Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır? Kıl dönmesi oluşan yerde ilk başlarda sivilce olduğunu sanırız ama durum böyle değildir. Kıl dönmesi olan yer daha sert ve daha geniş alana yayılmaktadır. Kuyruk sokumunda şişlik olanlar için ise bu durum biraz daha büyük ve yağsı bir tabaka şeklinde olmaktadır.
Ciltte bir sivilce gibi görünen kıl dönmesinin içinde irin olur. Bazen bu bölgede sadece kızarıklık olmaz; aynı zamanda şişlik, iltihap, ağrı ve tahriş de olur. Kıl dönmesi problemleri, genelde koltuk altı, bikini bölgesi, bacak gibi epilasyon yöntemleri uygulanan bölgelerde meydana gelir.
Genellikle kalça arasında meydana gelen kıl dönmesi basit bir sivilce veya lezyon gibi görülebilir. Fakat bölgede çok fazla kıl birikmesiyle birlikte apse ile birlikte ağrılı bir süreç meydana gelebilir.
Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder. Bazen kanlı akıntı da görülebilir. Kıl dönmesinde görülen diğer belirtiler ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır. Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli bir hâl alır ki, hasta artık günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.
Kıl dönmesi başlangıcı olan bir kişide hastalığın yayıldığı bölge zamanla hassaslaşır ve bu bölgede akıntı meydana gelebilir. Akıntının ortaya çıktığı safhada kişi otururken hala herhangi bir rahatsızlık hissetmiyor olabilir. Ancak genellikle kişinin iç çamaşırında akıntıdan kaynaklı bir nemlilik olur.
İlgili 22 soru bulundu
Pilonidal sinüs tedavisi sonrası karşılaşılan en önemli problem sinüsün nüks etmesidir. Nüks genelde ilk 6 ay içinde ortaya çıkar. İyileşme dokusunun (skar dokusunun) orta hatta olması, enfeksiyon, kılların yeterince temizlenmemesi nedeniyle kılların yeniden yara yerine girmesi veya batması sonucu nüks oluşmaktadır.
Kıl dönmesi apsesi içerisinde yer alan sıvı ve şişliğin boşaltılması gerekir. Apse içindeki sıvı boşaltılmadığı sürece hastanın şikayetleri tekrar etmeye devam edecektir. Bu nedenle irin dolu apsenin bu şişliği doktor kontrolünde muhakkak boşaltılması gerekir. Cilt altındaki sıvı antibiyotik ile tedavi edilebilir.
Genellikle kuyruk sokumunda ortaya çıkan kronik bir enfeksiyon odağı olan kıl dönmesi hastalığında utanma duygusu nedeniyle doktora başvurma süreci gecikebiliyor. Tedavide geç kalınması ise hastalık alanının genişlemesine, apse, ağrı gibi komplikasyonlara yol açarak yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor.
Kıl dönmesi rahatsızlığı kesinlikle kendiliğinden geçmez. Halk arasında böyle bir inanış olsa da mutlaka doktor muayenesi sonrasında gerekli tedaviye başlanması gerekmektedir. Eğer bu yönteme başvurmaz, kendiliğinden geçmesini beklerseniz kıl, içeride daha çok büyüyerek bölgede yayılacaktır.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Teşhis ve tedavisinin mutlak yapılması gereken bir hastalıktır. Kişi tarafından ihmal edildiği, tedavi edilmediği taktirde başlarda akut seyreden durum kronik hale dönüşebilmektedir. Kıl dönmesi tedavi edilmezse hastaya vereceği zararlar şunlardır: Oluşan apse giderek şiddetini artırır.
Kıl dönmesinden kurtulmanın en etkili yolu tedavi olmaktır. Kıl dönmesi tedavi yöntemleri lokal bakım ve banyolar, kristalize fenol uygulaması, lazer ve cerrahi yöntemdir. Cerrahi tedavilerin dışında uygulanan diğer yöntemler fazla etkili olmamakla birlikte en etkili yöntem lazer ve cerrahi yöntemdir.
Kıl dönmesi tedavisi cerrahi ve lazer yöntemleri ile yapılabilmektedir. Lazer ile tedavi cerrahi tedaviye göre daha avantajlı olduğu için hastalar tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Kıl dönmesi sonrası iyileşme süreci ortalama yedi-on iki gün arasındadır.
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) apsesi; pilonidal sinüs kisti oluştuktan sonra kist içine biriken ve çoğalan kıllarla oluşan kist boşluğu büyür, en çok görülen yer kuyruk sokumu bölgesi olduğu için kuyruk sokumu bölgesinde 1 ya da birkaç tane pilonidal sinüs boşluğu ile ilişkili delikler oluşur.
Kıl dönmesi ve kıl batması genellikle insanlar tarafından karıştırılmaktadır. Kıl dönmesi ve kıl batması arasındaki en büyük fark olarak, kadınlarda özellikle bacak ve koltuk altı bölgelerinde görülürken erkeklerde sadece tıraş edilen bölgelerde görüldüğünü söyleyebiliriz.
Hasta ilk olarak makat bölgesinde bir şişlik, ağrı ve iç çamaşırındaki iltihaplı akıntı ile ıslaklık belirtilerini fark ederek doktora başvurur. Bu yüzden sıklıkla hastalığın 2. ya da 3. evresindeyken tedaviye başlanır.
Kıl dönmesi ameliyatları lokal anestezi ile yapılır. Anestezi ve yatmayı gerektirmeyen ameliyatlar arasında gelmektedir. Açılan yara çok küçüktür bu nedenle de yaranın kapanması da bu derecede kolay olur. Kıl dönmesi ameliyatları genel olarak 20-30 dakika gibi kısa bir zamanda gerçekleştirilir.
Özellikle sık sakal tıraşı olan erkeklerin yüzlerinde kıl dönmesine sıkça rastlanır. Sakalları gür olan erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kadınlarda ise bacaklarda ve genital bölgede kıl dönmelerine rastlanır. Ancak erkeklere oranla kadınlarda daha az görülür.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür. Bu durumda ciltte birden fazla ağızın, açıklığın görülmesine neden olur. Tedavi sürecini ertelemek uygulanacak yöntemi zorlaştırır.
Bu nedenle sıklıkla delik ağzı makattan 5-8 cm uzaklıktadır, çok ender vakalarda tünel (pilonidal sinüs) yukarı değil de aşağıya doru büyür ve makattan 4-5 cm mesafede olabilir. Kıl dönmesi apsesi (pilonidal apse) cilde doğru kendiliğinden açıldığında kuyruk sokumu üzerinde tünel (sinüs pilonidalis) oluşmuş demektir.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
Kuyruk sokumunda oluşan kaşıntı ve sivilce şikayeti, hijyen kurallarına dikkat edilmemesine bağlı oluşabilir.
Akalın, “Kıl dönmesi tedavi edilmezse bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bunun dışında kalıcı yaralar ve cilt kararması oluşabilir. Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Kıl dönmesi tedavisi için ne yapılmalı? Öncelikle kıl dönmesine bağlı olarak gelişen apse bölgeden boşaltılarak uzaklaştırılır. Ardından kılın sardığı kısım ameliyatla alınır. Tamamen boşalan bölge için yaklaşık olarak 1 ila 2 ay arasında tedavi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri