Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 10- 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir. Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10'luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.
Özellikle kafa bölgesi kaşıntılarına saç kepeği, saç parazitleri, saçların sık sık yıkanmaması ve saç derisinin kirli kalması, saçların yıkandıktan sonra tam olarak durulanmaması ve şampuan kalıntılarının olması ve bazı hastalıklar sayılabilir.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
Kepek, kaşıntının yaygın görünen bir kaynağıdır. Saç deriniz kepek nedeniyle irite oldukça, yalnızca cilt hücrelerinin dökülmesine değil, aynı zamanda da saç derinizin kaşınmasına neden olur.
Saç derisindeki bu sorunlar, kepek, mantar enfeksiyonu, egzama, hava durumu değişiklikleri, saç şekillendirme cihazları ve alerjik reaksiyonlar gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Saç derisi kaşıntısı için şampuan kullanarak derinizi temizleyebilir ve kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Saç derisini nemlendirmek kaşıntıya karşı etkili bir yöntemdir. Saç derisi nemlendirici ürünler, saç derisini yatıştırmak ve kaşıntıyı azaltmak için kullanılabilir.
Saçları doğru sıcaklıkta yıkamak
Saç dipleri üzerinde gözlenen kaşınma ve yanma belirtilerini azaltmanın bir diğer yolu da saçını yıkadığın suyun sıcaklığını kontrol altına almaktan geçiyor. Fazla sıcak suyla yıkanmak saç derisi pH'ını olumsuz etkileyebiliyor.
A vitamini eksikliği, saç derisinde kaşıntı, kepeklenmeye neden olabilir. Fazla alınan A vitamini, vücutta toksisite yaratarak karaciğere zarar verebilir. A vitamini bulunan besinler arasında sebzeler, yumurta ve süt ürünleri ön plana çıkabilir. Bu besinlerin uygun miktarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Elma ya da üzüm fark etmez, sirke de kepek sorununu ortadan kaldırmada başta gelen isimlerden. Genişçe bir kabın içine ılık su doldurun, ardından içine sirke koyup karıştırın. Saçlarınızı güzelce yıkayıp duruladıktan sonra hazırladığınız bu sirkeli suyla da saçlarınızı güzelce durulayın.
Kepeklenmeye sebep olan hastalıklar ise; saç egzaması, sedef hastalıkları, sinirsel egzama ve mantar hastalığıdır.
Banyoya girmeden önce saçlarınızı ıslatın ve bir çay bardağı içerisine biraz sirke ve biraz limon suyu dökerek saçlarınıza 4-5 dakika kadar masaj yapın. Ardından saçınızı veya banyonuzu yapın. Saçlarınız kuru halde iken saç diplerinize tuz ile masaj yapın. Daha sonra şampuan ile yıkayarak durulayın.
Her zaman kullandığınız şampuanın içerisine 20 damla nane yağı damlatılır. Şampuanınızı bu şekilde kullanmaya başladıktan bir müddet sonra kepeğin kendiliğinden yok olduğuna şahit olursunuz. Hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı da saç derisi için faydalıdır.
Antibakteriyel ve saç derisini temizleyici özelliklere sahip çay ağacı yağı ve sirke de kepeğe iyi gelen doğal ürünlerden. Saçlarınızı yıkarken kullandığınız şampuana bir-iki damla çay ağacı yağı kullanmak ya da saçlarınızı durulamadan önce saç derinize sirke ile masaj yapmak kepeğe iyi gelebilir.
Sirkeler (bit yumurtaları) saçlı derinin kepekleri ile karıştırılabilir. Kepek fiske ile vurulduğunda saçtan rahatça uzaklaşır. Sirkeler oval şekilli ve saça yapışıktır. Vurmakla saçtan uzaklaşmazlar.
Duş aldıktan sonra cildi kaşındırmamanın en iyi yolu, havluyu çıkardıktan hemen sonra nemlendirici sürmektir. Cilt hala hafif nemliyken krem, yağ veya merhem gibi yoğun bir nemlendirici kullanmak nemi hapsetmeye yardımcı olabilir.
Kepek Sorununuzu Çözebilir
Fakat tuzun antibakteriyel özelliği, kepek oluşumuna yol açan mantar ve benzeri organizmaları saç köklerinden uzaklaştırır. Aynı zamanda sebumu dengeleyerek fazla yağdan kaynaklanan kepekleri de önlemiş olur. Yani deniz suyu, dolaylı yoldan kepek sorununu çözebilir.
Evet, zeytinyağı, limon suyu, sirke, yoğurt maskesi ve aloe vera gibi doğal bileşenlerle hazırlanan karışımlar kepeği tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Kışları insanlar kepek oluşturabilecek yemekleri yemeğe daha yatkın olur. Bu yemekler tam yağlı süt ürünleri, şekerli veya baharatlı ürünleri içerir. Ayrıca soğuk aylar stresin daha yüksek olduğu ve daha az sıklıkla şampuanlama yaptığımız aylardır. Bunlar kepeğin oluşumuna etken olabilir.
Saçtaki kepek çoğu zaman doktora gitmeyi gerektirmez. Reçetesiz satılan kepek şampuanlarını birkaç hafta kullandıktan sonra yine de kafa derinizde kaşınma ya da kırmızı kabarıklıklar oluşuyorsa bir cilt doktoruna gidilmesi önerilir.
Saç köklerini güçlendiren gıda takviyeleri kullanmak (biotin, çinko, C ve E vitaminleri vb.), Saç ürünlerini duş esnasında masaj yaparak uygulayıp saç köklerinin uyarılmasını sağlamak, Yüksek ısı ile saça uygulanan işlemlerden kaçınmak, Saç mezoterapisi ile saç köklerini içeriden beslemek.
Bir çay kaşığı karbonatı bir su bardağı suyla karıştırın ve saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Beklettikten sonra ılık suyla durulayın ve bu uygulamayı haftada bir kez yapın. Zaman içerisinde saç diplerindeki kaşıntının azaldığını göreceksiniz.
Saç mantarının saçta kabuklanma, kepek, kaşıntı, saçların kolayca kopması, akıntı ve saç kaybı gibi belirtileri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri