Tercihen aroma verici malzemeler: Kişniş tohumu, kimyon tohumu, karanfil, kuru zencefil, defne yaprağı, kuru veya taze biberiye, tane karabiber.
Damak tadınıza göre pişme aşamasında su içerisine defne yaprağı, karabiber taneleri, biberiye, kereviz sapı ya da başka sebzeler de ekleyebilirsiniz.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Sürekli buharlaşan su geride çeşitli kimyasalları bırakır. Kesinlikle saf su veya filtre su kullanın. Elma sirkesi burada çok önemli. Elma sirkesindeki asitler kemikteki mineralleri çözüyor. 8 litrelik tencereye tavuk kemiği ise 1-2 çorba kaşığı, dana kemiği ise 1 çay bardağı sirke koymak şart.
Önce düdüklü tenceremize 1 kaşık sıvı yağ koyup kemiklerimizi yerleştiriyoruz . Biraz bekleyip tüm baharatlarımızı ekliyoruz daha sonra üzerine tuzunu ilave edip 2 litre suyunu koyuyoruz. Ve düdüklü tenceremizi kapağını kapatıyoruz. Ses çıkarmaya başlayınca kısık ateşe alıp 3 saat kısık ateşte pişiriyoruz.
İlgili 31 soru bulundu
- Kemik suyunun elde edilmesi için en iyi yöntem çok amaçlı pişirici (Multicooker) kullanmaktır. Bu pişiricilerin en büyük özelliği uzun kaynatma süresi boyunca pişiricinin yapısı gerekği, kokuyu mutfağa yaymamalarıdır. Böylece mutfak gün boyu kokmamış olacaktır.
Kendiniz yapmanız en sağlıklı ve ekonomik yolu, İlikli dana ve kuzu kemiğini kısık ateşte enaz 8 saatte pişirmelisiniz!
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
İkinci yöntemse kemikleri doğrudan bir tencereye alıp üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kaynatmak ve kaynatılan bu ilk suyu dökmek.
Suda bekletme
Dana kemiğini önce yıkayın, sonra su dolu bir kase içinde bekletin. Suda bekletme işlemini kemik üzerindeki kan ve pıhtıların bu suya geçmesi ve hazırlayacağımız kemik suyunun berrak olması için yapıyoruz.
- Kemikler büyük bir tencereye konur. Üzerini kapatacak miktarda su eklenir. Arzuya göre lezzet vermek üzere içine soğan, havuç, sarımsak, kereviz vb. gibi sebzeler de eklenebilir.
Kemik suyunu hazırlarken içerisine soğan, sarımsak, zerdeçal, karabiber, tuz ve defne yaprağı gibi malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Böylece hem lezzet açısından daha kolay tüketebilir hem de besleyici değerini artırmış olursunuz.
Cildinizde, eklemlerinizde, sindirim ve bağışıklık sisteminizde fayda sağlayan kemik suyuna şans verin. Kemik suyu tüketirken içerisine zencefil, zerdeçal, taze nane, limon olmak üzere taze baharatlar ekleyebilir, damak tadınıza göre çeşnilendirebilirsiniz.
6 saatin ardından etleri ve ilikleri kemiklerden ayırıyoruz. Suyun içine tekrar kemikleri koyup, bir bardak sirke ekliyoruz. Kaynamaya başladığında mum alevinde bu kez 18 saat kaynatıyoruz. 18 saatin sonunda kemik suyumuz hazır.
jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir. Jel kıvamında olması demek besin içeriğinin zenginliği demektir. Aynı zaman da kemik suyu ısıtıldığında jel yapı sıvı yapıya dönüşmelidir. Jelleşmesinin nedeni kemik suyunun içerisindeki doğal jel maddesi olan kollajenin pişmiş formudur.
Kemiklerin kan ve tortusunu suya bırakması için 2 saat kadar tuzlu su içinde bekletin. Daha sonra kemiklerin suyunu süzüp, derin bir tencere içine koyun. Kemiklerin üzerine 3 litre soğuk su dökün.
Kemikleri üzerlerini kapayacak kadar temiz içme suyu ile orta ısıda bir taşım kaynatın. Su kaynamaya başlamadan önce tencereye mutlaka yarım fincan sirke koyun. Tabii ki sirkenizi de evde yapabilirsiniz. Kaynamaya başlayan tencereyi ocaktan alarak kefiyle birlikte suyunu tamamen dökün.
Tadını güzelleştirmek için isteğinize göre sebze, baharat ve yeşillik ilave edilebilir. Yaygın kullanılan ilaveler arasında sarımsak, soğan, kereviz, havuç, maydanoz, defne yaprağı ve kekik bulunmaktadır. Bunlar hemen birinci adımda eklenebilir.
Sağlıklı kemik suyu yapımında hayvanın incik ve kaval kemiklerini kullanmalıyız. Bu kemik ayağın dizden ayak bileklerine kadar uzanan kısmıdır. Hayvanın tüm ağırlığını çeken bu kemikler en yoğun iliğin olduğu kemiklerdir. Bu da önemli kollajen kaynağıdır.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Kemik suyunu farklı şekillere ambalajlamak mümkün olsa da en çok tavsiye edilen yöntem Kavanozda Kemik Suyu. Kemik suyunu kavanozda muhafaza etmenin birden fazla avantajı bulunmaktadır. İlk avantajı cam kavanozda muhafaza edilen gıda ambalaj materyali olan cam ile etkileşime neredeyse hiç girmemektedir.
Kemik suyu hayvansal yağ kaynağı olması ve yüksek oranda kolesterol içermesi sebebiyle, kalp-damar rahatsızlığı olan kişiler, kan kolesterol düzeyleri yüksek olan kişiler ile ideal ağırlığının üzerinde olan kişiler için pek de uygun bir besin olmayabilir.
Jelleşmeme sorununun aksine yeşil kemik suyu gerçek bir sorun değildir. Aksine kemiklerden almanız gereken tüm minerali aldığınıza işaret eder. Genellikle bu yeşilliğin ana sebebi kemiğin içerdiği bakırdır. Yeşil renk alan kemik suyunu tüketmek tamamen güvenlidir.
İçine doğal tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyin, kaynamaya bırakın. (Sirke konmasının sebebi kemiklerdeki mineralleri sökmesi içindir) Aroma vermesi için içine soğan, sarımsak ve çeşitli sebzeler de atabilirsiniz. Kaynayınca ocağı kısın ve çok kısık ateşte en az "12" saat kaynatın.
Kemik Suyu Ne Kadar Dayanır? Kemik suyunu, buzdolabında 7 gün, buzlukta ise 3-6 ay kadar saklayabilirsiniz. İlikli kemik suyunu derin dondurucuda maksimum 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Konserve edilmiş kemik suyunu ise, kapağını açmadan buzdolabında 1 ay muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri