Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kesin hüküm külli halefleri bağlar mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kesin hüküm külli halefleri bağlar mı?

Taraflar arasında kesinleşmiş bir kararın, herkese karşı ileri sürülemeyeceği (mutlak etki) kabul edilmektedir. Bunun dışında kesin hükmün üçüncü kişilere karşı da etkisi mevcuttur. Ancak bunlar istisnai durumlardır. Kesin hüküm, tarafların külli haleflerini de aynı şekilde bağlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Kesin hüküm kimi bağlar?

Kesin hüküm tarafları ve mahkemeyi bağlayıcıdır. (HMK m. 303) Açılan bir dava hakkında kesin hüküm bulunmaması dava şartlarındandır. (HMK m. 114/1-i) Dava konusu hakkında bir kesin hüküm olması halinde mahkeme diğer dava şartlarında da olduğu gibi bu hususu resen gözetmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şekli anlamda kesin hüküm nasıl gerçekleşir?

Şekli anlamda kesin hüküm, sözü edilen karara karşı artık bütün olağan yasa yollarının kapandığı anlamına gelir. Bazı son kararlar verildikleri anda kesindirler (Örneğin HUMK. m. 427; HMK. m. 361). Yasa yolu açık olan bir karar, yasa yoluna başvurma süresi geçmekle de kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Hangi kararlar kesin hüküm teşkil eder?

Bir hüküm, davada veya karşılık davada ileri sürülen taleplerden, sadece hükme bağlanmış olanlar hakkında kesin hüküm teşkil eder. Kesin hüküm, tarafların küllî halefleri hakkında da geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Külli cüz i halef ne demek?

Bir kimseye ait malvarlığının parçalanmaksızın, tümüyle, alacak ve borçlarıyla birlikte ve tek bir hukuki işlemle başka bir kimseye geçmesine külli halefiyet denilir. Böylece bu malvarlığına ait alacaklar, borçlar, taşınır ve taşınmaztüm mallar tek hukuki işlemle devralana geçmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: artemishukuk.com

40) MEDENİ USUL HUKUKU - KESİN HÜKÜM - 2021 / 2022 GÜNCEL

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kesin hüküm mirasçıları bağlar mı?

Kesin hüküm halini alan karar, tarafların ölmesiyle kanuni haleflerini bağlayacaktır. Her iki taraf, yani lehteki ya da aleyhteki mirasçılar kesin hükümle bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: jurix.com.tr

Kimler külli halef olabilir?

Ölen her kimsenin mutlaka bir külli halefi vardır. Miras bırakanın külli halefleri, onun kanunî veya atanmış mirasçılarıdır. Bu külli halef mirasçılar, yani miras bırakanın kanunî veya atanmış mirasçıları, gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir13. butlanı davası ve babalık davası gösterilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kesin hüküm itirazı ne zaman yapılır?

Kesin hüküm itirazı, davanın her aşamasında ileri sürülebilir ve mahkemede; (Yargıtay'da) davanın her aşamasında kesin hükmün varlığını kendiliğinden gözetip, davayı kesin hükümden (dava şartı yokluğundan) reddetmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Kesin hüküm dava şartı mı?

Öncelikle, Kanunun 237. maddesi anlamında kesin hüküm, tarafları, konusu ve sebebi aynı olan diğer dava bakımından olumsuz bir dava şartıdır ve ikinci davanın görülmesine engel olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Kesin hüküm istinaf edilir mi?

İstinaf dilekçesinin reddi kenar başlıklı HMK m. 346 uyarınca, kesin mahkeme kararına karşı kanun yoluna başvuru yapılması halinde, kararın kesin olduğundan bahisle başvurunun mahkemece reddi gündeme gelir. Mahkemenin red kararı, tebliğinden itibaren bir haftalık süre içinde istinaf yoluna götürülebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdem-erdem.av.tr

Hüküm kesinleşmiş ise ne olur?

İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Bir hüküm nasıl kesinleşir?

Kararın Kesinleşmesi Ne Anlama Geliyor? Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Usulden reddedilen dava kesin hüküm olur mu?

Başka ifadeyle, anılan davanın mahkemece verilen ara kararın yerine getirilmemesi nedeniyle usulden red edilmiş olduğu açık olup, usulden reddin ilgilileri yönünden kesin hüküm oluşturmayacağı açıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: saglikhukuku.gen.tr

Hüküm ve karar aynı şey mi?

Hüküm, mahkemenin cezai uyuşmazlığa ilişkin olarak verdiği son kararı ifade eder. Bu bağlamda hüküm, uyuşmazlığı çözen ve ceza muhakemesi ilişkisini sona erdiren karardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Şarta bağlı hüküm verilebilir mi?

Bu nedenle bu halde tarafların, mahkemeden sulhe göre karar vermesini talep etme imkânlarının elinden alınması gerekir. Zira mahkemeler şarta bağlı hüküm veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: webftp.gazi.edu.tr

Derdestlik dava şartı mı?

Derdestlik; mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda (HUMK) ilk itiraz olarak düzenlendiği hâlde, 6100 sayılı HMK'da dava şartı olarak kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Mahkeme olmadan dava düşer mi?

A) Davacı iseniz; Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir yani davanız müracaata bırakılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Kaybedilen bir dava tekrar açılabilir mi?

Kesin hükümle sonuçlanmış bir uyuşmazlık kural olarak yeniden yargılama konusu yapılamaz. Bu nedenle, yargılamanın yenilenmesi olağanüstü bir kanun yoludur. Yeniden yargılanma başvurusu, hükmü veren mahkemeye bir “yargılamanın yenilenmesi dilekçesi” verilerek yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakimin verdiği süre kesin midir?

Kanundaki bu açık düzenleme sebebiyle, hâkimin belirlediği süre (kanundan dolayı) kesindir; hâkim bunların kesin olmadığını belirleyemez ve verdiği süreyi sonradan değiştiremez ve verilen süre içinde gereğinin yapılmaması halinde hâkim yeni (ek) süre veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Dava esastan reddedilirse ne olur?

MADDE 49- (1) Dava esastan reddedilirse davacı, beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına mahkûm edilir. MADDE 50- (1) Medenî haklardan yararlanma ehliyetine sahip olan, davada taraf ehliyetine de sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Aynı konuda tekrar dava açılabilir mi?

Derdestlik, dava açılmasının usul hukuku bakımından ortaya çıkardığı sonuçlardan biridir. Aynı konuda, aynı taraflar arasında, aynı dava sebebine dayanarak daha önce bir dava açılmış ve bu dava görülmekte ise, aynı konunun yeni bir davaya konu yapılması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Ilam kesin delil midir?

İlam Nedir? Tarafları, konusu ve sebebi aynı olan bir davada mahkeme tarafından verilen hüküm tarafları ve hakimi bağlar. İlam diğer adıyla kesin hüküm kesin delildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Devlet külli halef mi?

Devlet de diğer yasal mirasçılar gibi bir külli haleftir ancak diğer yasal mirasçılardan farklı olarak, mirasbırakanın borçlarından sadece kendisine intikal eden tereke değerleri ile sınırlı bir sorumluluğu vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mirasta saklı pay ne kadardır?

Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mirashakki.com

Cenin mirasçı olur mu?

MK m. 582 f. 1'e göre, cenin, sağ doğmak şartıyla mirasçı olacağından, mirasbırakanın mirasçı olarak atadığı kimse, onun öldüğü tarihte ana rahminde olduğu takdirde sağ doğmak şartıyla mirasçı olabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT