Çikolata sosu kekin üzerine, kek soğuduktan sonra dökülür. Sosu soğumuş olan kekin üzerine spatula yardımıyla eşit şekilde dökün.
Soğuyan kekin üzerine ılınmış çikolata sosunu azar azar dökün. Sos iyice donduktan sonra kekinizi keserek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kek sıcakken sos dökülür mü? Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Hem kek hem de sosun sıcak olması ıslak kek yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri. Kekiniz soğuk sosunuz sıcak ya da sosunuz soğuk kek sıcak kalmışsa kekiniz yeterince ıslanmayabilir.
Ama çok sıvı da kalmamalı. Çok sıvı kalması halinde sosu içine çekmeyebilir. Yoğun olması durumunda ise kekin içerisine işlemez ve dilediğiniz ıslaklıkta olmaz. Bu sosu da yine kekiniz fırından çıkar çıkmaz, kekin üzerinde delikler açtıktan sonra gezdirin.
Sos için un, süt ve eritilmiş çikolata küçük bir tencereye alınır, kısık ateşte karıştırarak pişirilir. 2-3 dakika kaynaması yeterli, ocaktan alınır. Üzeri kaymak tutmaması için soğuyana kadar arada karıştırılır. Kek soğuyunca üzerine sos gezdirilir. Dinlendirip servis yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer sosunuzu cıvık bulursanız, ayrı bir bardağın içine 1-2 tatlı kaşığı nişasta koyun, üzerine su ekleyin. Karıştırıp altı açık olan tencerenize ilave edip karıştırın. İstediğiniz kıvamı aldığında altını kapatın.
Bir lezzet şaheseri! Kek, pasta, unlu mamüller, dondurma, parfe, muhallebi, puding ve diğer tüm tatlıların üzerinde kullanılabilir.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
*En son olarak un ,kakao ,kabartma tozu ,vanilyayı elekten geçirip karışımımızın içine ilave ediyoruz. *Kekimiz piştikten sonra fırından alıp 5 dk dinlendirip dilimliyoruz ve üzerine 1 bardak soğuk sütü döküyoruz. DİLERSENİZ KEKİNİZ ÜZERİNE PUDİNG ,ÇİKOLATA SOSU, VEYA BEYAZ ÇİKOLATA SOSU DÖKEBİLİRSİNİZ.
Islak Kek (Sosu Pişen) Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle yumurta ve şekeri kar haline gelene kadar çırpıyoruz. Ardından yağ, süt, un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. Karışımımızı yağlanmış borcama döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişiriyoruz.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
- Un, kabartma tozu gibi toz malzemelerin hamura eklenirken elenerek eklenmesi kekin kabarmasını kolaylaştırır. - Islak kek yaparken hamurun sıvı olanından normalde 1 su bardağı ayrılıp üzerine dökülerek yapılır. Bu tarifim hazır çikolatalı sosla olduğundan daha oğun bir kıvamda ve nemli.
Bu sosu genellikle pudinge yakın koyu bir kıvamda hazırlıyorum. Böylece kek, profiterol ya da eklerde kullanıldığında tatlıların üzerinden akıp gitmiyor. Daha akıcı bir kıvam istediğimde de süt ölçüsünü yarım bardak arttırıyorum.
Muz, süt, irmik ve toz şekeri tencereye alın ve ocağa almadan bir tur karıştırın. Ardından ocağa alın ve kısık ateşte katılaşana kadar devamlı karıştırın. Kıvamını bulduktan sonra önce tereyağını ardından sütlü damla çikolatayı ekleyip karıştırın.
Önce sıvı malzemeleri, sonra un, kakao, vanilya, kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180• fırında 25 dk pişiriyoruz. (Pişme süresi fırına göre değişebilir. ) Pişen keki 5 dk dışarıda dinlendirdikten sonra sosunu döküyoruz.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Yoğurt, kekinizin daha nemli ve yoğun bir dokuya sahip olmasını sağlar, aynı zamanda kek hamurunda fazla yağ kullanımının önüne geçer. Yoğurtlu kekler de, aynı süt bazlı kekler gibi laktoz içerdiğinden glüten oluşumunu azaltarak kekin piştikten sonra kurumasına engel olur.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Sütü tencereye alalım. Üzerine şeker, nişasta, kakao ekleyip karıştıralım ve ocağa alıp karıştırarak kıvam almasını sağlayalım. Kaynamaya başlayınca 2 dk.
Çikolata sosu sıcak mı dökülür? Çikolata sosunuzu kekinizin üzerine dökecekseniz ve kekiniz soğuksa çikolata sosunuz sıcak olsa da olur. Eğer krem şantinin üzerine dökecekseniz çikolata sosunuz soğuk olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri