2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
Kural : Özel isim olmayan kelimelerin kısaltması küçük harfle başlar. Kural :Elementlerin ve ölçülerin kısaltmalarında nokta kullanılmaz: C, Ca, Fe, m, mm, cm, km, g, kg, l, mg...
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir. Kilogram, Uluslararası Kilogram Prototipi'nin kütlesine eşit olarak tanımlanmıştır, bu da bir litre suyun kütlesine neredeyse eşittir.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
TDK'ye göre: Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un vb. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Bir Whatsapp kısaltması(kg?)
Kolay gelsin? Kolay gelsin/kolay gele? Kolay gelsin/kolay gele?
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
kg (kilogram) i. k (kilogram) i. k (kilo) i.
1 kg (kilogram) = 1000 gr (Gram)
Görüldüğü üzere 1 kilogram 1000 grama eşittir.
Kelimenin kısaltma yapılmadan uzun şekilde okunmasına göre çekim ekleri getirilmez. Örnek verecek olursak; MEB'e ya da TBMM'nin şeklinde yazılması gerekir. İTÜ'nden yazılışı yanlış bir yazım şeklidir. İTÜ'den şeklinde yazılması gerekmektedir.
Kısaltılmak istenen kelimenin ilk üç harfi alınır ve kısaltmanın sonuna nokta konur. Özel isimlerin kısaltması büyük harfle başlar: İst. [İstanbul], Ank.
Bir kilogram ağırlığındaki bir gücün, uygulandığı maddi bir noktayı güç doğrultusunda bir metre yer değiştirmesiyle yapılan işe eşit iş birimi anlamına gelir. Bu kelime genellikle kilo gram metre, kilogırammetre, kilogram metre şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kilogrammetre şeklinde olmalıdır.
K her zaman yazılan sayının 1000 ile çarpılma işlemidir. Rakamların karmaşık durmaması adına böyle bir sistem kullanılıyor. Bu harfler İngilizce dilinde sayılarla birlikte kullanılıyor.
“10k takipçi” veya “5k beğeni” deki K, metrik sistemden gelir. Bu kısaltmalardaki K ile aynıdır: km (kilometer)
Geleneksel olarak akademik ünvanların kısaltılmalarında nokta kullanılır (örn: Prof. Dr.). 2- Elementlerin ve ölçülerin uluslararası kısaltmaları genellikle Türkiye'de de olduğu gibi kabul edilmiştir: C (karbon), Ca (kalsiyum), m (metre), cm (santimetre), mm (milimetre), kg (kilogram), hl (hektolitre).
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den… Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin …
bak. bakınız (bkz.)
Küçük harfler ile yapılan kısaltmalara gelen eklerde, sözcüğün okunuşu temel alınır. Örneğin: km'ye, kg'dan, m'nin. Büyük harf ile başlayan kısaltmalarda, kısalmanın son harfine göre yapılır. Örneğin: TDK'nin, THY'den, TRT'nin.
Metinlerde ve resmi yazışmalarda açıkça yazılması (Türk lirası) veya kısaltmasının (TL) kullanılması tercih edilirken grafik, tablo vb. yerlerde simgenin kullanılması tavsiye edilir. Uluslararası uygulamalara paralel olarak simge, rakamın (parasal tutarın) solunda ve boşluk bırakılmadan kullanılır.
Kısaltmalarda kurum, kuruluş ve üniversite adlarında bütün baş harfler büyük yazılır. Bunlara örnek olarak; TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB verilebilir. Kısaltmaların arasına nokta konulmaz. Fakat T.C istisnadır.
TDK'ye şeklinde mi TDK'ye şeklinde mi yazılır? Kısaltmalar her zaman yazıldığı gibi okunur. Yani tedeke diye okuyarak ekleme yapmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri