Saçlarınızın küstüğünü uzamasının durmasından ya da yavaşlamasından rahatlıkla anlayabilirsiniz. Sağlıklı saçlar ayda ortalama 1-1,5 cm civarında uzamaktadır. Saçlarınızda aylar geçmesine rağmen uzama gözlemleyemiyorsanız, saçlarınız muhtemelen küsmüştür.
Saç küsmesi, oldukça sıkıntılı bir durum olsa da evde uygulanacak bakım teknikleriyle kısa sürede saçların eski sağlığına kavuşması mümkündür. Küsen Saç Nasıl Uzar? Yavaş uzayan ve sağlığını kaybeden saçların tekrar eski haline gelebilmesi için düzenli bakım gerekir.
Eğer saç teliniz birkaç saniye içinde dibe çöküyorsa saçınız sağlıksız ve hasarlıdır. Saçınızın zayıf ve hasar görmüş saçları iyileştirmeye ve korumaya yönelik ürünlere ihtiyacı var. Eğer saç teliniz bir dakikadan fazla bir süre suyun üzerinde batmadan kalıyorsa saçınız iyi durumda ve genelde iyi bir şekle sahip.
Saç fiberinin yeteri kadar neme sahip olmaması saçların cansız ve hacimsiz görünmesine neden olabilir. Saçlar çok çabuk karışıyor, taranmayacak hale geliyorsa, sıklıkla elektrikleniyorsa, eski dolgun görünümünden eser yoksa, nemini kaybetmiş demektir.
Saç uçlarındaki kırıkları önlemek ve saçın daha sağlıklı uzamasını desteklemek için düzenli olarak saçlarınızı kestirin. Saçınızı sık sık yıkamak yerine saç derisini temizlemek için daha nazik bir şampuan kullanabilirsiniz. Aşırı yıkama, saçın doğal yağ dengesini bozarak kurumasına neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Saç kökten uzar ve dışarıdan yapılan uygulamaların uzamasına pek etkisi yoktur. Uçların kesilmesinin ise saç uzama hızıyla hiçbir ilgisi yok. Saçları düzenli kestirmek sadece daha sağlıklı saç telleri elde etmenizi sağlar, çünkü hasarlı uçlardan ve kırıklardan kurtulmuş olursunuz.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar. Saçlar ıslatılınca boyları %30 kadar uzar, fakat kuruyunca yeniden eski boyuna döner.
Saç Köklerinin Öldüğü Nasıl Anlaşılır? Saçlarınız gereğinden fazla dökülüp, dökülen saçların ucunda beyaz noktalar varsa saçınız kökten dökülmüş demektir. Eğer dökülen saçınızın yerine 2 ay içinde yeni saçlar çıkmıyorsa saç kökleriniz ölüyor demektir. Kadınlarda kan değerlerini normalleştirerek bu sorunu çözmek kolay.
Saç telleri esnemeden hemen kopuyorsa protein fazla neme ihtiyaç var demektir. Önce fazlaca esneyip uzuyor, sonra kopuyorsa nem fazla proteine ihtiyacı vardır. Saç tellerinizi çektiğinizde ve çok fazla güç kullanmadığınız sürece gerçekten kopmuyorsa, eski haline geri dönüyorsa, o zaman saçınız dengededir.
Eğer başınızda şampuan artığı kalırsa, saçlarınız matlaşır ve kurur. Kural şu: Şampuanlamak için harcadığınız sürenin üç misli süreyi durulamak için kullanın. Saçlarınızın durulandıktan sonra gıcırdar gibi olması gerekiyor. Bu ürünler hem yıkar hem de bakım yapar.
Yeterince güneş ışığı görmeyen ve havasız kalan saçlar zamanla cansızlaşır, zayıflar, yıpranır ve kırılır. Üstelik bu durum saç derisinin rutubetlenmesine de neden olabilir. Bu rutubet bakteri oluşumuna, kaşıntıya, kepeğe ve hatta saç dökülmesine kadar gidebilir.
Saçın zor şekil alması genellikle esneklik kaybı olarak nitelendirilir. Bu durum her tip saçta görülebilir. Nedeni ise, genellikle, stres, sigara, uykusuzluk gibi sağlıksız bir yaşam ve dengesiz beslenmedir. Sizin canlılığınızı yok eden bu kötü koşullar saçınızı da etkiler.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Dökülen, seyrekleşen saçlar, doğru bakımlar yapıldığında hızla gürleşebilir. Gürleşmenin yanı sıra saçlarınız eskisinden çok daha güçlü ve sağlıklı bir hâle gelebilir.
Saçlarınızı Derinlemesine Nemlendirin
Sert saç tellerinin oluşmasının temel nedeni, saçların nem oranının normalden düşük olmasıdır. Argan yağı, Hindistan cevizi yağı, üzüm çekirdeği yağı ve shea yağı gibi doğal kaynaklı içerikler, saç tellerinize ihtiyaç duydukları nem ve yağ takviyesini uygulamanızı sağlar.
Bir saç teli ortalama 5 yılda bir kendini yeniler. Günde ortalama 100-150 saç telinin dökülmesi normal sayılırken bu sayının birden artması veya azalması saç sağlığının bozulduğunun bir sinyalidir. Ancak kişide saç dökülmesine rağmen seyrelme olmuyorsa bu durum saç döngüsünün hızlı olmasıyla ilgili normal bir durumdur.
Vücudumuzdaki her hücre gibi saçımızın da bir hafızası vardır, bu yüzden hayatımızın bir dönemini kapattığımızda, ağaçların tekrar güç kazanmadan önce kabuklarını bıraktığı zamanlarda olduğu gibi, yenilenme ihtiyacından dolayı varlığımızın bilinçsizce saçımızı kesmemizi istemesi sık görülen bir durumdur.
Saçın yapısının %80'nini keratin adlı protein oluşturur. Proteinden fakir beslenme saçlarda matlaşma ve saç dökülmesine sebep olur. Saçlar yumuşak hissedilir, ama elastikiyeti kaybolur. Ayrıca saç rengi açılabilir.
3 ay sonrasında ekilen saç kökleri biçimlenmeye ve uzamaya başlar. Yaklaşık 1 sene sonunda ise saçlar normal görünmeye başlar.
Farklı özelliklere sahip saçlar kazıtılsa bile gürleşme meydana gelmez. Kazıtmak gürleştirmekten çok, saç tellerinin daha kalın çıkmasını sağlar. Zayıflamalarına ve dökülmelerine neden olan etkilere karşı korur. Fakat yeni saçların büyümesini sağlayan hiçbir faydası yoktur.
Uygun teknikle doğal bir şekilde ekilmiş saçlar kesinlikle belli olmaz.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını istiyorsanız beslenme rutininizde protein ile C ve E vitaminlerine daha fazla yer vermelisiniz. Zengin protein içeriğiyle dikkat çeken yumurta, ayrıca saç dökülmelerine karşı etkili olan biotin maddesini ihtiva eder. Biotin saçların hızlı uzamasına da yardımcı olabilir.
Özellikle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsim dönümlerinde saç dökülmesinde artış yaşanırken, durumun altında geri dönüşü olmayan ya da ağır tedavi gerektiren saç ve kafa derisi problemleri de olabiliyor. Her saçın 2 ila 7 yıllık ömre sahip olduğunu söyleyen Dermatolog Doç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri