Sondanın uzun süre takılı kalması, enfeksiyon riski oluşturur. Bunun yanı sıra tahriş ve taş oluşumuna da neden olur. Bu yüzden uzun süre sonda kullanılması gerekiyorsa belirli periyotlarla sondanın değiştirilmesi gerekir.
Sonda Takıldığında Oluşabilecek Sorunlar, Sondanın Zararları
Hortumun idrar kanalında ilerleyişine bağlı olarak ağrı, yanma olabilir. İdrar kesesinde bulunan hortum baskı yaptığı için, hasta sürekli idrarı varmış gibi hisse kapılabilir. İdrar sonrası yırtılabilir ya da çıkabilir.
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
İdrar sondası uygulanması genellikle oldukça kolay ve hafif ağrılı bir girişimdir. Genel anestezi gereksinimi yoktur ve hastanın konforu açısından lokal bir anestezik kullanılmaktadır.
Sondanın çıkarılma zamanında sağlık personeli gelerek sondanın balonunu söndürür ve yerinden çeker. İdrar sondası takıldığında, idrar kanalında olan tahriş yüzünden hafif bir yanma hissedilebilir. Bazen de şişirilmiş balon yüzünden hastalarda devamlı idrarının olma yakınması olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Hastada sondanın olması, mesanede ve idrar yolunda enfeksiyonlara, taş oluşumuna ve tahrişlere neden olabilir. O nedenle sonda takıldıktan sonra ihtiyaca uygun sürelerde kalmasına dikkat edilmeli ve aralıklı olarak sonda değiştirilmelidir.
Sonda hastaya mutlaka bilinçli ve uzman bir kişi tarafından takılmalıdır. Bilinçsizce takılan sonda idrar yollarına zarar verebilir. Acil durumlarda ve diğer durumlarda takılan sondaların doğru ve uygun bir şekilde takılması gerekir.
Sondanın kalma süresi, enfeksiyonun oluşmasını etkiler. Kadınlarda, yaşlılarda, diyabeti olanlarda, idrar torbasında bakteri üremesi olanlarda ve sonda yerleşimi sırasında hijyene dikkat edilmemesi gibi durumlarda, sondalar daha sık idrar yolu enfeksiyonuna neden olur.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Herhangi bir kesi veya dikiş olmadığı için hastalar taburculuk sonrası duş alabilirler. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
♣ İdrar sondasının sürekli takılı olması gereken durumlarda en fazla 45 günde bir sondanın değişimi sağlanmalıdır.
Büyük numaralı sonda üretra tahrişlerine, küçük numara sondalar idrar sızdırmaya neden olur. Yardımcı tarafından iç kılıftaki işaretli yerden açılır. Uygulayıcı paketin dışına dokunmadan içinden çekerek sondayı çıkartır. Serum fizyolojik ile kateterin balonu şişirilir ve delik olup olmadığı kontrol edilir.
İdrar sondası, mesane tüpü gibi uzun süreli kateter kullanımları iltihaplanmaya neden olacak doku hasarına yol açarak sistite neden olabilir.
Antibiyotik kullanımının geç kalındığı noktalarda idrar yollarında ve mesanede oluşan bakterileri temizlemek zorlaşabilir. Bu nedenle antibiyotiğin etkisiz olduğu idrar yolu enfeksiyonlarında bol su tüketimi ve sık idrara çıkma, enfeksiyonu temizleyecek en etkili yöntemlerden biridir.
Nazogastrik sondadan besleme yapılıp bittikten sonra sondanın tıkanmasını önlemek için, sondanın içine ılık çeşme suyu verilerek yıkanmalıdır. Sondanın mide duvarına yapışmasını önlemek için günde bir kez sonda kendi etrafında döndürülmelidir.
İşeme sırasında mesane kasları kasılır. Ancak bazı kişilerin mesane kasları normal çalışmaz. Mesanesini kontrol edemeyen kişiler için kalıcı sonda, prezervatif sonda, TAK gibi farklı idrar boşaltma yöntemleri vardır.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir. Yine iyileşme döneminde ani idrar sıkışıklığı, idrar yaparken yanma hissi gibi bazı rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği zaman mesane ve böbreklerde ciddi hasarlar oluşabilir. Böbreklere geri idrar kaçması yaşanabilir ve bu tablo böbrek yetmezliğine kadar gidebilir.
Alt idrar yolundaki enfeksiyonun tedavisi daha kolaydır ve genellikle kendiliğinden geçer. Ancak böbrekleri ve üreter kanalını saran iltihaplar daha tehlikelidir. Uygun yöntemlerle tedavi edilmediğinde ise kendiliğinden geçmesi zordur.
Komplike bir İYE veya böbrek enfeksiyonu gibi bazı durumlarda, başka tedavi seçeneği yoksa doktorunuz bu ilaçları reçete edebilir. Çoğu zaman, idrar yolu enfeksiyonu semptomları tedaviye başladıktan birkaç gün sonra düzelir. Ancak antibiyotiklere bir hafta veya daha uzun süre devam etmeniz gerekebilir.
İdrar yaptıktan sonra tamamen boşaltılmazsa, taşların mesanede başlama olasılığı daha yüksektir. Yüksek mineral içeriği nedeniyle mesanede uzun süre kalmasına izin verilen idrar kristalleşebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
İdrar torbası, idrarın rahat çıkması ve biriken idrarın geri gitmemesi için mutlaka bel seviyesinin altında olmalıdır. Yatan hastalar için torbalar, yataktan sarkıtılmalıdır. Fakat çok gergin olmamalıdır. eğer çok gergin olursa, torba dolduğunda, uygulayacağı basınç, hastaya zarar verecektir.
Torbayı her boşaltışta içini sıcak suyla güzelce çalkalarsanız o koku minimuma inecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri