Biberiye kekik, kekik, fesleğen ve lavanta gibi birçok başka şifalı otla birlikte nane ailesinin bir üyesidir. Bu bitki, sadece tavuk ve et yemeklerinde kullanılmamaktadır aynı zamanda iyi bir demir, kalsiyum ve B6 vitamini kaynağıdır.
Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.
Biberiye çayı tek başına ya da farklı baharatlarla birlikte tüketilebilir. Hazırladığın çayının içine aroma vermesi için kekik, lavanta gibi kokulu ve aromatik baharatlar ekleyebilirsin.
Sindirim sisteminin de sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olan bu çay, hazımsızlık, mide ağrısı gibi sorunların da önüne geçiyor. Aynı şekilde boşaltım sistemini ve bağırsak hareketleri de olumlu yönde etkileyen biberiye çayı, kabızlık sorunu yaşayanlara sıklıkla öneriliyor.
Biberiye, her ne kadar kurutulmuş baharat haliyle biliniyor olsa da aslında iğneye benzer dar yapraklara sahip yeşil bir çalı türü.
İlgili 40 soru bulundu
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasındandır. Güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Boyları 15 - 40 cm arasındadır. Yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile ters, oval, eliptik veya yumurta şeklinde, koyu yeşil renkli sapsız veya kısa saplıdır.
Kekik, ballıbabagiller familyasından Thymus, Thymbra, Origanum, Coridothymus,Satureja, cinslerinin genel adı olan, kendine özgü kokusu ile tanınan çimenlik, tarla,orman kıyılarında ve çayırlarda görülen bitki türlerinin ortak adıdır.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Gerçek kekik, açık yeşil renginden ve aromasından çok rahat bir şekilde anlaşılır. Kekiğin posası ise daha çok kahverengi renktedir. Kokusu yoktur. Kekik alırken, bu hususa dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir.
Biberiyenin antibakteriyel, antioksidan, antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerinden bahsetmiştik. Bu etkiler nedeniyle, kanamalı hastalığa sahip olan bireyler, mide ülseri olanlar, epilepsi ve yüksek tansiyona sahip kişiler ve son olarak kan sulandırıcı kullananlara biberiye çayı tavsiye edilmiyor.
İğneye benzeyen incecik yaprakları, kendine has aroması ve tadıyla kolayca ayırt edilebilen bu bitki, çiçeklenme döneminde mor tonlarında açan çiçekleriyle de kolayca diğer bitkilerden ayrılabilir.
İngiltere'deki Northumbria Üniversitesi araştırmacıları, biberiye koklayan yaşlı insanların kısa süreli hafıza performansının yüzde 15 oranında arttığını keşfetti. Bu bağlamda biberiye koklamanın beyin fonksiyonlarını güçlendirdiği belirtildi” diye konuştu.
Biberiye içerisinde bulunan A, C, B1, B6 ve B9 vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, manganez ve demir açısından zengin bir kaynaktır. Bakteri ve enfeksiyonlar üzerinde etkili olan bu çay, güçlü bir antioksidandır. Biberiye çayının faydaları: Hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına çözüm getirir.
Balla tatlandırılmış, kaynatılmış kekik de günde 3 kez içilebilir. Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz.
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
En çok bilinen ve tercih edilen adet söktürücü çaylar arasında kekik yer almaktadır.
Ballıbabagiller familyasına ait odunsu gövdeli ince dallı bir bitki kekik. Latince ismi “Thymus Serpyllum” olan kekik bitkisi 40 cm uzunluğa dek erişir ancak dallarının ucunda yer alan tomurcukları, yaprakları ve kökleri baharat olarak kullanılır.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Halk arasında kara kekik, zahter kekiği, zater ya da çıprıka isimleriyle de anılan zahter otu, gerçekten anıldığı isimlerden de anlaşıldığı gibi her zaman kullandığımız kekik ile aynı familyadan aslında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri