Bu çeşitler ekşi, tatlı, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak sınıflandırılabilir. En kaliteli portakal türü Washington cinsidir. Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
tadı kof portakala göre daha leziz, iç zarının ince olması nedeniyle yemesi daha kolay olan portakal türü. sanırım kabuğunu soymak daha meşakatli olduğu için tercih edilmiyor. soymadan kesip suyunu sıkın demişler, o yüzden sıkma portakal olarak bilinegelmiş.
Yafa portakalı veya Şamoti portakalı, tatlı, neredeyse çekirdeksiz portakal çeşididir.
İlgili 34 soru bulundu
Ekşiye yakın mayhoş bir tada sahip olan Washington Portakal, içeriğinde az miktarda çekirdekli bir yapıda sahiptir. Sulu yapısından kaynaklı olarak yemelik olarak tüketmenin yanı sıra sıkmalık olarak da kullanabilirsiniz.
"Kan portakalı, kırmızı renkli olan bir portakal türüdür.
Doğu Karadeniz ve Ege kıyıları da portakal üretiminin yapıldığı yerlerdir. Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
Portakal yüksek miktarda C vitamini ve potasyum içermektedir. 1 orta boy portakal yetişkin bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Portakal C vitaminin yanı sıra A vitamini, folik asit ve diyet lifi kaynağıdır.
Portakalın suyunu sıkıp içmek yerine, posasıyla tüketin. 1 bardak meyve suyu için 3-4 adet portakal kullanılması aldığınız karbonhidrat miktarıyla birlikte kalori içeriğini de artıracaktır.
Hatay Arsuz'da bulunan Ahmet Okan Çiftliği'nden sofralara uzana göbekli portakal, geç mevsimde olgunlaşan bir cins olup tatlı ve bol suludur. Yemeye elverişli olduğu kadar sıkmaya da çok uygundur. Kabuğu ve eti koyu renkli olan göbekli portakal yüksek aromalı ve çok lezzetlidir.
Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Washington Portakalı
Daha sonra iklim uygun olmadığı için bu fidanlar Florida ve Kaliforniya'ya gönderilmiş ve üretime geçilmiş. Washington'dan geldiği için bu isimle anılan portakal Kaliforniya'da iyi tutmuş ve bu portakalın ismi tüm dünyaya bu şekilde yayılmış.
Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir. 1987 yılı itibarı ile portakal ağaçları dünyada en çok yetiştirilen meyve ağacı olmuştur.
GECE GEÇ SAATLERDE YEMEYİN
Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabilir.
Kişinin ihtiyacına göre günlük 1-2 adet portakal tüketmesi yeterli olacaktır. Sigara içen bireylerde C vitamini ihtiyacı arttığından diğer C vitamini kaynakları tüketilmiyorsa günde 2 adet tüketilebilir.
- Yüksek C vitamini içerdiğinden günde tüketilen iki orta boy portakal vücudun gün boyu ihtiyacı olan C vitamininin yüzde yüzünü karşılar. - Vücudu tüm toksinlerden arındırarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bunun yanı sıra tümör oluşumunu da önleyerek kanser riskini de sıfıra indirir.
Ülkemizde portakal hasatı kasım ayı başından mayısın ikinci haftasına kadar sürmektedir. Ancak üreticiler pazar talepleri nedeniyle hasat zamanı itibariyle bu dönemlerin dışına çıkarak ürünlerini haziran ayı sonuna kadar ağaçta bırakabilmektedirler.
Çekirdeksiz, sulu ve tatlı olmasının yanı sıra, bileşim öğeleri, vitamin ve mineraller açısından da son derece zengin olan Finike portakalı, Türk Patent Enstitüsü tarafından, “menşe adı” ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir.
Normal 4-5 yaşlarında bir ağaç meyve vermeye ve gövde kalınlaşmaya başlar. İç dallar budanarak yanlara ve yukarıya doğru büyümesi sağlanır. Çeşidin gövde çapı 10-12 yaşlarında 20 cm'ye ulaşır. Meyve rengi önce yeşil olup, Kasım ayı itibariyle sararıp turuncu rengini alır.
Kan portakalları ayrıca yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini, antioksidan görevi gören ve bağışıklık fonksiyonunuzda önemli bir rol oynayan temel mikro besindir. Diğer turunçgiller gibi kan portakalları da sağlığınız için gerekli olan birçok vitamin ve minerali sağlar.
Sofralık portakallar arasında en sık tercih edilen ve tam bir C vitamini deposu olan Portakal Washington, Akdeniz bölgesinde yetişiyor. Büyük boyutlu, hafif pürüzlü dış yüzeyi, kolay soyulabilirliği ve lezzeti ile öne çıkan portakal, özellikle kış mevsiminde sağlıklı bir gıda olarak tüketiliyor.
Çekirdekli bir cinstir. Yoz portakal bölgemizde halk arasında 'Finike Yerlisi' ya da 'Yuvarlak Portakal' olarak da bilinir. 1870-1872 yıllarında Finike yöresine Rodos'tan getirildiği rivayet edilir. Mevsimi geldiğinde bölgemizde sıklıkla tüketilen, sevilen bir cinstir; Finike Bölgesi dışında çok nadir yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri