Kırıkkale'de, sebze ve kuzu etinden yapılan yüzlerce yıllık lezzet olan Keskin tavası, kentin en önemli lezzeti olarak öne çıkıyor.
Keskin tavanın yanına ne gider? Bu senaryoda keskin tava yerine fırında parmesanlı tavuk lokmaları, fırında karnabahar kızartması, fırında tas kebabı (senaryodan pilavı çıkarın tabii bu durumda) veya fırında çupra (pilav yerine patatesli bir tarif koyabilirsiniz) koyabilirsiniz bu arada.
Keskin Tava Yapılışı:
Ufak parçalar şeklindede tereyağı eklenir. Üzerine de hafif tuz ve pul biber serpiştirilir. Tepside aleminyum folya içerisine sarılarak önceden ısıtılmış yaklaşık olarak 200 derecelik fırında 1 saat kadar pişirilir.
Niğde tava, isminden anlaşılacağı üzere Niğde mutfağına özgü bir et yemeğidir. Genellikle güveç ya da bakır tavada pişirildiği gibi, evlerde de yapılabilir. Sivri biber ve domates ile zenginleştirilen Niğde tava, özellikle kalabalık sofralarda sunulur.
Lezzet denilince akla gelen ilk pişirme gereçlerinin başında demir döküm tavalar geliyor desek abartmış olmayız. Bu tavalar yüksek ısıya dayanabiliyor, ısıyı eşit miktarda her yere dağıtıyor. Ağır ağır sebzelerin, etlerin sularını kaybetmeden pişirilmesine yardımcı oluyor.
İlgili 20 soru bulundu
Dökme – Döküm
Dökme demir malzemeden üretilen tava ve tencereler, ısıyı eşit şekilde besine ulaştırma özelliğine sahiptir. Bu ürünlerin temizliği kolaydır ve herhangi bir kimyasal madde kullanmadan temizleyebilirsiniz. Bu nedenle sağlıklı malzemeler arasında yerini alır.
Kırıkkale'ye özgü bir tat olan sızgıt yemeği özellikle Kurban bayramında sıklıkla yapılan bir yemektir. Küçük etler ve kuyruk yağı ile birlikte yapılan sızgıt yemeği sadece etten oluşan bir yemektir. Sızgıt yemeği Kırıkkale'de ki restoranlarda sıklıkla rastlayacağınızdan eminiz.
Tarifte kuyruk yağı kullanmayacaksanız kuzu eti veya az yağlı kuşbaşı et kullanmanız yemeğin lezzetini artıracaktır. Tepsiyi üzerine yağlı kağıt veya sar pişir sararak fırına verebilirsiniz.
Adıyaman yöresine özgü besni tava, patlıcan, domates, biber ve kuzu etinin uyumu ile lezzetli, sofraların vazgeçilmezi olan bir yemek.
Ankara tava; arpa şehriye, kemikli et ya da kuşbaşı et, domates, soğan, salça ve biberin birleşiminden oluşan, etli sebzeli bir pilav çeşididir. İç Anadolu Bölgesinde özellikle bayram günlerinde sıklıkla yapılan özel bir yemektir. Ankara tavanın yanına cacık, turşu, salata ya da hoşaf ikram edebilirsiniz.
Yoğurt etin yumuşak olmasını sağlar. 1 fincan sıvı yağ da eklediğiniz etleri güzelce harmanlayın ve üzerini streç film ile kapatın. En az 3 saat olacak şekilde buzdolabında beklettiğiniz pirzola etleri dilediğiniz şekilde pişirebilirsiniz.
Kahramanmaraş'a özgü yemekler arasında Maraş tarhanası, Maraş dondurması, Maraş köfte, acem pilavı, Maraş Tava, cevizli kırma tatlısı, sömelek köfte, mumbar dolması, çöş börek, un sucuğu, ciğerli bulgur pilavı, pazı sarması, eli böğründe, Maraş paçası gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kahramanmaraş'ın yöresel mutfak kültürü Maraş tarhanası, tarhana çorbası, eşkili çorba, döğmeli mercimekli çorba, paça, simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, eşkili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi, yoğurtlu kebap, ravanda şerbeti, döğme aşı, Maraş dolması, ...
Kahramanmaraş yöresine ait bir et yemeği olan Elbistan tava, son dönemlerde Ramazan menüleri hazırlamak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılan bir lezzet haline geldi. Aslen Osmanlı mutfağından gelen Elbistan tava, damak çatlatan tadıyla hemen herkesin favori yemekleri arasında yer alıyor.
XVI. ve XVII. Yüzyıllarda, doğudan gelen çeşitli Türk aşiret ve cemaatlerinin Anadolu'da - bilhassa Orta Anadolu'da- iskan edildikleri bilinmektedir. Bunlardan "Oğuz, Oğuzhan" adı verilen büyük bir oymağın Ankara yakınlarında, o zamanki söyleyişiyle "Kırıkkal'a " ya yerleştirildikleri belgelerde ifade edilmektedir.
Şehrin adını nereden aldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Kırıkköyü ile kentin merkezinde bulunan Kaletepe'nin kısaltılarak birleştirilmesinden ortaya çıktığı söylenir. Bu ismin halk tarafından yakıştırıldığı kanaati yaygın olmakla beraber bölgenin ismi Osmanlı arşiv belgelerinde "Kırıkkal" şeklinde geçmektedir.
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Kırıkkale, Kızılırmak'ın geçtiği bereketli toprakları, tarihî yapıları ve doğal güzellikleri ile Anadolu'nun önde gelen şehirlerinden biridir. TÜİK'in 2016 verilerine göre nüfusu yaklaşık 277.984 olan Kırıkkale'nin yüz ölçümü 4.881 kilometrekaredir.
Kırıkkaleliler herşeye rağmen milli ve manevi değerlerine saygılı ve vatanperver insanlardır. Öyle ki yoksulun, zora düşenin ve mağdur olanın yardımına koşmaktan büyük zevk alırlar. En meraklı toplum olarak Kırıkkale'yi gösterebilirim.
Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
Döküm Tava Mı? Granit tava döküm tava farkı yapısal olarak dikkat çeker. Granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken; saf demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptir. Seramik döküm ya da demir döküm tavalar hassas bakım isterken; granit tavanın bakımı çok kolay ve zahmetsizdir.
Teflon tavalar, yapışmaz bir malzeme ile kaplanmış bir pişirme kabı türüdür. Pişirmeyi ve temizlemeyi kolaylaştırır. Ancak bu tavalar sağlık açısından bakıldığında tercih edilmemesi gereken seçeneklerdir. Yapışmaz maddenin etrafına zararlı kimyasal salması sayılabilecek nedenlerden biridir.
Doğal granit taşından üretilen tencere ve tavalar kimyasal maddeler içermez. İnsan sağlığına uygun yapıdaki döküm granit tava ve tencerelerin gıdalarla temasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Hızlı ve lezzetli pişirme imkânı sağlayan bu gereçler kolay çizilmediğinden kansere sebep olan maddeleri yiyeceklere geçirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri