Kepek Ekmeği:
Şeker hastalığı, kabızlık yada spastik kolon hastalıklarında tercih edilir.
Kepekli ekmekler kilo kontrolünde ve insan sağlığında pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlığına dikkat eden herkesin kepek ekmeği tüketmesi gerekir. Özellikle yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin de kepek ekmeği tüketmesi önerilmektedir.
Bu ekmek çeşitleri vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve lif açısından zengindir. Uzmanlar özellikle kepekli ekmeği ve tam buğday ekmeğini tavsiye ediyorlar. Beyaz ekmek ile kıyaslandığında kepekli ekmeğin zararları yok denecek kadar azdır.
Kepekli ekmek diyet listelerinde rahatlıkla bulundurulabilir. Bu ekmek yüksek lif oranı ve uzun süre tok tutan yapısı ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Metabolizmayı hızlandırdığı için diyet listelerinde vazgeçilmez olan kepek ekmeği, doğru tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olabilir ancak eğer yanlış ve fazla tüketilirse kilo artışına da sebep olabilmektedir. Zayıflatıyor düşüncesiyle bol miktarda kepek ekmeği yemek oldukça yanlıştır.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
KEPEK EKMEĞİNİN ZARARLARI;
Ancak yapılan bir araştırmaya göre esmer ekmeklerin içeriğinde ki madde demirin vücut tarafından emilmesini engelliyor. Bu da bağırsaklardan emilmesi gereken demirin dışkı ile dışarı atılması anlamına geliyor. Demir kan hücrelerinin ana maddesidir.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Kepek miktarı yüksek ekmeklerin bağırsakları daha iyi çalıştıracağına dikkati çeken Yurdugül, çavdar tüketiminin de önemli olduğunu, esmer ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Diyette kepekli ekmek ne kadar yenmeli? Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Ekmek seçimlerinde tam tahıl tercih etmelidir. Kepek ekmeği beyaz ekmeğin içersine kepek eklenmiş şekli olduğundan barsakta demir emilimini engelleyebilirler. Bu nedenle en uygunu tam tahıl ekmekleridir.
Kepek ekmeği, bol miktarda vitamin içerir ve sindirim sistemini rahatlatır. Bu nedenle, kilo sorunu ya da şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar tarafından sık sık tercih edilir. B2, B6 vitaminleri ile, demir, çinko gibi mineralleri de içeren kepek ekmeği bu nedenle kısa dönemde kansızlık yapmaz.
Yani klasik beyaz un yapımında kullanılan endosperm'in yanı sıra budayın kabuğu (kepek) ve buğdayın çekirdeği rüşeym (B1, B6, folik asit, lif bakımından zengin) de tam buğday ekmeğinde yer alıyor. Hal böyle olunca tam buğday ekmeği tükettiğinizde sindirim yavaşlıyor, vücutta uzun süreli enerji tüketimi oluyor.
"Kepekli ekmek ve işlenmemiş hububattan yapılan besinlerin şeker hastalığı riskini indirebildiği saptandı." Finlandiya´daki Helsinki Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Jukka Montanen, özellikle siyah ekmeğin tip 2 şeker hastalığı riskini önemli oranda indirebildiğini belirtti.
Kepekli ekmek, içerisinde yüksek miktarda lif ve posa bulundurduğundan dolayı, en çok diyet yapanların tercih ettiği bir ekmektir. Metabolizmayı hızlandırdığı için diyet listelerin vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Bir hafta ekmek tüketilmediğinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat oranı azalır. Aynı zamanda karbonhidratsızlıktan deforme olan sinir sistemi; yorgunluk, stres ve sinirilik hali gibi sağlık sorunlarına neden olur. - Ekmek vücudun aynı zamanda şeker oranını dengeler. Şeker oranı düşen kişi tatlı krizleri yaşar.
İnsan vücudunun günlük alması gereken enerjinin yaklaşık%55 inin karbonhidratlardan sağlanması gerekir. Ekmek bu ihtiyacı karşılamada çok önemli bir rol oynar.
İçeriğinde hiç karbonhidrat bulunmayan bir diyet yapılması sağlık açısından kesinlikle doğru değildir. Karbonhidrat vücuda enerji sağlayan en önemli besin öğesidir. Glikojen; insan ve hayvan vücudunda bulunan karbonhidrattır yani depo formdur.
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri