TDK sözlüğüne göre bu kelimenin doğru Yazılışı ise, kirpik şeklindedir. Kirpik kelimesi, halk arasında çoğu zaman kiprik şeklinde söyleniyor. Bunun sonucunda da yazım yanlışları ortaya çıkıyor. Aslında bu sözcüğün doğru yazılışı TDK güncel yazım kılavuzuna göre kirpik olarak gösteriliyor.
kirpik✅ (Doğru kullanım)
Kibrit kelimesi bazı kişilerin telaffuzuna bağlı olarak "kiprit" şeklinde anlaşılmaktadır. Fakat kelimenin asıl doğrusu kibrit şeklindedir. Hem yazımı hem de söylenmesi b harfi ile gerçekleşmektedir.
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "antrenman" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Antreman olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre lavabo kelimesinin doğru yazılışı "lavabo"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
TDK'ya göre altmış kelimesinin doğru yazılışı "altmış"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Topyekün, dilimizde bitişik yazılan kelimelerden biridir. Toplam, eksiksiz, toplu anlamlarına gelen topyekün kelimesinin yazımı bitişiktir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Bu kelime birçok kişi tarafından ayrı bir şekilde yazılmaktadır. Ancak bu yazım biçimi doğru değildir. Doğru şekli her daim birleşik bir şekilde olmalıdır.
TDK sözlüğüne göre bu kelimenin doğru Yazılışı ise, kirpik şeklindedir. Kirpik kelimesi, halk arasında çoğu zaman kiprik şeklinde söyleniyor. Bunun sonucunda da yazım yanlışları ortaya çıkıyor. Aslında bu sözcüğün doğru yazılışı TDK güncel yazım kılavuzuna göre kirpik olarak gösteriliyor.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan tuvalet kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan tuvalet kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Kirpik kelimesinin okunduğu şekilde yazılması ile doğru ve yanlış iki kullanım ortaya çıkıyor. TDK sözlüğüne göre kirpik kelimesinin doğru yazılışı “kirpik” şeklindedir. Kirpik Nedir? Göz kapaklarının kenarlarında bulunan kıllara kirpik denilmektedir.
Görüntü bakımından sevimli bir hayvan olması ile beraber aynı zamanda bu hayvanın isminin yazılışı yanlış ele alınır. Ancak bu doğrultuda doğru yazılışı 'kirpi' olarak ön plana çıkmaktadır.
Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır. Aş pişiren kişi anlamına gelen yani yemek yapan kişi anlamına gelen bir kelimedir.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Anbean kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "anbean" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise antreman şeklindedir.
Bağ Evi Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Daha çok kırsal kesimde ve köylerde ortaya çıkan bağ evi, çok sık yazım hatasına uğrayan sözcük grupları içerisinde gelir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman, bu kelime grubunun ayrı şekilde yazılması gerekmektedir.
Bu kelime genellikle kaçakcı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kaçakçı şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin alabora mı, alobora mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı alabora şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Dün geceki ani fırtınada birçok balıkçı teknesinin alabora olduğunu gördük.”
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb. 10.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri