Kefir ilk olarak Orta Asya'da göçebe olarak yaşamlarını sürdüren Türkler tarafından 5000 yıl önce keçi sütünün fermente edilmesi ile bulunmuştur.
Kefir; Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya orijinli, özel bir mezofilik simbiyotik kültür türü olan kefir tanelerinden yapılan ince yoğurt veya ayran benzeri fermente bir süt içeceği. Kefir, Kuzey Kafkasya'dan dünyaya yayılmıştır.
Türk kamuoyunun gündemine en son Türkiye ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "öğle yemeği yerine içtiği içecek" olarak giren kefiri Türkiye için üreten '48 yıllık peynirci' Mehmet Kılınç'ın oğlu Kemal Kılınç oldu. İLK KEZ FARKLI ÜRÜN: Kemal Kılınç, "Bugüne kadar sadece peynir ürettik ve sattık.
5000 yıl öncesine dayanan kefirin tarihi ve ortaya çıkışı Orta Asya Türklerine ve Kafkasya'ya dayanmaktadır. Ünlü gezgin ve tüccar olan Marco Polo seyahatnamesinde kefirden söz etmektedir. Ama Avrupa ancak 100-150 yıl sonra kefirle tanışmıştır.
Kefir; yoğurt gibi Türklerin bulduğu ve bütün dünyada bir Türk buluşu olarak tanınan bir süt ürünüdür. Orijinal adı ile tüm dünya dillerinde yer edinmiştir. Orta Asya'dan ve Kafkaslar'dan Rusya, İskandinav ülkeleri ile Avrupa ve Amerika'ya yayılmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.
Sık sık tüketilmesi tavsiye edilen kefirin faydaları saymakla bitmiyor; Sindirim sistemini düzenler. Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler. Sinir sistemini güçlendirir.
Kefir ilk olarak Orta Asya'da göçebe olarak yaşamlarını sürdüren Türkler tarafından 5000 yıl önce keçi sütünün fermente edilmesi ile bulunmuştur.
Ancak en önemli faktör, kefirdeki maya sayısı olup alkol içeriği ile doğrudan ilişkilidir ve kefirin incelendiği çalışmalarda, tespit edilen etil alkol oranı, genelde %1,80 değerinin altında- dır.
Evde daha sağlıklı şekilde yapmak daha doğru tercih olur. Akşamlar geç saatlere kadar uyumuyorsanız; gece ara öğünü olarak kefir çok sağlıklı bir alternatif olabilir.
Kefir, bağırsakları rahatlatan metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Kilo aldırır ifadesini net bir şekilde kullanamayız. Çünkü genellikle kefiri zayıflamak için tüketmek meşhurdur. Özellikle de diyet programlarında kahvaltı öncesinde ya da ara öğünlerde kefir önerilir.
Altınkılıç helal mi ya da Altınkılıç kefir helal mi merak eden tüketicilere de hatırlatmakta yarar var: Kalite politikası kapsamında markanın World Halal Union (Dünya Helal Birliği) ve Unicert sertifikaları var.
Kefirin kendisi, maya ve bakterilerden oluşan, beyaza yakın renkte, jölemsi kürelerden oluşan küçük bir karnabahara benzer. Kefir, çoğunlukla inek, koyun ve keçi sütünün kefir kültürü ile mayalanmasıyla yapılan fermente bir süt ürünüdür.
* Kanı temizler, klosterolü dengeler ve yüksek tansiyonu düşürür. * Damar sertliğini ve kalp krizi riskini önler. * Uykusuzluğu giderir.
Home Genel Kefir mi Yoğurt mu: Hangisi Daha İyi? Kefir ve yoğurt, içerdikleri faydalı bakteriler nedeniyle oldukça sağlıklıdırlar. Bununla birlikte kefir, daha çeşitli mikroorganizmalara sahip olduğu için daha iyi bir seçim olabilir.
Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir.
Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir. kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.
Kefirin içinde aktif bir şekilde büyümeye devam eden bakteri ve mayalar bulunduğundan enfeksiyonlara da sebep olabilir. Emziren ya da hamile kadınların da kefir içmeleri önerilmez. Sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayan ya da hastalığı olan kişilerin ise doktor kontrolünde kefir tüketmeleri gerekir.
Triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan kefir, gevşeme ve uyku verici özelliğiyle de gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.
Kökenini Kafkasya bölgesinden, ismini ise Rusça'dan alan kefir bu dilde "keyif veren" anlamına gelen bir sözcüktür.
Kefir, kefir mayası adı verilen özel bir maya kullanılarak sütün fermente edilmesiyle ortaya çıkan, tadı ekşimsi, ayran benzeri bir içecektir.
Kefir Mayası Nedir? Kefir ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de kefir mayasının ham maddesi nedir sorusudur. Kefirin ana maddesi olan kefir mayası kefir taneleridir. Kefir taneleri, bir diğer adı ile kefir tohumları kompleks bir mikrobiyolojik yapıdır.
Ayran içmek istemediğ1inizde krema kıvamında, hafif ekşimsi tadı olan fermante bir süt içeceği olan kefiri denemelisiniz. Kefir ayrandan farklı olarak daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olmanızı sağlar. Kefir diğer süt ürünlerine göre kanser oluşumunu engelleyecek etki yaratır.
İngiltere Boston'daki Mass General Çocuk Hastanesi pediatri ve genel sağlık uzmanlarından Dr. Patricia Hibberd, bu yararlı bakterileri doğal olarak içermeyen besinlere probiyotikler eklemenin ürünleri daha sağlıklı, daha nitelikli kılmadığını ve beslenme düzenine herhangi bir katkıda bulunmadığını belirtiyor.
Süt dışında yoğurt, kefir, peynir gibi süt bazlı gıda ürünleri de boy uzamasında etkili besinlerden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri