Köri baharatı özellikle sos olarak yemeklerimizde kullanılmaktadır. Genellikle et yemeklerinde, makarna, çorba gibi yemeklerde kullanıldığı zaman oldukça lezzetli bir tat vermektedir. Aynı zamanda birde pilav ve patates gibi yemeklerde kullanılmaktadır.
Yemeklere verdiği aromatik tatla, gittikçe yaygınlaşan köri; makarna, çorba gibi yemeklere katılır. Özellikle körili pilav ve körili patates gibi tarifler ile masalara gelir. Et yemeklerinde ise eti terbiye etmek için tercih edebileceğiniz en ideal baharat olan köri, kokusuyla sizi adeta masaya davet eder.
Körinin tadı neye benzer? Keskin, yoğun ve aromatik bir tadı olan köri, bu tadı köri ağacı yaprağından alır. Kimyon ve zerdeçalla benzeş bir yapısı ve lezzeti vardır. Lezzeti kadar kokusu da çok baskındır.
İlgili 16 soru bulundu
Kısacası körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır. Köri, eğer sos haline getirilerek kullanılırsa çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir.
Köri zayıflatır mı diye merak edenler, körinin daha uzun süre tok tutan etkisi ile daha kolay kilo verebilir. Körinin yağ yakmayı hızlandırdığı bilindiği için kilo problemi olanlara zayıflama sırasında büyük kolaylık sunar.
Etli Kuru Fasülye Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak etler rengi dönene kadar kavrulur. Üzerine karabiber ve köri eklenerek 5 dk daha kavrulur. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek 5 dk daha kavrulur.
Köri, A bitamini, B vitaminleri, K vitamini, C vitamini ve E vitamini içerir. Ayrıca mineral bakımından da son derece zengin olan körinin içeriğinde magnezyum, fosfor, çinko, bakır, kalsiyum gibi mineraller bulunmaktadır. Sindirim sistemini düzenler. İltihap giderici özelliğe sahiptir.
Tencerede tereyağını eritip pirinci ekleyin. İyice kavurduktan sonra köri ve kuş üzümünü ekleyin. Biraz daha kavurarak tavuk suyunu ilave edin. Son olarak tuz ve karabiberi ekleyip tencerenin ağzını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
Köri, birçok baharatın karışımıyla elde edilen bir baharat çeşidi. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
Hindistan başta olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında sıklıkla kullanılan köri, son yıllarda ülkemizde de popüler bir hal aldı. Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, köfte yemeklerine de çok yakışan bir lezzet.
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sunar. Ayrıca midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir. İyi bir gaz gidericidir.
Köri soslu tavuk öğlen ve akşam yemeklerinde yenebilecek oldukça lezzetli yemeklerin başında geliyor.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. İçinde, başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır.
%22 indirimle Bağdat Baharat 550 gr Köri Baharatı Pet Kavanoz 69 TL'ye, %20 indirimle Arifoğlu 50 gr Köri 7,96 TL'ye, %10 indirimle 50 Gr Köri Baharatı / Köri Sos 59 TL'ye, %11 indirimle Köri 500 Gr.
Körinin içindeki baharatlar liften çok zengindir. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine çok önemli katkılar sunar. Ayrıca midedeki hazımsızlığa da iyi geldiği söylenmektedir. İyi bir gaz gidericidir.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Düzenli ve yeterli dozda kullanımı olduğu sürece herhangi bir yan etkisi olmamaktadır. Fazla tüketimi sonucunda körinin zararları arasında sadece midede yanma ve ekşime hissi olmaktadır. Tüketimi abartılmadığı sürece herhangi bir zararı yoktur.
Sadece Hint mutfağında değil, birçok ülkenin mutfağında sıklıkla kullanılan bir lezzet. Biz onu karabiber, toz kırmızı biber gibi tek bir malzemeden elde edilen bir çeşit baharat sansak da köri aslında bir karışım.
köri çay ile birlikte kullanıldığında zayıflamaya etkisi olmasının yanında özellikle bağırsak kanseri başta olmak üzere kanser türlerine karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. köri çayı nasıl tüketilmeli : yetişkinlerin yemeğine 1 tatlı kaşığı ve 2,8 yaş arası çocuklara ise 1 çay kaşığı koymanız yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri