Bu kira geliri için yalnızca kira sözleşmesi düzenlenmesi gereklidir. Kişinin fatura düzenlemesi gerekmez, zaten fatura düzenlemeyi gerektirecek bir mükellefiyeti de yoktur. Tutarı ne olursa olsun tüm iş yeri kira ödemelerinin bankadan yapılması zorunluluğuna uyulması yeterlidir.
Şirket aktifinde bulunan bir gayrimenkulün kiraya verilmesi durumunda, söz konusu gayrimenkulden elde edilen kira geliri için fatura düzenlenir ve %18 oranında KDV uygulanır.
Fatura nizamına ilişkin VUK 231/5'inci maddesinde; “faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı” hükme bağlanmıştır.
Dairemizce de benimsenen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 02.10.2002 tarih ve 2002/19-712 E-2002/660 K sayılı içtihadında da belirtildiği gibi kiralayan kurumlar vergisine tabi ise kiracının stopaj değil KDV ödemesi gerekir.
Zira elden para ödendiğinde parasını almadığını iddia eden ev sahibine karşı kiracının elinde yazılı bir delil bulunmadıkça Yargıtay içtihatlarına göre de kira bedeli ödenmemiş kabul edilmektedir. Ayrıca Maliye Bakanlığınca yayınlanan tebliğe göre 500 TL'nin üzerindeki kira gelirlerinin bankaya yatırılması zorunludur.
İlgili 20 soru bulundu
Konut kirası için ödeme şekilleri, kira sözleşmesinde belirtilir ve taraflarca kabul edilir. Genellikle kira ödemeleri, nakit para, banka havalesi, EFT, otomatik ödeme talimatı veya posta yoluyla yapılabilir. Kiracı, kira bedelini elden veya ev sahibinin belirlediği bir yerde nakit olarak ödeyebilir.
Kiralar mahkeme tarafından mal sahibi adına açılacak hesaba yatırılır. Banka hesabının kapatılması durumunda kira bedelinin elden verilmesi durumunda mutlaka belge alınması gerekiyor.
Bu vergiler; emlak vergisi, kira gelir vergisi, çevre temizlik vergisi ve değer artış kira vergisidir. Sahip olunan evde kiracının oturuyor olması vergi yükümlülüğünüzde herhangi bir etkiye neden olmaz. Konut vergilerini daima ev sahibi öder. Bununla birlikte kiracıların ödediği başka vergiler de vardır elbette.
Kira Vergisi Götürü Gider Yöntemi Hesaplama
Yıllık kira bedelinizden işlem yapılan yılın istisna tutarı düşülür ve kalan tutarınız bulunur. (Yıllık Kira bedeli - İstisna Tutar = Kalan) Bulunan kalan tutarın %15'i yine kalan tutardan çıkarılır ve vergiye tabi tutar bulunur.
Kirada KDV Hangi durumlarda ödenir? Gayrimenkul kiralarında genel olarak brüt kiranın %18'i oranında belirlenmiş olan KDV; yalnızca iktisadi işletmelerin kiraya veren olduğu durumlarda ödenir.
Bir satışın gerçekleştiğine dair kanıt niteliğinde bir belge olan faturanın kesilmesi kanuni olarak zorunludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre satış yapılmasına rağmen fatura kesilmemesi hem satış yapan hem de alıcı için cezai işlem uygulanmasını gerektirir.
* Kiralama döneminin 10.07.2023 tarihinden sonraki dönemleri kapsamasına karşın buna ilişkin faturanın 10.07.2023 tarihinden önce düzenlenmesi halinde, faturada yer alan kira tutarları üzerinden %8 veya %18 oranında, KDV hesaplanması gerektiği açıklanmıştır.
Bu nedenle faturanın düzenlenmesinde fatura bedelinin kimin tarafından ödendiği hususu önemli olmayıp, faturanın malı satın alan veya kendisine iş yapılan gerçek veya tüzel kişi adına düzenlenmesi gerekmektedir.
Kira Sözleşme Süresi Bitmeden Kiraya Zam Yapabilir mi? Yukarıda ifade ettiğimiz üzere kira bedeli belirlendikten sonra sadece yenilenen dönemde artış gerçekleştirilebilir. En az bir yıl olarak imzalanan konut kira sözleşmelerinde de yalnızca bu sürenin ardından artış talep edilebilir.
Anılan değişiklik ile işyeri kiralama hizmetlerinde katma değer vergisi oranının %18'den %8'e düşürülmesine ilişkin uygulama 31/05/2021 tarihinden 31/07/2021 (bu tarih dahil) tarihine kadar uzatılmıştır. Karar 01/06/2021 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Fatura, verilen hizmet veya yapılan iş karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve zorunlu olarak düzenlenmesi gereken belgeye denir. Şirket olarak fatura kesmek, iş rutininizin ayrılmaz bir parçasıdır.
Ev Sahipleri Kira Gelirini Nasıl Beyan Eder? Mülkünü kiraya veren kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden gelirlerini beyan edebilir. Ayrıca ikametgahın bulunduğu ilçedeki vergi dairesi üzerinden de bu işlem yapılabilir.
Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak.
2. Kira geliri istisna tutarı
323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 21.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır.
Bazı sözleşmelerde emlak vergisinin de kiracı tarafından ödeneceğine ilişkin hükümler yazılıyor. Oysa kiracı kesinlikle emlak vergisi ödemez.
Buna göre, konut olarak kiraya verilen gayrimenkul(ler)den 2022 yılında 9 bin 500 liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yok. Yıllık kira, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Kiranın elden ödenmesi durumunda, kira bedelinin ödenip ödenmediği konusunda ev sahibi ve kiracı arasında bir uyuşmazlık çıkması ve bu sebeple dava açılması durumunda davaya konu olan bedel 2022 yılı tarifesine göre 6.646,56 Türk Lirasının üzerindeyse bunun ödendiğinin senetle ispat edilmesi gerekir.
Elden Ödenen Kiranın İspatı
Bir anlaşmazlık durumunda mahkeme önünde elden ödenen kiraların ispatı kiracıya düştüğü için kiracılar mutlaka elden ödeme karşılığında makbuz almalıdır. Esas olan kiracının kira ödemelerini yaptığına dair yazılı delil sunmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri