kaymasını sağlar. Yağ, kir veya ölü derileri gidermek için cildinizi temizleyin ve yüzünüzü rahat bir tıraşa hazırlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri