Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır. Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir.
Borçlunun iflası sebebiyle asıl borç daha önce muaccel olsa bile, kefile karşı, vadeden önce takibat yapılamayacak. Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil borcundan kurtulacak. Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak.
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
Kefilin kefaletten dönme durumu ise; sözleşme imzaladıktan sonra kişi önceki mali durumunu kaybetmişse, kefaletin bir iyi niyet tavrında olmadığı anlaşılmışsa, kefil alacaklı olana bir bildiri yazarsa ve borç doğmadığı süre içinde de yer alırsa her durumda kefalet sözleşmesinden dönebilmektedir.
Borçlu borcunu zamanında ve temerrüde düşmeksizin ifa etmesi durumunda, borçla birlikte kefalet de sona erer. Aynı şekilde takas durumunda, alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi durumunda, yenileme durumunda da kefalet borcu sona erer.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer kefil kefaletten vazgeçerse borçlu, yeni bir kefil bulmak durumunda kalır. Kefil olan kişi, borç bakiyesine farklı kefillerin olduğuna güvenerek kefil olmuşsa, diğer kefilin kefilliğini bankanın kabul etmemesi veya kefilin kefillikten vazgeçmesi üzerine kişi de buna dayanarak kefillikten vazgeçebilir.
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Zira, alacaklı alacağından ötürü dilerse direkt olarak borçluya haciz yapabileceği gibi, borçlu dururken kefile haciz de yapabilir. Bu tür bir durumla karşılaşmamak adına, kefalet sözleşmesi imzalanırken kefaletin süresi, miktarı ve kefaletin türü sözleşmede detaylı olarak belirtilmelidir.
Kefil, para borçlarında asıl borç tutarı ile birlikte işlemiş yasal temerrüt faizinden borçlunun kusuru olsun olmasın azami miktarı aşmamak kaydıyla sorumludur.
TBK'nun 598. maddesinin 3. fıkrasında “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklinde düzenlenmiştir.
1) Kefaletname 2 (iki) kefil tarafından imzalanacaktır, 2) Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir, 3) Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez, 4) Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz, 5) Eşler birbirine kefil olamaz, 6) Emekli kefil kabul edilmez.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Kefil Olma Şartları Nelerdir? · KKB düzeni ve gelirinin olması, · Aynı ilde ikamet etmesi, · Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalaması gibi şartları bulunmaktadır.
Kefil olan kişi tüm kefillik sorumluluklarını problemsiz bir şekilde yerine getirmişse ve bankaya herhangi bir sorun çıkartmamışsa kendisi de daha sonra kredi çekmek istediğinde herhangi bir problem yaşamaz. Kefil olması kredi çekmesinin önünde herhangi bir engel oluşturmaz.
Banka kredisi çekmek isteyen bir kişiye kefil olacaksanız banka size tüm detayları verecektir. Çekilen kredinin tutarı, taksit sayısı ve faiz gibi birçok durum hakkında bilgilendirilmeniz önemlidir. Diğer yandan kefil olan kişi kredinin faizli miktarı için imza atmış olacaktır.
Kefilin vefat etmesi durumunda 3 ay içerisinde eğer mirası reddetmek için başvuru yapılmaz ise; borç kabul edilmiş olmaktadır ve bu durumda asıl borçlunun ödeyemediği borcu da mirasçı ödemek durumunda kalmaktadır.
Fiilen işlem tamamlanmadan kişi vazgeçebilme hakkına sahiptir. Kredi sözleşmesinde kefalet tarihi ve kefalet bitiş süresi bulunmuyorsa, ilgili sözleşme yasal açıdan geçerli olamayacağı için kefillik sonlandırabilir. Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar.
Kefil olan kimse asıl borç sahibinin borcunu ödemezse hapse girebilir. Bu durum hukuki sürecin başlatılması ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borç yükümlülüğü asıl borç sahibinin borcunun vadesinin gelmesi ve borcun ödenmemesi ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borcu sahiplenmemesi gibi durum söz konusu olamaz.
TBK madde 589/1'e göre; ''Kefil, her durumda kefalet sözleşmesinde belirtilen azami miktar kadar sorumludur.'' Kefilin sorumluluğundan anlaşılan her zaman için sadece borçlunun ödemediği borç olarak anlaşılsa da kefilin, imzalanan kefalet sözleşmesinden ve kanundan kaynaklanan başkaca sorumlulukları da vardır.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
Bankalar kredi verirken kişinin borcunu ödeme düzenine, kredi notuna, gelirine ve mal varlığına bakarak başvuruları değerlendirmektedir. Kefilde aynı şekilde kredi çeken gibi bankaya borçlu sayılacağından kefilin üzerinde borç varsa kefilliği kabul edilmeyecektir.
İcra takibi sırasında borçlu kişi ölürse, 3 günlük talik süresini geçmesi beklenir. Bu süre bitiminde ise, mirası kabul etmiş olan mirasçılara karşı takibe devam etme kararı alınır. Mirasçılar ise tereke borçlarından, ortak ya da şahsi malvarlıkları çerçevesinde müteselsile sorumlu durumundadır.
Kredi notu ve geliri yetersiz olan kişiler kefil olamaz, Bankalara göre değişmekle birlikte farklı ilde ikamet eden kişiler kefil olamaz, Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalamayan ve onay vermeyen kişiler kefil olamaz.
Burada kısa ve küçük tavsiyelerde bulunmakta yarar vardır: Öncelikle Kefil, borcu üstlenirken yalnızca kira borcunu üstlenmelidir. Kanunda aksi öngörülmediğinden kira sözleşmelerine genellikle kira borcunun yanında sözleşmeden kaynaklanan hasar ve zarar ile aidat borçları da dahil edilmektedir.
Birden Fazla Kişiye Kefil Olunur Mu? Birden fazla kişiye kefil olunabilir. Ancak kefil olunabilmesi için mutlaka bankaların onay vermesi gerekir. Kefil olunan borç tutarının kefil olan kişinin ödeyebileceği kadar olduğundan emin olunduktan sonra banka tarafından kefillik kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri