Uçucu yağ, tanen ve reçine içeren kimyon sindirim hastalıkları için sıklıkla alternatif tıpta önerilir. Kebap yemeklerinde ete farklı bir tat vermek için kullanılır. Tadı biraz acı ve serttir.
Kullanıldığı her yemeğe lezzet katan kimyon, mutfaklarda en sık kullanılan baharatlardan biridir. Genellikle tavuk, köfte, pirzola, tandır, kebap gibi et yemeklerinde tercih edilir ve keskin bir tada sahiptir.
Maydanozgiller familyasına ait bir baharat çeşididir. Özellikle Roma ve Yunan medeniyetlerinde şifası yüzünden çokça kullanılmıştır. Farklı hastalıkların tedavisinde de kullanılan kimyon, parçalı ve tüysüz bir yaprak yapısında, beyaz-pembe çiçekleri olan otsu bir bitki.
Yemeklerde önce yağda hafifçe kavrulursa, yağa aromatik tadını verir ve yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlar. Yemeklerin üstüne çiğnenen kimyon tohumları, sindirime yardımcı olur. Kimyon tohumlarının çayı demlenebilir ve oldukça faydalı bir kimyon çayı elde edilebilir.
Baharat kattınız mı? Ben genelde bu tarz yemeklerde kimyon ve sarımsak kullanırım. Sarımsağı bolcana kullanırım ki hem tadını bastırsın hem de kokusunu.
İlgili 30 soru bulundu
Uçucu yağ, tanen ve reçine içeren kimyon sindirim hastalıkları için sıklıkla alternatif tıpta önerilir. Kebap yemeklerinde ete farklı bir tat vermek için kullanılır. Tadı biraz acı ve serttir.
Etli pide, lahmacun, etli güveç yemeklerinde kullanılabilen kimyon, etli yemeklerin yanı sıra sebzelerde de tüketilebilmektedir. Gaz oluşumu sağlayan pek çok farklı sebze yemeklerinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Başta kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi sebze yemeklerinde kullanılması gerekmektedir.
Kimyon genel olarak sodyum, magnezyum ve uçucu yağlar açısından zengin olduğundan sindirim sistemi için faydalı olup sindirimin hızlanmasını sağlar. Mide dostu olan kimyon mide bulantısı, ağrısı ve krampları söz konusu olduğunda sıcak suyla tüketilirse bu şikayetlerin ortadan kalkmasını sağlar.
Sindirim sistemini düzenleme görevi olan kimyon çayı, bağırsakların çalışmasını düzenler.
Kimyon, son zamanlarda kilo vermeye yardımcı bitkiler arasında ilk sıralara yerleşti. Gaz problemlerine, şişkinliğe ve birçok şeye faydası olan kimyon aynı zamanda en etkili zayıflatan bitkiler arasında yer alıyor.
Kimyon baharatında yahut kimyon suyu içeriğinde metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran maddeler yer alır. Bu yönü ile gaz sancısına, mide spazmına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir.
Yoğurt ile beraber tüketildiğinde ise bağışıklığı güçlendirerek kanseri sıfırlar. Aynı zamanda hipertansiyon, tip 2 diyabet, osteoporoz, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma oranını da azaltır. - B vitamini bakımından zengin olan kimyon rahat bir uyku çekmenizi sağlar.
Hindistan'da kimyon jiira olarak, Pakistan/İran'da ziira olarak, batı Çin'de ziran olarak, Azerbaycan'da ise cirə [cire] olarak adlandırılır.
Ete en çok yakışan baharatlar karabiber ve tuzdur. Et bir gün öncesinden marine edilmek isteniyorsa, zeytinyağı ve biberiye kullanılabilir. Yumuşak bir ete terbiyeye gerek yoktur. Taze baharat, kekik, biberiye, karabiber, soğanın suyu ete lezzet katacak malzemelerdir.
ÖDEMİ ATIYOR, GAZ PROBLEMİNİ ÇÖZÜYOR
Bunun yanında yağların sindirim sürecini hızlandırdığınız için kilo kaybınız için de önemli bir destek sağlarsınız. İdrar söktüren ve gaz sorununa iyi gelen kimyonun kuru baklagiller ile tüketildiğinde de olumlu etkisi görülüyor.
Baharatlarınızın dayanma sürelerini hesaplamak için ilk aldığınızda üzerine aldığınız tarihi not etmelisiniz. Toz biber, pul biber, köri, dolma baharı, kimyon baharatlar sıcaktan çok hızlı etkilenir. Bu baharatlara özellikle dikkat etmeniz gerekmektedir.
Kimyon çayının günden 2 bardak tüketilmesi önerilmektedir. Bu şekilde tüketildiği zaman pek çok faydası görülebilir.
Kimyon çayı, anne sütü artırıcı harika bir etkiye sahiptir. Bu etkisinin yanı sıra gaz sancısını giderme konusunda da oldukça başarılıdır.
GAZ GİDERİCİ KİMYON ÇAYI TARİFİ
Çayı hazırlamak için ilk olarak cezveye iki bardak suyu koyun ve üzerine kimyonu ekleyin. Karışımı orta seviye ateşte kaynatmaya başlayın. Su kaynadıktan sonra ocağı ve cezvenin üzerini kapatarak 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Su sarı renk aldığı zaman çayınız içmeye hazırdır.
İçeriğindeki demir ve magnezyum, kansızlığa karşı etkilidir. Soğuk algınlığına karşı faydalıdır. İdrar söktürür.
Özellikle yemeklerden sonra yaşanan gaz sıkışması, karın şişkinliği gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bu yüzden sindirim yollarını temizleyen sağlıklı besinlerin başında gelen yoğurt ve kimyon bolca tüketilmelidir.
Kimyon, emziren anneler tarafından tüketildiğinde annede süt salgılanımını ve sütün kalitesini arttırır. Kimyonun aynı zamanda anne sütünün kokusunu güzelleştirici bir özelliği de vardır. Bir çay kaşığı şeker ve toz kimyonu karıştırın ve yatmadan önce her gün ılık sütle tüketin.
KİMYON ÇAYI TARİFİ Yağ yakımına destek olduğu kanıtlanmış bir baharat olan kimyonu, yoğurdunuzun içine 1 tatlı kaşığı ekleyebilir ya da kimyon çayını uygulayabilirsiniz; 1 su bardağı içine, 1 tatlı kaşığı tane kimyon ekleyip, kaynatıp, süzüp içine yarım limon suyu sıkıp içebilirsiniz.
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir. Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
İştah açan kimyon, yüksek tansiyonu düşürür, hazımsızlığı giderir. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Sinirleri yatıştırıcı etkisi de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri