Bu kelime genellikle koç başı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı koçbaşı şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle koç boynuzu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı koçboynuzu şeklinde olmalıdır.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
YANI BAŞINDA KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yanıbaşında şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yanı başında şeklinde olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
TDK'YE GÖRE KARGABURNU NASIL YAZILIR? Alet ve eşya adları birleşik yazılır: balıkgözü (halka), deveboynu (boru), domuztırnağı (kanca), horozayağı (burgu), kargaburnu (alet), kedigözü (lamba), leylekgagası (alet), sıçankuyruğu (törpü), gagaburun (gemi), kancabaş (kayık), adayavrusu (tekne) vb.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı ve yazılışı Bitişik olarak gerçekleşmesidir. Yani 'başucu' olarak ele alınır ve kullanılır.
BAŞGARDİYAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle baş gardiyan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başgardiyan şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle yalnayak, başı kabak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yalın ayak, başı kabak şeklinde olmalıdır.
En çok kararsız kalınan kelimelerden biri olarak karşımıza çıkan işbaşı birleşik bir sözcüktür. İş başı olarak ayrı ayrı şekilde bu sözcüğü yazdığınız taktirde hata yapmış olursunuz. Çünkü Türk Dil Kurumu yazım şeklinin işbaşı yani birleşik bir halde şekilde yazılmasının doğru olduğunu söyler.
Genelde sıfat tamlamaları üzerinden baş olarak değerlendirilen sözcükler bitişik şekilde yazılır. Ancak bu sözcük ayrı olarak ele alınır. Çünkü taşımış olduğu anlamı bozmaması için 'baş tacı' biçiminde yazılmaktadır.
Ancak bu kelime bitişik yazılmaktadır. Keçiboynuzu kelimesinin en doğru yazım şekli keçiboynuzu olmaktadır.
Keçiboynuzu, iki ayrı kelimenin bir araya gelmesiyle oluştuğu görülen bir birleşik sözcüktür.
Sazangillerden, yüzgeçleri kırmızı, 25-30 santimetre boyunda, eti kılçıklı bir tatlı su balığı anlamına gelir. Bu kelime genellikle kızıl kanat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kızılkanat şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin “başüstüne mi, baş üstüne mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı başüstüne şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Din ve mitoloji ile ilgili özel adlar büyük harfle başlar: Tanrı, Allah, İlah, Cebrail, Zeus, Osiris, Kibele vb.
Başhemşire kelimesi baş ve hemşire kelimesinin bitişik yazılması halinde doğru olarak ifade edilmektedir. Başhemşire kelimesinin doğru yazılışı '' Başhemşire'' olarak ifade edilmektedir.
Yüz yüze kelimesinin TDK'ye göre doğru yazım biçimi yüz yüze olmaktadır. Ayrı olarak yazılmaktadır. Birleşik yazılışı yanlış yazım olarak kabul edilir. Yüz yüze kelimesi yüzlerin karşı karşıya gelmesi anlamına gelmektedir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
KUZUKULAĞI KELİMESİNİN ANLAMI
Karabuğdaygillerden, nemli yerlerde yetişen, yaprakları salata olarak kullanılan, çiçekleri iki evcikli ve kırmızımtırak bir bitki, ekşikulak anlamına gelir. Bu kelime genellikle kuzu kulağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kuzukulağı şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri