Fiziksel görünümü 1959 yılından itibaren çıkarılan tüm İsviçre pasaportlarının kapağı kırmızı renk olmuştur.
İsviçre'ye seyahat edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Hususi Pasaport (Yeşil) ve Diplomatik Pasaport (Siyah) ve Hizmet (Gri) Pasaportu hamili olanlar 6 ay içerisinde 90 gün ile sınırlı seyahatlerini vizesiz gerçekleştirebilmektedir.
Yeşil pasaporta sahip olanlar 90 gün boyunca İsviçre'ye vizesiz seyahat edebilir. Denize kıyısı olmayan ve Alplerle çevrelenen İsviçre'nin eşsiz lezzetleri ve doğal güzelliklerini görmek isterseniz hemen İsviçre uçak bileti sayfasını inceleyebilirsiniz.
7. Belçika, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, ABD, Norveç, İsviçre: 186 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor. 8. Avustralya, Kanada, Yunanistan ve Malta: 185 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunuyor.
Dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirve değişti, Türkiye kaçıncı sırada? Japonya beş yıl aradan sonra ilk kez dünyanın en güçlü pasaportu sıralamasında zirvedeki yerini kaybetti. Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
İlgili 28 soru bulundu
Sigorta firması William Russell'ın verilerine göre, Avusturalya en yüksek fiyattan pasaport veren ülke oldu. Avusturalya'da pasaport maliyeti 230 dolar olarak açıklandı. Dünyanın en pahalı pasaportları listesinde 170 dolarla Meksika 2. sırada yer aldı. Avrupa ülkesi İsviçre ise 140 dolarla Meksika'yı takip ediyor.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
Türkiye, Rusya ile birlikte 38. sırada bulunuyor. Araştırmaya göre neredeyse her ülkenin pasaportu bu yıl daha güçlü hale geldi.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
İsviçre pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. İsviçre sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 188 vizesiz ülke bulunur.
AB'ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.
Aynı şekilde, Schengen vizesi hamili bulunan veya Schengen bölgesine dahil ülkelerde oturma izni sahibi olan vatandaşlarımız da vize almadan İsviçre'ye seyahat edebilmektedir.
İsviçre Vize İstiyor Mu? İsviçre'ye seyahat edecek olan Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize başvurusunda bulunmaları gerekirken Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
En az 6 ay geçerli pasaport, varsa eski pasaportlar ( Pasaportunuzda en az iki adet boş vize sayfası bulunmalıdır.) Otel, uçak rezervasyonları (Sizlere bu konuda yardımcı olabiliriz.)
Klasik vatandaşlık: İsviçre'de 10 yıl yaşamış, sürekli oturum iznine (C tipi) sahip olan yabancılar vatandaşlık alabilirler. 10 yıllık sürenin 3 yılı, vatandaşlık başvurusundan önceki 5 yıl içinde olmalıdır. Hızlandırılmış vatandaşlık: Evlilik yoluyla vatandaşlık almak da bu seçenektedir.
Avrupa Birliği'ne üye olmayan İsviçre'nin para birimi Frank'tır. Bununla birlikte, özellikle turistik bölgelerde Euro ile ödeme yapmak mümkündür.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Tüm pasaport türleri arasında en ayrıcalıklı pasaport çeşidi olan ve siyah pasaport olarak da adlandırılan diplomatik pasaport, diğer türlere kıyasla daha az sayıda insana verilir.. Diplomatik pasaport, diğer pasaport çeşitlerinden farklı olarak Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü tarafından oluşturulur.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri).
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Vizesiz veya sınırda vize
Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Şubat 2020 Raporu'na göre Almanya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 191 ülkeye seyahat edebilirler. Alman vatandaşları bu sayede seyahat özgürlüğü açısından dünyada 3. sırada yer almaktadır.
WSA'ya göre Özel kapağı ile on beş yıl için geçerli olan “Dünya Donör Pasaportu”, en az 400 $ bir bağış karşılığında verilir ve mülteciler ve vatansızlar için ücretsiz belgeler vermek için kullanılır.
Vizesiz gidilebilecek en ucuz 10 ülke arasında ise; Fas, Ukrayna, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Uruguay, Gürcistan, Tayland yer almaktadır.
BAE'ye giriş pasaport kontrol birimleri onayına tabidir. Dubai'ye giriş için veriliş tarihinden itibaren 30 gün boyunca geçerli olan 96 saatlik ve 48 saatlik vizeler dışında, tüm vizeler veriliş tarihinden itibaren 60 gün boyunca geçerlidir.
Henley Passport Index, 2023 yılının en güçlü pasaportlarını açıkladı. Türkiye, listede 53. sırada yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri