Antioksidan bileşenleri nedeniyle kalp hastalıklarının tedavisinde önemli bir rol oynayan kekik suyu, kolesterolü dengeleyici etkiye sahiptir.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
Kekik çayı tansiyon hastaları tarafından doktora danışılmadan kullanılması gereken bir bitkidir. Geçici olarak yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
Uzmanlar, kekik çayının gün içerisinde en fazla 2 bardak içilebileceğini belirtirler. Daha fazla içilmesi durumunda, bazı yan etkiler görülebilir. Ayrıca kekik çayı devamlı olarak tüketilmemelidir. Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Damarları ve atardamarları rahatlatır, kan basıncını düşürür ve kalbi güçlendirir. Kekik yaprakları, kalp atış hızını ve kan basıncını kontrol etmede yardımcı olan hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşeni olan potasyum açısından zengindir.
Bedensel yorgunluğu alır ve daha rahat uyumanıza yardım eder. Bu nedenle her gece uykudan 20 dakika önce kekik çayı içebilirsiniz. Ancak kronik bir hastalığınız yoksa! Gece uykusundan önce kekik çayı içerek vücudunuzda birikmiş toksinleri atabilirsiniz.
Bu rahatsızlıklara detaylarıyla bakılacak olursa Kalp hastaları sürekli ve düzenli olarak aldıkları ilaçların formunu kekik bitkisi bozabilmekte ve ilaçların etkilerini azaltabilmektedir. Ayrıca düşük tansiyon hastaları kan basıncını daha da düşürmesi nedeniyle önerilmemektedir.
Gördüğün gibi kekik doğanın mucizevi bitkilerinden biri. Ancak herhangi kronik bir hastalığın varsa, ilaç kullanıyorsan kekik tüketimin için doktoruna mutlaka danışmalısın. Kekiğin kan sulandırıcı özelliği olduğunu da unutma.
-Kekik çayını içmek yerine gargara olarak kullanarak diş ve diş eti hastalıklarına karşı önlem alabilirsiniz. -Böbrek sağlığına olumlu etkileri varıdır. Kronik böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. -Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Özellikle yüksek kolesterollü ve fazla yağlı yemek sonrasında kekik çayı ve kekik salatası tüketen kişilerin histopatalojik değerlendirilmelerinde karaciğer enzimlerinde önemli derecede düşüşün olduğu tespit edilmiştir.
Dağ kekiği kan basıncını düşürerek, yüksek düzeydeki tansiyonu önlemektedir. Mantar enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasında etkilidir. Gıdaların uzun süre boyunca bozulmadan korunmasını sağlamaktadır. Üst solunum yolları rahatsızlıklarında fayda sağlamaktadır.
Kekik suyunun kan basıncını düzenleyici etkisi vardır. Tansiyonu düşürücü etkisinden dolayı yüksek tansiyon hastalarında kullanılması önerilir. Kekik suyu sindirim sistemi hastalıklarının tedavisine yardımcı olur.
1- Günde iki kere: Bu mucizevi etkileri olan çay sabah ve akşam saatlerinde iki kere içilebilir. Aynı zamanda gece yatmadan önce içildiği takdirde yağ yakımını hızlandırdığı söyleniyor. Aşırıya kaçıldığı takdirde sindirim sorunlarına yol açtığı için günde iki fincandan fazla içilmemesi öneriliyor.
Anti-viral özelliklere sahip bitki çayları özellikle kış aylarında tercih edilir. Bu bitkilerden biri olan kekik çayı da kas ağrıları, öksürük, soğuk algınlığı gibi viral efeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar.
Kekik suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Nefes darlığından akciğerlere kadar birçok faydası olan kekik suyu mikrop öldürücü özelliğiyle biliniyor. Kekik, koronavirüs salgın sürecinde hijyenin yanı sıra tüketilerek de bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılıyor.
İlaç kullanan kişilerin doktor kontrolünde kekik suyunu tüketmesi önerilir. Kekik suyu, kan basıncını düşürdüğü için düşük tansiyonu olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Gebelik döneminde kekik suyunu tüketmek düşüğe neden olabilir. Kalp problemi olan kişilerin kekik suyundan kaçınmaları gerekir.
Kekik çayı düzenli olarak tüketildiğinde toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak cilt hücrelerine yüksek oranda besin ve oksijen taşınmasına yardımcı olur. Kalsiyum, selenyum, potasyum, demir, manganez gibi mineraller ve E, A, K, folik asit, B ve C gibi vitaminlerden zengindir.
Kaynatılıp çay olarak tüketilen kekik anti-viral özellik taşıdığından baş ağrısı, öksürük ve ateşe iyi gelmektedir. Kekik çayı bağışıklığı güçlendirir, yüksek tansiyonu düşürür ve kalp sağlığını destekler. Mide gazının atılmasına yardımcı olur ve bağırsak kurtlarına karşı da etki sağlar.
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
Kekik çayı, 2 bardak kaynamış suyun içerisine 2 tatlı kaşığı kekik ekledikten sonra 10 dakika beklenir ve demlendikten sonra tüketilebilir. Kekik çayını hazırladıktan sonra 1-2 damla limon ve 1 tatlı kaşığı bal eklemek, bağışıklığın güçlenmesine ve özellikle burun tıkanıklığı ve kronik öksürüğe iyi gelmektedir.
Uykusuzluk Sorunu İçin Kekik: Uyku sorunu çekenler için de kekik alternatif tedavi olabilir. Kekiğin sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğundan dolayı uykusuzluğa neden olabilecek sorunları ortadan kaldırabilir. Yatmadan önce tüketilen bir bardak kekik çayı iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Kekik çayını günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde içebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta içindeki etken madde olan eterli uçucu yağın kaybolmaması için bir daha yeniden kaynatılmaması...
Kekik çayı sindirim sistemini düzene soktuğu için hızlı ve sağlıklın bir şekilde zayıflamanıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kekik çayının toksin atıcı etkisi olması vücutta ödem ve şişkinlik oluşmasına engel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri