Sıkı, sentetik ve yünlü giysilerden kaçınılmalıdır. Hafif bol, sıkmayan ve pamuklu giysilerin tercih edilmelidir. Banyo kısa tutulmalı ve ılık su ile yapılmalıdır. Banyoda lif, kese, kimyasal duş jelleri ve peeling gibi cildi tariş edebilecek uygulamalar ve ürünlerden kaçınılmalıdır.
Çok sıcak ya da soğuk duşlardan kaçınılmalı, parfümsüz ve yumuşak bir sabun kullanılmalıdır. Duş sonrasında ise, hassas ciltlere uygun, alkolsüz nemlendiriciler kullanılmalıdır. Tedavi süresince cilt, güneş ışığına karşı dayanıksız hale gelebilir.
Banyo sırasında sıcak su değil, ılık su kullanılmalıdır. Sabun bezi, kese gibi malzemeler tedavi bölgesi cildini zedeleyebilir, bu nedenle tedavi bölgesine parfümsüz sabun dışında bir temizlik malzemesi temas ettirilmemelidir. Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur.
Hastanın kendi durumuna göre en doğru olanı ayarlaması yani bu süreçte kendi kendinin doktoru olması, kendini yorgun hissettiğinde dinlenmesi, doğru stres yönetimi çok önemlidir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ile 1 yılı bulabilir.
Ağır parfüm, sigara ve yemek kokuları gibi kişiyi rahatsız edebilecek kokulardan uzak durulmalıdır. Bulantı olduğu zaman derin ve yavaş nefes alma egzersizleri yapılmalıdır. Sürekli bulantı varsa kişi televizyon seyretme, müzik dinleme, örgü örme ya da kitap okuma gibi kendini oyalayacak aktivitelere yönelmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Kemoterapi tedavisinde karşılaşılan yan etkileri minimuma indirmeye çalışarak, Ağrı ve depresyonla mücadele ederek, Bol sıvı almaya dikkat ederek, Beslenme düzeyinizi maksimum seviyede iyileştirerek halsizliğin üstesinden gelebilirsiniz gelebilirler.
Kontrolsüz çoğalarak kansere neden olan hücrelerin öldürülmesi amacıyla kemoterapi tedavisi uygulanır. Kemoterapi, kanser hücreleri ile birlikte sağlıklı hücrelere de zarar verebilir. Vücut dokusunu onarmak adına ekstra enerji harcandığı için de halsizlik yaşanabilir.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar cildin güneş ışınlarına olan hassasiyetini artırabilmektedir. Bu öneriler tüm herkes için geçerli olmakla birlikte cildi güneş ışınlarına hassas kişiler ve kemoterapi tedavisi alanlar güneşin zararlı etkilerine karşı korunma tedbirlerini alarak yazın tadını çıkarmalıdır” dedi.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Ne Kadar Sürer? Tercih edilen kemoterapi şemasına göre 4, 6 veya 8 kür olabilir. Genellikle iki tedavi dönemi arasında 3 hafta beklenir. Kemoterapi kemik iliğini baskılayabileceği ve vücudun savunma sistemini olumsuz etkileyebileceği için her tedavi öncesinde bazı kan testleri yapılır.
Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun. Bol bol sebze ve meyve tüketin. Sebzelerden özellikle; brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates, baklagiller, kırmızıbiber, roka ve maydanoz tüketmeye özen gösterin.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
Kemoterapi nasıl etki eder? Kanser hücrelerini tamamen yok edebilir. Kanserin büyümesini yavaşlatıp yayılmasına engel olabilir. İleri evre kanser hastalarında tümörün yarattığı ağrı ve basınç hissini ortadan kaldırabilir.
Tedavi süresince cinsel ilişki hasta veya partnerine zarar verir mi? Bazı kemoterapi ilaçları zaman içerisinde küçük miktarlarda bulunabilmektedir. Kemoterapi alırken ve sonrasında yaklaşık 2 hafta boyunca prezervatif kullanmak isteyebilirsiniz.
Yağ bazlı veyasentetik bir sabun ya da yatıştırmaya yardımcı, kokusuz bir temizleme yağı ile yıkayın. Cildi yumuşak ve pamuklu bir havluyla nazikçe kurulayın. Gerektiğinde günde bir veya birkaç kez vücudun her yerini nemlendirimek için kaşıntı önlemeye yardımcı bir krem kullanın.
Saç Dökülmesi İçin Kaç Seans Kemoterapi Gerekir? Saç dökülmesi genellikle kemoterapi tedavisine başladıktan yaklaşık 1 ila 3 hafta sonra başlar. Tipik olarak kanser tedavisinden 1 veya 2 ay sonra saç dökülmesi en belirgin halini alır.
Çoğunlukla meme, kolon ve rektum gibi bölgesel ancak ilerlemiş kanser türlerinde 1 ila 4 kür olarak uygulanır.
Kemoterapi tedavisinde saç dökülmesi genel olarak birkaç hafta sonra görülmeye başlar, nadiren birkaç gün içinde de başlayabilmektedir... Kemoterapide saç dökülmesi en sık yan etkilerinden birisidir, ancak günümüzde bazı kemoterapi ilaçları saç dökmemektedir ya da fark edilmeyecek kadar az miktarda saç dökmektedir.
Radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavilerinin bazı yan etkileri görülebilir. İştahsızlık, mide bulantısı, yutmada güçlük gibi bu yan etkiler yetersiz besin alımına neden olabilir. Yetersiz beslenme yani malnütrisyon ise kilo kaybı ve devamında kas kütlesinin erimesi ile sonuçlanabilir.
Kemoterapiye bağlı oluşan bulantı ve kusma, günlük yaşam aktivitelerini etkileyeceği gibi, devam edecek kemoterapilere de uyumu zorlaştırır. Bu nedenle bulantı ve kusmanın önlenmesi ve tedavisi çok önemlidir.
Doktorunuz ne kadar NEUPOGEN kullanmanız gerektiğini size söyleyecektir. Kemoterapi sonrası kemik iliği nakli olan hastalar: NEUPOGEN'in ilk dozunu normalde kemoterapiden en az 24 saat sonra ve kemik iliği nakli olduktan en az 24 saat sonra alacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri